Pitypangturmix

2009. november 28., szombat

Ezúttal pitypanglevekkel dúsítva készült a reggeli "bájital".
Így is finom volt és nagyon egészséges, ugyanis a pitypangnak rengeteg jó tulajdonsága van.

Nézzük mit írnak róla a neten:
Az 1600-as évek elejei könyvek már tartalmaznak utalást a pitypangra, eredetéről azonban nem szólnak. Európában úgyszólván mindenütt előfordul, hazánkban vadon szintén igen gyakori gyomnövény, amit más néven gyermekláncfűként is ismerünk.
Az egész növényt behálózzák a tejedények és a tejcsövek. Sérülés hatására minden részéből sárgásfehér tejnedv csurog ki, melyben viaszszerű anyagokon kívül kaucsuk is található. Keserűanyaga többek között a salátában is előforduló lactucopikrin és lactucin, amelyeknek mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya évszakonként változik. Változó keserűanyag-tartalma virágzás idején a legnagyobb, ezért zsenge leveleit virágzás előtt gyűjtsük. Virágzás után és közben is fogyasztható, de akkor íze kesernyésebb, jellegzetesebb, viszont úgy is finom.

A pitypangot már az ókorban is használták gyógyításra, de levelét és gyökerét ma is alkalmazzák a népi gyógyászatban. Tavasszal, és az őszi másodvirágzás idején gyűjtik. Emellett virága, gyökere és a szára is fogyasztható.

Hatóanyagai, alkalmazása:
A növény szeszkviterpén lakton keserűanyagokat, flavonoidokat, cseranyagot, szterolokat, káliumsókat, karotinoidokat, inulint tartalmaz.
Gyomor- és bélbetegségek esetén étvágyjavító és emésztést elősegítő hatása van, emellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Az ásványi sók mellett fontos gyógy- és építőanyagokat is tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fonto­sak, például ekcémák és sömörök ellen is igen hatásos. Magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalma miatt pedig rendkívül jó vizelethajtó. Ennek a tulajdonságának köszönheti francia nevét (Pissenlits) is, ami ágyba pisilés jelent. Igen sokatmondó név. :-)

Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirok-cso­móduzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható. A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk. A szárat kezdetben egy kicsit keserűnek érezzük, de ropogós és nedvdús, és olyan ízű, mint az endívia saláta. Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával. El fognak csodálkozni, micsoda nagyszerű a hatása.
A népi gyógyászatban a gyökeret keserű tea készítésére használják, mely jót tesz epe és májbántalmakban szenvedőknek. A gyermekláncfű májra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata kapcsán ugyanis kimutatták, hogy a gyógynövény fokozza az epe ter­melődését és kiválasztását a májban és az epehólyagból való ürülését. Ezáltal olyan betegségekre jó, mint az epekő, a sárgaság vagy a májgyul­ladás. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését.
Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás. A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: sok A-vitamint tartalmaz, valamint D-vitamint, C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.
A pitypang gyökere, nyersen fogyasztva, de szárítva is, teának, vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású. Vérhígító hatása miatt sűrűvérűség ellen kitűnő. A gyermekláncfüvet néha egyéb májerősítő gyógyfüvekkel táp­lálék-kiegészítőkkel keverik - például máriatövissel, fekete retekkel, vére­hulló fecskefűvel, céklalevéllel, hópehelyvirágfa kérgével, inozittal, metioninnal vagy kolinnal. A gyermekláncfű gyökere - egyéb májerősítő anyagokkal együtt - ja­vítja a májműködést, és hatékony lehet a magas ösztrogénszint tünetei ellen, mint például az endometriosis vagy a havi cikluskor jelentkező em­lőfájdalom ellen.

Fogyasztása:
A fent említett teaként is fogyaszthatjuk, de a többi salátafajtához hasonlóan legtöbbször nyersen, olajjal, ecettel és fűszerekkel keverve esszük. Készíthető belőle főzelék is, vagy apróra vágott leveleivel dúsíthatunk bármilyen ételt, de mégiscsak nyersen a legjobb, úgyhogy én zöldturmixba és salátába szoktam tenni, amihez tavasszal a sárga virágját is hozzáadom.

A pitypang kalóriatartalma 45 kcal, 189 kJ/ 100 gramm.
Nemesített változata a ruccola.

(Az infók nagy része a következő oldalakról valók: Astronet, Terebess, Gorumandnet, Vitaminsziget)


Pitypangturmix

1 marék pitypanglevél
5-6 levél római saláta
1 alma (vagy körte is lehet)
4-5 szem datolya

A fenti hozzávalókat összeturmixoljuk és pitypanglevéllel díszítve kínáljuk (már ha van kinek, mert itthon rajtam kívül ezt nem issza meg senki).

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket