Morzsasüti (crumble)
Morzsához:
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g fehér liszt
200 g zabpehely
1 dl olaj
1 tk. szódabikarbóna
8-10 ek. méz + a tetejére néhány evőkanálnyi
kb 0,2 dl víz a gyümölcsök szaftosságától függően
Gyümölcshöz:
kb 4-500 g gyümölcs idénytől és ízléstől függően
méz
Készíthetjük ezt a sütit már kész lekvárból (lehetőleg minél hígabból) is, de ha friss gyümölcsből készítjük, akkor az eper kivételével igényel némi előkészítést.
1, A gyümölcsöt megmossuk, daraboljuk és kevés vízzel feltesszük főni, de éppen csak annyit főzzük, hogy kicsit megpuhuljon és levet eresszen. Az a jó, ha szaftos lesz, mert így fog a morzsa megpuhulni a tetején. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről, ízlésünk és a gyümölcs fajtája szerint belekeverünk néhány evőkanál mézet, majd lefedve kicsit állni hagyjuk, amíg összeállítjuk a tésztát.
Kockára vágjuk és már tálalhatjuk is. Frissen és langyosan a legfinomabb!
Tulajdonképpen bármilyen gyümölcsből (sőt, zöldségből is), lekvárból vagy aszalt gyümölcsből készíthető ez a sütemény, mindennel nagyon finom. Nálunk készült már szilvás, szilvás-bodzás, epres, rebarbarás-epres, almás-szedres, őszibarackos, datolyás változat is, hamarosan pedig úgy érzem, ki kell próbáljam majd a körtés-mazsolás crumble-t is.
Variálhatjuk még a morzsasütit, hogyha a gyümölcsökre mazsolát is szórunk, vagy előfőzésnél ízesítjük a gyümiket fahéjjal, szegfűszeggel, esetleg kardamommal (én sosem fűszerezem). További lehetőségeket rejt magában, ha a tésztába mandulát, diót vagy mogyorót teszünk.
Csak fantázia kérdése, hogy milyen crumble-csodát alkotunk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése