Rakott padlizsán
(kb 5-6 főre)
2 gyönyörű közepes méretű padlizsán
2-3 paprika
2-3 fej hagyma
2 dl rizstejszínnel készített aioli
lenmag díszítésnek
olaj a padlizsánok sütéséhez
1, Az aioli receptje alapján már (lehetőleg) előző nap elkészítjük a fokhagymaszószt a rizstejszínnel (vagy ennek hiányában rizs-vagy zabliszttel és egy kevés vízzel, vagy akár szójajoghurttal, de én most mindeképpen szójamentes ételt szerettem volna produkálni) és kb. egy fej fokhagymával. Ízlésünk szerint fűszerezzük. Én most majorannát, bazsalikomot, sót, kevés borsot és köményt tettem bele, a zöldfűszerekből bőséggel, mert a padlizsánt már nem fűszereztem semmivel ezen a szószon kívül.
2, A padlizsánt hosszában kettévágjuk, majd a padlizsánfeleket ugyanígy vékonyra vágjuk, a szeletek mindkét felét sózzuk és kicsit állni hagyjuk.
4, Padlizsánsütés közben előkészítjük a zöldségeket: megpucoljuk és karikákra vágjuk a hagymát, a paprikának kiszedjük a csumáját és csíkokra daraboljuk.
5, Ha minden szeletet megsütöttünk, összeállítjuk a padlizsánhalmokat. Egy tűzálló tálba fektetjük a négy legnagyobb szeletet, meglocsoljuk egy kevés aiolival (nem baj, ha nem sűrűsödött be, hígan is jó), majd hagymakarikákat és paprikacsíkokat halmozunk rá és ismét fokhagymaszósz következik. Ráfektetjük a következő padlizsánszeletet és ugyanígy járunk el azzal is.
6, Ha az összes padlizsán elfogyott, ráöntjük a maradék aiolit, megszórjuk a tetejüket lenmaggal és már mehet is a 180 fokos sütőbe kb. 30-40 percre. Közben levet ereszt a padlizsán és az aioli is szétterül a padlizsánok körül, úgyhogy egyszer-kétszer sülés közben kanalazhatunk a halmok tetejére ebből a fűszeres szaftból.
Könnyű, nyárvégi fogás lett belőle.
Lenmagos steakburgonyával és jégsalátával tálaltam.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése