Snidlinges paradicsomsaláta pászkával és zöldfűszeres aiolival

2009. augusztus 17., hétfő

Ez amolyan gombhoz a kabátot jellegű vacsora volt a napokban.
Tavasszal tíz tő paradicsomot ültettünk a kertbe kíváncsiságból, hogy megmarad-e a rossz minőségű talajunkban. Végül úgy megmaradt, hogy egész nyáron kilószámra ontja a szép, piros gyümölcsöket, de befőzni sajnálom, mert annyira finom. Így olyan vacsorát kellett kitalálnom, amihez rengeteg ilyen nyers, piros bogyót meg lehet enni, de mégis tartalmas és nem nyomja el a frissen szedett paradicsomban a délutáni nap melegét és zamatát.


Snidlinges paradicsomsaláta pászkával és zöldfűszeres aiolival

(kb. 2 fő részére)

Paradicsomsalátához:
10-12 szem érett, friss paradicsom
10-12 szál snidling (ez szintén a kertből volt)
2-3 ek. hidegen sajtolt olívaolaj
1-2 ek. citromlé


Aiolihoz:
3-4 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
olívaolaj, amennyit felvesz
citromlé

bors
kevés méz
friss petrezselyem
snidling

A salátához negyedekbe vagy nagyobb darabokra vágjuk a paradicsomot, megszórjuk a felaprított snidlinggel, enyhén megsózzuk és meglocsoljuk az olajjal, citromlével. Jól összekeverjük és pár órára a hűtőbe rakjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Az aiolit is elkészítjük az eredeti recept utasításai szerint, úgy hogy a felaprított, friss zöldfűszereket csak a végén keverjük hozzá, amikor már nem turmixoljuk tovább. Petrezselyem helyett saját ízlésünk szerint is fűszerezhetjük. A salátához hasonlóan az aiolit is néhány órára félretesszük, lehetőleg olyan helyre, ahol nem zavar bennünket a fokhagyma átható illata. :-)

A paradicsomsalátát aiolival enyhén megkent pászkával tálaljuk.

Tipp:
A paradicsomsalátát is variálhatjuk a zöldfűszerekkel. Snidling helyett tehetünk bele petrezselymet vagy koriandert is, de természetesen friss bazsalikommal a legfinomabb.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket