Napraforgós-káposztás nyers kenyér

2011. január 28., péntek

A múltkori isteni finom kenyérkém sikerén felbuzdulva most egy saját változatot próbáltam ki.
Nagyon szeretem a káposztát, de nyersen ropogtatni valahogy nem igazán jön be, de talán aszalva vagy kenyérbe rejtve biztos jó lehet. Ekkor láttam meg Móninál is az ő káposztás kenyérkéit, úgyhogy nem vacilláltam tovább, az előző kenyérkém receptje nyomán elkészült nálam is a káposztás változat.
Most már ez ízlik jobban: kevésbé fűszeres, könnyebb, kicsit ropogósabb. A káposztát nem igazán érezni rajta, pedig rengeteg van benne, mégis összességében nagyon finom, téli kenyeret sikerült alkotni megint.


Napraforgós-káposztás nyers kenyér

2 csésze napraforgómag
fél csésze lenmag
egy közepes fej fejes káposzta fele
2 kisebb alma
fél dl hidegen sajtolt olívaolaj
2 ek citromlé

bors
kömény
borsikafű (csombor)
majoranna

1, A napraforgómagot és a lenmagot egy éjszakára beáztatjuk.
2, Másnap szétterítjük az aszaló tálcáján vagy a sütő tepsijén (nálam ez utóbbi) és néhány óra alatt 40 fok körüli hőmérsékleten kiszárítjuk. Ne ijedjünk meg, a lenmag a nyálkája miatt már most krékerszerűvé aszalódik.
3, A kiszáradt napraforgómagot kávédarálóban lisztté daráljuk.
4, A káposztát felcsíkozzuk és aprítóban darabosra dolgozzuk.
5, Az almát, az olajat, a citromlevet és a fűszereket turmixgépben, vagy aprítóban összedolgozzuk, ha szükséges egy kevéske vizet tehetünk hozzá.
6, Az almás masszát a káposztára öntjük, hozzáadjuk a napraforgómaglisztet is és kézzel alaposan összedolgozzuk.
7, 20-30 percet állni hagyjuk a tésztát.
8, A masszát egyenletesen szétterítjük az aszaló tálcáján. Ennek hiányában a tepsibe szilikonos sütőlapot fektetünk és ezen oszlatjuk el a káposztás tésztát.
9, Egy nedves késsel már most méretre vágjuk a kenyérkéket és 40 fokos sütőbe tolva aszaljuk. Én légkeveréses funkciót használtam és a sütő ajtaját résnyire nyitva hagytam.
10, 7-8 órát szárítjuk így a kenyérkéket, majd megfordítjuk őket és még néhány óra aszalással a kívánt állagúra aszaljuk.


Zöldség-vagy magpástétomokkal, salátákkal, sok-sok zöldséggel egyaránt nagyon finom és hűvös, jól szellőző helyen hónapokig eláll.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket