Mustár házilag

2010. április 20., kedd

Mielőtt a fejemhez vágnátok, hogy ez már túlzás, elismerem, tényleg az! :-)
Viszont ha már valamit csinálok, akkor azt következetesen teszem, úgyhogy nem eszem cukrot, ecetet ilyen formában sem. Márpedig a bolti mustár összetevői: mustármag, cukor, ecet és néhány adalékanyag, például egy kevés színezék, hogy csábítóan sárga és fényes legyen.
Pedig mustárt házilag előállítani nem egy nagy ördöngösség még a legfőbb hozzávalói nélkül sem. Igaz, ugyan, hogy a cukor helyett mézzel és az ecet helyett citromlével készült otthoni változat nem pont ugyanolyan, mint a megszokott. Aki tehát csak a mustár miatt eszik virslit, az valószínűleg nem fog kiegyezni ezzel a változattal, de szendvicsekbe, vagy ételekbe ízesítőnek ez is tökéletes. Az íze hamar megszokható, sőt a hozzávalók mennyisége szerint alakítható is.
Egy hibája van: hirtelen összedobva csak csípős és borzalmas méz íze van, úgyhogy kell érni hagyni legalább egy napot a hűtőben, mire tényleg mustár lesz belőle.
Én már egész megszerettem, érdemes tenni egy próbát vele!


Mustár házilag

30 g őrölt fehér mustármag
2 kiskanál citromlé
2 kiskanál méz
kevéske só és fehérbors
víz

1, A hozzávalókat kevéske vízzel alaposan elkeverjük. Ha jót akarunk magunknak, akkor ebben a fázisban még ne kóstoljuk meg a mustárkezdeményt, mert nagyon gyorsan és nagyon hosszú időre kiábrándulhatunk ebből az egész mustár-hadműveletből. Inkább tegyük a hűtőbe, hogy ízei összeérjenek.
2, Másnapra az egész massza be fog sűrűsödni, sőt keményedni, úgyhogy ilyenkor keverhetünk még hozzá egy kevés vizet - ezzel is tetszés szerinti sűrűségűre alakítva és kicsit tompítva az erősségét, mert a fenti mennyiségek alapján készítve egy brutál dijonihoz hasonlít leginkább. Víz hozzáadása után ismét hagyjuk állni kicsit, hogy megfelelő állagúvá sűrűsödjön!
3, Még az ízén is variálhatunk további méz és/vagy citromlé hozzáadásával. Leginkább egyébként még méz szükségeltetik bele, mert elég erős (szerintem), ebben az esetben a méz hozzáadása után ismét tegyük a hűtőbe érni kicsit, hogy a méz jellegzetes íze homogénné váljon a mustárral.
Így elkészítése végül néhány napot igénybe vehet, de hűtőben hetekig eláll, úgyhogy készíthetünk nagyobb adagot egyszerre.

Felhasználhatjuk a szokásos mustár helyettesítésére a megszokott módon.
(Mustáros receptötletek hamarosan!)

Tipp:
A hozzávaló őrölt mustármag fűszerként a legtöbb helyen már kapható. Ha mégsem jutunk őrölt változathoz, egész mustármagot akkor is biztosan tudunk szerezni és kávédarálóban pikk-pakk porrá lehet őrölni.

5 megjegyzés:

Bridge írta...

Ősszel készítettem must alappal, az is egészen jó lett, bár nem az az ecetes izé, amit megszokott az ember.
Szerintem jó, hogy megcsináltad. :)

mandy tarragon írta...

Jó ez :) Kotyvasztani öröm, miért pont a mustár maradna ki? :)

Szamóca írta...

Jókaja,
igen, ez nekem most elég szerény próbálkozás volt, de neked gyönyörűek a mustárjaid. Úgy látszik, érdemes tovább kísérletezni vele.
Köszi a tippeket, recepteket!

Bridge,
mustos mustár? :-)
Úgy is érdekes és finom lehet. De hogy jutott ilyen eszedbe?
Sok biomustárban is egyébként borecetet használnak, akármi legyen is az. :-)
Lehet, hogy ősszel kipróbálom én is, ha lesz must.

Mandy,
igazad van! ;-) Most már látom, hogy kár lett volna kihagyni. Sőt, Jókaja biztatására teszek majd még néhány kísérletet.

PO írta...

Van egy olyan ötletem, hogy ezt a mustárt 2-3 napig csíráztatott mustármaggal, mozsárban zúzva is meg kellene próbálni.
Édesítésre ki fogok próbálni több változatot: nádcukrot, xillitet és mézet. Valami semleges ízű méz kéne ehhez, úgy gondolom.

Szamóca írta...

PO,
nem rossz ötlet csíráztatott mustármaggal sem, bár kétlem, hogy annak mustáríze lesz. A csíráztatott magoknak nem igazán olyan az ízük, mint az, amit csíráztatsz. :-) De próbáld ki és írd meg, hogy mi lett belőle!
Szerintem kísérletezhetsz jellegzetes ízű mézekkel is, hiszen úgy még pikánsabb lesz a mustár.
Sok mindent ki lehet még ebből hozni, ez csak egy alap recept volt, illetve egy kísérlet, hogy lehet-e cukor- és ecet nélkül házilag mustárt készíteni.

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket