Morzsasüti / crumble (alaprecept)

2009. augusztus 11., kedd

Tudom, tudom, mostanában még a csapból is crumble folyik, úgyhogy nálam sem maradhat el ez az angol sütemény, legfőképpen azért nem, mert már évek óta sütöm a különböző változatait és kísérletezem, hogy hogyan lehet ezt vegánul megvalósítani mindenféle cukor nélkül és hogyan a legfinomabb, a legropogósabb és a leggyorsabban elkészíthető. Íme, az eredmény!


Morzsasüti (crumble)

Morzsához:
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g fehér liszt
200 g zabpehely
1 dl olaj
1 tk. szódabikarbóna
8-10 ek. méz + a tetejére néhány evőkanálnyi
kb 0,2 dl víz a gyümölcsök szaftosságától függően

Gyümölcshöz:
kb 4-500 g gyümölcs idénytől és ízléstől függően
méz

Készíthetjük ezt a sütit már kész lekvárból (lehetőleg minél hígabból) is, de ha friss gyümölcsből készítjük, akkor az eper kivételével igényel némi előkészítést.
1, A gyümölcsöt megmossuk, daraboljuk és kevés vízzel feltesszük főni, de éppen csak annyit főzzük, hogy kicsit megpuhuljon és levet eresszen. Az a jó, ha szaftos lesz, mert így fog a morzsa megpuhulni a tetején. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről, ízlésünk és a gyümölcs fajtája szerint belekeverünk néhány evőkanál mézet, majd lefedve kicsit állni hagyjuk, amíg összeállítjuk a tésztát.

2, A morzsa hozzávalóit a víz kivételével jól összegyúrjuk. Egyáltalán nem fog összeállni, de ettől ne ijedjünk meg, sülés közben szépen megdagad és megpuhul a gyümölcs szaftjától. Ha mégis nagyon száraznak érezzük egy kevés vizet adhatunk hozzá, de csak annyit, hogy ne álljon egybe a tészta, csak kisebb-nagyobb darabkák ragadjanak össze benne.

3, Egy hőálló tálba vagy egy magasabb falú tepsibe öntjük a gyümölcsöket (nem kell kiolajozni, nem fog leégni sem, szépen kiszedhető a sütemény belőle) és rámorzsoljuk-szórjuk a morzsát. Néhány evőkanálnyi mézzel még meglocsolhatjuk és már mehet is a sütőbe.

4, 180 fokon kb. 35-40 percig sütjük, míg egy kis színt kap és ropogóssá válik a teteje. A sütőből kivéve is csorgathatunk még néhány evőkanálnyi mézet a tetejére, hogy a tészta magába szívja a friss mézet.
Kockára vágjuk és már tálalhatjuk is. Frissen és langyosan a legfinomabb!

Megjegyzés:
Tulajdonképpen bármilyen gyümölcsből (sőt, zöldségből is), lekvárból vagy aszalt gyümölcsből készíthető ez a sütemény, mindennel nagyon finom. Nálunk készült már szilvás, szilvás-bodzás, epres, rebarbarás-epres, almás-szedres, őszibarackos, datolyás változat is, hamarosan pedig úgy érzem, ki kell próbáljam majd a körtés-mazsolás crumble-t is.
Variálhatjuk még a morzsasütit, hogyha a gyümölcsökre mazsolát is szórunk, vagy előfőzésnél ízesítjük a gyümiket fahéjjal, szegfűszeggel, esetleg kardamommal (én sosem fűszerezem). További lehetőségeket rejt magában, ha a tésztába mandulát, diót vagy mogyorót teszünk.
Csak fantázia kérdése, hogy milyen crumble-csodát alkotunk.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket