Piskóta - "mindenmentes" (alaprecept)

2009. augusztus 31., hétfő

Régóta kísérletezem egy olyan vegán piskóta sütésével, ami nemcsak tej-és tojásmentes, de lehetőleg csak minimális finomlisztet tartalmaz, nincs benne cukor, ecet és sütőpor sem ill. zsiradék is csak minimális, amennyi tényleg szükséges, de azért legyen süthető és variálható, ja, és nem utolsósorban ehető is.
Utóbbiról azóta a család már többször meggyőződhetett és miután elárultam nekik, hogy mit is esznek és miből készült, édesapám elnevezte "mindenmentes"-piskótának. :-)


Eddigi legjobb variációm ez a recept, amit most közzéteszek (amint lesz jobb, ígérem, azonnal jelzem). Ebből sütöttem már muffint, tortát és egyéb süteményeket is. Állagra sajnos nem pontosan ugyanolyan szerkezetű, mint az igazi piskóta, de ízre nagyon finom. Mi szeretjük.

Piskóta

3 bögre liszt (nálam 2 bögre teljeskiőrlésű tönkölyliszt és 1 bögre fehér liszt)
2 kávéskanál szódabikarbóna
pici só
fahéj (elhagyható)
2-4 ek kakaópor ízlés szerint (elhagyható)

4-5 ek méz
1 dl olaj
3 ek citromlé
1-2 marék beáztatott mazsola
kb. 3,5 dl folyadék (a mazsola áztatóleve+víz)

1, A mazsolát 1-2 órára beáztatjuk.
2, A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
3, Az első öt hozzávalót összekeverjük egy tálban.
4, Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és alaposan összedolgozzuk. Vizet a kívánt állag eléréséig adhatunk hozzá, amíg olyan nokedlitészta sűrűségű nem lesz. Ne hagyjuk sokáig állni, gyorsan öntsük egy vékonyan kiolajozott és kilisztezett tepsibe és már mehet is a sütőbe.
5, 200 fokon kb. 30 percig sütjük, de tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy rendesen átsült-e már.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket