Böjt összefoglaló (2010 tavasz)

2010. április 8., csütörtök

Összegyűjtöttem egy csokorba az egyes napok beszámolóját és még néhány hasznos infót a böjti teákról és könyvekről.


Böjt előkészítő szakasz:
1. nap (márc. 23. kedd)
2. nap (márc. 24. szerda)
3. nap - gyümölcsnap (márc. 25. csütörtök - Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe)

Böjt:
1. nap (márc. 26. péntek)
2. nap (márc. 27. szombat)
3. nap (márc. 28. vasárnap - Virágvasárnap)
4. nap (márc. 29. - nagyhétfő)
5. nap (márc. 30. nagykedd)
6. nap (márc. 31. nagyszerda)
7. nap (ápr. 1. nagycsütörtök)

A böjt megtörése:
1. nap - zöld turmixnap (ápr. 2. nagypéntek)
2. nap - gyümölcsnap (ápr. 3. nagyszombat)
3. nap (ápr. 4. húsvétvasárnap - Urunk Feltámadása)


Általam ivott a teák a böjt alatt:
(dőlt betűvel szedtem azokat a hatásokat, amelyek miatt a böjt alatt is hasznosak ezek a teák)

Borsmentatea
Emésztés- és étvágyjavító hatású. Alkalmazzák gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen, de ismert szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító hatása is. Használják a a légúti megbetegedések kezelésében is.


Cickafarkfűtea

Étvágygerjesztő hatású, ajánlják gyomor-, bél- és epebántalmak, gyomorhurut enyhítésére, görcsoldó és nyugtató hatású, gyulladásgátló, vértisztító és vérképző hatású, alkalmazható még meghűlés, reumatikus fájdalmak, aranyér és gyomorvérzés esetén, és a veseműködést is szabályozza, ezért húgyúti panaszok ellen is jó.

Csalántea
Erősítő, vértisztító, vizelethajtó hatású. Hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, gyomorhurut kezelésére igen hatékony gyógyír. Vértisztító, mert alaposan átmossa a veséket.

Édesköménytea
Hatása nyálkaoldó, szélhajtó, ízjavító, görcsoldó, serkenti az emésztést, tejszaporító, vizelethajtó.

Hárstea
Meghűléses betegségek esetén kiváló izzasztószer, köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas. Köptető, nyákoldó hatású. A népi gyógyászat szerint idegerősítő és vértisztító hatása is jelentős.

Kamillatea

Enyhíti a gyomorpanaszokat, csökkenti a hányinger érzetet. Gyulladáscsökkentő, menstruációs görcsök enyhítésére, vajúdás lerövidítésére is alkalmazzák.

Teakeverék:
Májvédő teakeverék (készen is lehet kapni, de a következőkből áll: máriatövis termés, borsmentalevél, citromfű, közönséges párlófű virágja, orbáncfű virágja, cickafark virágja, gyermekláncfűgyökér) hatásai: májvédő, májsejt regeneráló, epeműködést serkentő hatású. Csökkenti az emésztőrendszer nyálkahártyájának gyulladását és enyhébb görcseit.

Még egy vesevédő teakeveréket jó lett volna beszerezni, de enélkül sem volt semmi gond. A fentebb felsorolt teák között is van sok, amelyik segíti a vese munkáját.

Teainfók nagy része a Gyógyteák honlapról.


Ajánlott könyvek a böjtöléshez:

Böjtölés élvezettel
(Mérték Kiadó, 2003, szerkesztette Zsolnai Margit, további infó)
Amilyen pici, vékony könyv, annyira hasznos is. Minden benne van, amit a böjtölésről tudni kell egészen a felkészüléstől a böjt felépítő szakaszának receptjeiig. A böjt egyes napjait külön-külön is említi, hogy mikor mivel fogunk találkozni és mit tegyünk olyankor. A gyógyteák hatásaikkal táblázatba szedve találhatók meg, de ugyanígy illóolajok és minden más praktika is említésre kerül a könyvben, amivel könnyebben vészelhetjük át a böjt nehezebb napjait.
Nekem ez volt az első böjtös könyvem és a mai napig ezt lapozom fel további információkért.

Ruediger Dahlke: A böjtölés nagykönyve
(Édesvíz kiadó, 2010, további infó)
Elég részletesen ír Dahlke a böjtről erről a könyvben. Mindenféle megvilágításban megközelíti a böjtöt hozzáfűzve böjtorvosi tapasztalatait. A böjt lelki és szellemi hatásairól, nehézségeiről, buktatóiról, ugyanakkor gyógyító hatásairól is sokat olvashatunk ebben a könyvben, külön említve a böjt alatt is hasznos homeopátiás szereket. Emellett még a böjt kialakulásáról, történetéről, a böjt női vonaláról is találunk olvasmányos fejezeteket.
Véleményem szerint kevésbé praktikus és gyakorlati, mint az előbb említett könyvecske, de érdemes forgatni, lapozgatni, a böjt alatt elmélyülni benne, viszont Dahlke többi írásához hasonlóan nekem kicsit túl ezoterikus.

Dr. Bucsányi Gyula: Koplalókúra és részkoplalás
(Hermit Kiadó, 2009, további infó)
Nem kifejezetten böjtös könyv, sőt, nem is könyv, csak egy vékony füzetecske, ugyanakkor nagyon meggyőzően ír a nyerskosztról és a böjtről, amit a szerző csak koplalásnak nevez. Igaz, van különbség, de ez a könyv még 1932-ben íródott és az orvos szerző tapasztalatait írja le, aki koplalással, majd utána nyerskoszttal gyógyította betegeit. Ez a nézet még ma is sokaknak elfogadhatatlan és érthetetlen, hát még több, mint 70 évvel ezelőtt mekkora botrány lehetett ebből, mégis akkor is és most is ugyanolyan érvényes és gyógyító hatású a böjt.
A szerző orvos véleményét, tapasztalatait és néhány esetét tartalmazza ez a kis füzet.

P. Slavko Barbaric: A böjt
A Böjtölés élvezettel c. kis könyvecske mellett ez a másik nagy kedvencem. Véletlen akadtam rá egyszer a Szent István Társulat boltjában. Míg az előbbi könyv főleg a böjt testi oldaláról, tapasztalatairól szól, addig ez a kis füzet lelki oldalról közelíti meg a témát. A ferences szerzetes atya elsősorban a Szentírásra és a Medjugorje azon jelenéseire építi mondanivalóját, amelyben a Szűzanya heti kétszeri böjtnapot kér a hívektől. Ezen kívül olvashatunk a böjt és az ima kapcsolatáról is, úgyhogy egy nagyon jól összeszedett, tartalmas kis füzet a keresztény böjt Istenre figyelő oldaláról. Szerintem hiánypótló kötetről van szó.

Jentezen Franklin: A böjt
(Immanuel Alapítvány, 2009, további infó)
A szerző szintén Bibliai alapokra építve osztja meg véleményét és tapasztalatait a böjtről, ugyanis jómaga is évente tart egy 21 napos böjtöt. Elsősorban a böjt és az istenkapcsolat áll a könyv központjában és ezért elsősorban a böjt lelki, Istenben megélt oldaláról olvashatunk.
Keresztény könyvről van szó, de néhol nekem túl erős vagy erőltetett, vagy túl karizmatikus, vagy nem is tudom, de elég furcsa Isten-kép jön le belőle, nem mindennel értek egyet benne, ugyanakkor sok új nézőpontból is rávilágít a böjt csodás hatásaira, úgyhogy érdemes elolvasni.

***

Még egy utolsó gondolat ehhez a böjthöz:
Mint említettem, húsvéthétfőn is egy teljesítménytúrán jártunk, csakúgy, mint a böjt alatt.
Általában 20-25 km-eket szoktunk menni, nem is mentem még többet sosem, most viszont volt 30 és 40 km-es táv is. Édesapám 40 km-t szeretett volna menni. Belementem hát én is, ugyanis 30 km-nél is ki lehetett szállni, ha valaki ott szeretné befejezni a túrát.
Én még a 30 km-t is sokalltam. Tartottam attól, hogy böjt után szinte közvetlenül ennyit menjek mindenféle felkészülés nélkül, illetve tényleg tudtam, hogy nem csak a böjt miatt ment az az egy héttel ezelőtti 20 km olyan nehézkesen. Van egyéb problémám is, ami miatt nem is edzettem az utóbbi hónapokban, így nekiindulni 40 km-nek pedig nemcsak bátorság, de felelőtlenség is lett volna, főleg, hogy szintidő is van, úgyhogy nem lehet sétálgatni, piknikezni, meg bámészkodni az erdőben, hanem sietni kell.
Persze sokat hallottam róla, hogy a böjt növeli az erőnlétet is, a sportteljesítményt is, de még sosem tapasztaltam ebből semmit, csak azt, hogy tényleg jobban érzem magam utána. Most viszont itt a bizonyíték.
A túra 10 km-től el kezdett esni az eső és szép lassan egyre ingoványosabb talajon kellett túráznunk, volt ahol szó szerint az úton csordogáló vízmosásban kellett felfelé kapaszkodnunk, miközben a rajtam lévő négy réteg vastag pulóver esőkabátostul átázott.

Ennek ellenére édesapámmal nagyon jó időt mentünk, még magam is csodálkoztam, hogy milyen jól bírom a tempót, mintha hetek óta erre készülnék. Mondanom sem kell, 30 km után nem tudtam leállni, úgyhogy zuhogó esőben még mentünk tovább és simán teljesítettük a 40 km-t, úgy hogy azelőtt még sosem mentem ennyit, ráadásul alig fáradtam el, nem úgy, mint a 20 km-nél szoktam. :-)
Pedig tényleg nem készültem erre semmit, úgyhogy ezt a magamhoz képest hihetetlen sportteljesítményt a böjtnek tudom be. Ez pedig fantasztikus felfedezés számomra, hogy ilyen összefüggés van a böjt és a sport között! Hogy-hogy nem tudtam erről hamarabb? Ezek után minden verseny előtt böjtölni fogok, ha ilyen elképesztően megnöveli az erőnlétet. :-)
(Ennek a túrának a részletes túrabeszámolóját egyébként a másik blogomban olvashatjátok. Ide tervezek majd írni egy részletes bejegyzést a böjt és a sportteljesítmény kapcsolatáról is, ha majd mélyebben beleásom magam a témába.)

2 megjegyzés:

Norka írta...

Nagyon precíz összefoglalót írtál! Gratulálok!
Én azt tapasztalom a böjt óta, hogy tele vagyok energiával (a mai nap volt csak kivétel, valahogy nem tetszett a reggel), nem is vagyok éhes, nem fáradok, minden szuper. Bevezettük a heti 1 lénapot, bár ma pont nem sikerült, taln ez is a rossz napom része volt, de ezt is el kell fogadni, nem lehet mindig egyforma teljesítményt nyújtani. Jövő héten jobb lesz:)

Szamóca írta...

Norka, köszi.;-)
Én is tele vagyok energiával, állandóan jövök-megyek, teszek-veszek. Hihetetlen, hogy milyen hatása van egy hét böjtnek. Én még mindig rácsodálkozom újra meg újra, hogy ez mekkora löketet adott és milyen fantasztikus hatásai vannak azóta is.
Nekem sem megy a lénap minden héten. Most nem mindig esik jól, de nem is erőltetem. Bízom benne, hogyha szükségem lesz rá, azt majd megérzem.
Ősszel böjtölünk újra? :-)

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket