Gyermekkorom óta nem ettem rebarbarát, akkor is csak kompót formájában, de idén tavasszal valahogy eszembe jutott és nagyon megkívántam.
Persze hiába kerestem a zöldségeseknél, piacokon, sehol sem volt, vagy ha találtam is, olyan áron, hogy abból inkább több kiló más gyümölcsöt vettem. És most a napokban, amikor minden sütemény a barackok, dinnyék és a szilva körül forog, édesanyám beállított egy hatalmas csokor rebarbarával. Úgy meglepődtem, hogy hirtelen semmi ötletem nem volt, hogy mit készítsek belőle.
Szegény rebarbarát napokig csak kerülgettem, fogalmam sem volt mit kezdjek vele. A hétvégi sütés-főzés közben is még ott figyelt a konyhapulton, mikor is arra lettem figyelmes, hogy már-már könyörög egy kis eperért ill. crumble szeretne lenni.
Oké, ez tényleg nem hangzik rosszul, de rebarbarából morzsasütit? Augusztus közepén epret?
Végül annyira piszkálta a fantáziám ez az ötlet, hogy tegnap kikerült a mélyhűtőből a tavasszal lefagyasztott eper és elkészítettem ezt a különleges gyümölcspárosítású süteményt.
Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta.
Rebarbarás-epres morzsasüti (crumble)
Morzsához:
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g fehér liszt
200 g zabpehely
1 dl olaj
1 tk. szódabikarbóna
8-10 ek. méz + a tetejére néhány evőkanálnyi
kb 0,2 dl víz a gyümölcsök szaftosságától függően
Gyümölcshöz:
rebarbara és eper (összesen kb 4-500 g gyümölcs ízléstől függően)
méz
1, A rebarbarát megmossuk, lehúzzuk a külső burkát, hogyha szükséges és ujjnyi darabokra vágjuk. A rebarbara felét kevés vízzel feltesszük főni. Folyamatosan figyeljük, mert percek alatt megpuhul és szétesik. Ekkor hozzáadjuk a zöldség másik felét is és puhára pároljuk, de azt már ne hagyjuk szétfőni. A vizet folyamatosan pótoljuk alatta, egyáltalán nem baj, ha jó szaftos lesz, sőt, pont úgy a jó. Ha a rebarbara elkészült, ízlés szerint keverünk hozzá mézet, lefedjük és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a morzsát.
2, A morzsát a crumble alapreceptje szerint összeállítjuk, majd egy hőálló tálban vagy egy magasabb falú tepsiben elrendezzük az epret, ráöntjük a rebarbarát, a tetejére morzsoljuk-szórjuk a morzsát. Néhány evőkanálnyi mézzel meglocsoljuk és már mehet is a sütőbe.
3, 180 fokon kb. 35-40 percig sütjük, míg egy kis színt kap és ropogóssá válik a teteje. A sütőből kivéve még néhány evőkanálnyi mézet csorgathatunk rá. Amint egy kicsit kihűlt, kockára vágjuk és már tálalhatjuk is.
Rebarbarás-epres morzsasüti (crumble)
2009. augusztus 12., szerda
Címkék:
eper,
morzsasüti (crumble),
rebarbara,
sütemény
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése