Lecsó

2009. augusztus 24., hétfő

Még tart a paradicsomszezon - szerencsére, így nálunk sem maradhat el a kötelező nyári fogás: a lecsó.
Ez az egyik legegyszerűbb ételek egyike és valószínűleg már mindenkinek megvan a saját, megszokott lecsó-receptje, úgyhogy lehet, hogy kár is rá időt és bejegyzést pazarolni rá, mégis azt hiszem nincs gasztroblog lecsó nélkül, úgyhogy íme az én változatom:


Lecsó

(kb. 10 fő részére)

3 kg paprika
1,5 kg paradicsom
1 kg vöröshagyma
olaj

bors
pirospaprika
kömény
majoranna
petrezselyem
méz

1, Kevéske olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és míg pirul előkészítjük a paprikát: csumáját kivágjuk és ízlésünk szerinti kockákra daraboljuk. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a paprikát, alaposan összekeverjük és lefedve pároljuk, néha megkeverjük.

2, Ha a paprika is megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot is, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, kevés majorannával és petrezselyemmel. Már csak addig főzzük, amíg a paradicsom is megpuhul, de még nem esik atomjaira, vagyis ha még szabad szemmel látunk paradicsomdarabkákat a lecsónkban, akkor még jó.
Nagyon sok levet ereszt a paprika és a paradicsom is, úgyhogy ha nem szeretnénk annyira levesesre, akkor vegyük le főzés közben a fedőt róla és úgy kicsit sűrűbb lesz, nem utolsósorban pedig az egész lakásban érezni fogjuk a lecsó illatát.
3, Végül fűszerezzük még majorannával és petrezselyemmel. Ne féljünk a fűszerek mennyiségétől, a zöldfűszerek nagyon jó ízt adnak neki. Van, hogy akár egy-két maroknyi darabolt petrezselymet és majorannát is teszek bele.
Ha minden megpuhult és még egyet összerottyant a fűszerekkel, lehúzzuk a tűzről, belekeverünk néhány evőkanál mézet és már kész is.
4, Én barnarizzsel tálaltam, de nagyon finom házikenyérrel vagy kölessel is, hajdinával pedig igazi különlegesség.

Ne ijedjünk meg a több kiló zöldségtől, hamar összeesik és nem lesz belőle akkora mennyiség, mint ahogy azt a zöldséghegy láttán gondolnánk. Viszont ha mégis soknak találjuk az elkészült lecsót, befőttesüvegben eltehetünk belőle télire is, úgy hogy a télire szánt lecsóba egy kevés tartósítószert vagy szalicilsavat (sajnos ez kell bele) keverünk, üvegekbe töltjük, dunsztoljuk és már mehet is az éléskamra polcára.

Nagyon hangulatos télen a meleg szobában a hóesésben gyönyörködve nyárízű lecsót kanalazni...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A méz az nem vegán!

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket