Szilvás piskóta

2009. augusztus 31., hétfő

Még mindig rengeteg szilvánk van, pedig a fagyasztónkba már a legkisebb jóakarattal sem fér több, nyersen meg valahogy nem igazán esszük, legfeljebb banánnal összeturmixolva.
Mindenesetre sülve-főve nagyon szeretjük, úgyhogy beköszöntött nálunk a szilvás sütemények időszaka. Íme, az első kreálmányom:


Szilvás piskóta
(1 tepsihez)

Piskótához:
3 bögre liszt (nálam 2 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt és 1 bög
re fehér liszt)
2 kávéskanál szódabikarbóna
pici só
fahéj (elhagyható)
2-4 ek kakaópor ízlés szerint (elhagyható)

4-5 ek méz
1 dl olaj
3 ek citromlé
1-2 marék beáztatott mazsola

kb. 3,5 dl folyadék (a mazsola áztatóleve+víz)

Szilvához:
szilva
méz
fahéj

1, Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

2, Kimagozzuk a szilvákat és a szilvafeleket héjukkal lefelé szorosan egymás mellé igazítva a tep
si aljára fektetjük. Megszórjuk fahéjjal, meglocsoljuk 1-2 evőkanál mézzel.
3, Az alaprecept alapján összeállítjuk a piskótatésztát, a szilvára öntjük és pihentetés nélkül azonnal mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe.

4, Kb. 30 percet sütjük, majd kivesszük a sütőből, óvatosan megfordítjuk az egész süteményt a tepsiben úgy, hogy a szilva kerüljön felülre, lehúzzuk róla a sütőpapírt és 10-15 percre még visszatoljuk a sütőbe. Ez a fordítás utáni sütés akár el is maradhat, de tapasztalatom szerint a szilvával készült változat így finomabb lesz.
5, A kész sütemény gyümölcsös felére néhány evőkanál mézet csorgatunk, majd kihűtve, felszeletelve tálaljuk.

Őszibarackkal készítve is nagyon finom.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket