Ez amolyan gombhoz a kabátot jellegű vacsora volt a napokban.
Tavasszal tíz tő paradicsomot ültettünk a kertbe kíváncsiságból, hogy megmarad-e a rossz minőségű talajunkban. Végül úgy megmaradt, hogy egész nyáron kilószámra ontja a szép, piros gyümölcsöket, de befőzni sajnálom, mert annyira finom. Így olyan vacsorát kellett kitalálnom, amihez rengeteg ilyen nyers, piros bogyót meg lehet enni, de mégis tartalmas és nem nyomja el a frissen szedett paradicsomban a délutáni nap melegét és zamatát.
Snidlinges paradicsomsaláta pászkával és zöldfűszeres aiolival
(kb. 2 fő részére)
Paradicsomsalátához:
10-12 szem érett, friss paradicsom
10-12 szál snidling (ez szintén a kertből volt)
2-3 ek. hidegen sajtolt olívaolaj
1-2 ek. citromlé
só
Aiolihoz:
3-4 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
olívaolaj, amennyit felvesz
citromlé
só
bors
kevés méz
friss petrezselyem
snidling
A salátához negyedekbe vagy nagyobb darabokra vágjuk a paradicsomot, megszórjuk a felaprított snidlinggel, enyhén megsózzuk és meglocsoljuk az olajjal, citromlével. Jól összekeverjük és pár órára a hűtőbe rakjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Az aiolit is elkészítjük az eredeti recept utasításai szerint, úgy hogy a felaprított, friss zöldfűszereket csak a végén keverjük hozzá, amikor már nem turmixoljuk tovább. Petrezselyem helyett saját ízlésünk szerint is fűszerezhetjük. A salátához hasonlóan az aiolit is néhány órára félretesszük, lehetőleg olyan helyre, ahol nem zavar bennünket a fokhagyma átható illata. :-)
A paradicsomsalátát aiolival enyhén megkent pászkával tálaljuk.
Tipp:
A paradicsomsalátát is variálhatjuk a zöldfűszerekkel. Snidling helyett tehetünk bele petrezselymet vagy koriandert is, de természetesen friss bazsalikommal a legfinomabb.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése