Humusz (csicseriborsókrém)

2009. augusztus 25., kedd

Az eredeti humusz csicseriborsóból, szezámpüréből (tahini), olívaolajból, citromléből, sóból, fokhagymából áll és a Közel-Keleten népszerű ételek közé tartozik.
A humusz szó jelentése csicseriborsó, de hívják még Humuszbi-tahin-nak is, ami szezámos csicseriborsópürét jelent. Egyes források szerint az egyik legrégebben készített ételféleség, bár az első írásos forrás csak a 18. századi Damaszkuszban említi. A csicseriborsót több mint tízezer éve ismeri és fogyasztja az emberiség, már Palesztinában és Mezopotámiában is termelték. Vasban és C-vitaminban is gazdag, tartalmaz folsavat és B6-vitamint, proteineket és rostokat.

A humuszt fogyasztják előételként, krémként kenyérrel, pitával. A meze nevű keleti étkezésnek is fontos része, ilyenkor falafellel, sült csirkével, hallal, padlizsánnal fogyasztják. Jól kiegészíti a paradicsom, az uborka, a koriander, a petrezselyem, a gomba, de egész csicseriborsóval és olívával is szokták tálalni. Az arabok sokszor fult is fogyasztanak a humusz mellé, ez egy fava babból készült, elsősorban reggeli étel. A nyugati világban kekszekkel és tortilla csipsszel is tálalják. Lehet variálni sült paprikával, spenóttal, céklával.
Vannak variációi, Palesztinában és Jordániában elterjedt például a joghurtos humusz, amiben nincs szezámkrém, ezt joghurttal helyettesítik, az olívaolaj helyett pedig vajat használnak.
(Forrás: Mindmegette)

A hozzávaló tahinit elkészíthetjük otthon is, ha megpirítjuk és daráljuk a szezámmagot. Az elromlott kávédarálóm miatt én az egész szezámmagokat turmixoltam bele és úgyis nagyon jó lett.
Most az eredeti humuszt készítettem el, de legközelebb kipróbálom friss zöldfűszerekkel is, hiszen a krém majdnem semleges íze miatt nagyon jól ízesíthető és variálható.


Humusz
(kb. 10-12 adag)

500 g csicseriborsó (áztatás előtt szárazon mérve)
2 citrom leve (kb. 8-10 ek. citromlé)
3 gerezd fokhagyma
4 ek. pirított szezámmag (vagy tahini)
olívaolaj és víz 1:1 arányban (a kívánt sűrűségtől függően)

bors
kömény

1, A csicseriborsót egy éjszakára (vagy 12 órára) vízbe áztatjuk. Közben, ha tudjuk, kétszer cseréljük rajta az áztatóvizet, hogy a hüvelyesekben található fehérjebontó enzim működését gátló anyagok eltávozzanak belőle.
2, A borsót feltesszük főni. Én kuktában főztem és a forrástól számított 20 perc múlva már készen is volt és elég puhára főtt, úgyhogy nem kell a csicseriborsó főzésétől megijedni. Kukta nélkül persze számíthatunk hosszabb főzési időre, de talán úgysem lehet olyan vészes.
3, Míg a borsó fő, megpirítjuk a szezámmagot, majd a kész borsónak eltávolítjuk a habját, leszűrjük, és a többi hozzávalóval összeturmixoljuk (aprítóban vagy akár botmixerrel is lehet). Az olajat és a vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, amíg el nem érjük a kívánt állagot, de a csicseriborsó már maga is elég krémes állagú, úgyhogy sokra nem lesz szükség.

4, Néhány órára a hűtőbe tesszük, majd frissen sült házikenyérrel vagy pászkával, friss zöldségekkel tálaljuk, de töltelékeknek is felhasználható, vagy akár sült zöldségekhez mártogatósnak, vagy hígabb formában szósznak.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

római kömény kell a humuszba... Lalali

Szamóca írta...

Ezt nem tudtam, pedig eléggé utánanéztem az eredeti receptnek.
Mindenesetre nagyon szeretem a római köményt, úgyhogy biztosan finom lehet úgy is. Majd kipróbálom.
Köszi, hogy szóltál!

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket