Alapul a kukoricamézes tésztáját vettem csak kakaós változatban és fantasztikus lett! Olyan nagyon csokis és nagyon tökös desszert született belőle! :-) Szuperul összepasszol a rengeteg csoki és a tök fűszeres aromája, de ha még intenzívebb ízeket szeretnénk, fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezhetjük a tésztát és a krémet is, de én nem tettem, hiszen így is elég jellegzetes.
Ráadásul ez a sütemény a sütőtök illata és íze miatt a karácsonyi asztalon is helyet kaphat, gyönyörű színe pedig még a legegyszerűbb terítést és díszítést is feldobja.
Nagyon praktikus is, hiszen gyorsan elkészül (ha a hűlési időt nem számítjuk), akár előző nap is összeállíthatjuk, mert másnap ugyanolyan finom (ha nem még finomabb) és ugyanolyan állagú. Mivel sem glutént, sem cukrot, sem állati eredetű dolgokat nem tartalmaz, bármilyen ételérzékenységben szenvedő, vagy különleges diétát folytató vendégünknek kínálhatjuk.
(A receptet egyébként a GasztroTipp Színes karácsony elnevezésű receptversenyére is neveztem, úgyhogy mától megtalálható a GasztroTipp oldalán is.)
Csokis sütőtökpite
Tésztához:
320 g kukoricaliszt
4 ek kakaó
1 kk szódabikarbóna
12 dkg méz
0,5 dl olaj
1,3 dl víz
Sütőtökkrémhez:
1 közepes sütőtök
5 ek méz
2 marék mazsola
Csokimázhoz:
70 g kakaó
6-7 ek méz
0,6 dl víz
320 g kukoricaliszt
4 ek kakaó
1 kk szódabikarbóna
12 dkg méz
0,5 dl olaj
1,3 dl víz
Sütőtökkrémhez:
1 közepes sütőtök
5 ek méz
2 marék mazsola
Csokimázhoz:
70 g kakaó
6-7 ek méz
0,6 dl víz
1, A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
2, A sütőtököt megmossuk, hosszában félbevágjuk, magjait kikaparjuk és néhány centis szeletekre vágjuk.
3, A tök szeleteket egymás mellé állítva alufóliával bélelt tepsire sorakoztatjuk és a kb 45-50 perc alatt jó puhára sütjük.
4, Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet, kakaót és a szódabikarbónát alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a mézet, az olajat és a vizet. Összegyúrjuk.
5, Vékonyan kiolajozunk egy hőálló tálat, piteformát, vagy amiben a süteményt készítjük és mivel ezt a tésztát nyújtani nem igazán lehet, ezért gombócnyi darabokat tépünk belőle és a tálba nyomkodjuk, úgy, hogy pereme is legyen. Szépen összeáll és ez még gyorsabban is megy, mint a nyújtás. :-)
6, Ha a tök időközben elkészült, akkor helyet cserélhet az előkészített tésztával, amit ugyanígy 180 fokon sütünk 20 percig.
8, Ha a tészta is elkészült, kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.
9, A csokikrémhez a hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd kb a harmadát a kihűlt (!) tésztára kenjük. Erre halmozzuk a sütőtökkrémet, majd a tetejét bevonjuk a maradék csokival.
10, Hűtőbe tesszük néhány órára, ahol a tökkrém és a csoki is megszilárdul, a tészta kicsit megpuhul és könnyen szeletelhetővé válik.
A csillagokat úgy készítettem a süti tetejére, hogy miután bevontam a csokival, ráhelyeztem a csillagalakú tésztakiszúró formámat, majd egy hegyes késsel kikapargattam belőle a csokit, illetve kevés sütőtököt is, ami már csokis volt. A helyére töltöttem a maradék tökkrémből és a késsel szépen (?) eligazgattam a csillagformában. Óvatosan levettem a kiszúróformát és ahol szükséges volt, összedolgoztam még a csokit, meg a tököt. Elég kezdetleges módszer, de hirtelen ez jutott eszembe.
A kész süteményen elkészülte után még nagyon jól is néztek ki ezek a csillagocskák, de ahogy a középső képen is látszik, felvágás után már inkább maszatosnak tűnik, hogy néhány helyre nem jutott a szép, fényes csokimázból, úgyhogy legközelebb valószínű elhagyom ezt a fajta díszítést, hiszen a vendégek már úgyis csak szeletelve látják a sütit.
5 megjegyzés:
Ötletes dolog volt tőled ezt a kettőt "összevarázsolni", biztosan finom, és a csillagos megoldás is tetszik. :)
Bridge, tényleg nagyon fincsi!
És a csillagok is jól néztek ki a kész sütin, de szeletelés után szörnyű volt. Talán valahogy úgy kéne csillagozni vagy szeletelni, hogy a szeletek közepére jusson egy-egy minta. Majd legközelebb ügyesebb leszek és így csinálom.
Ohhh isteni finom lehet!!!
Panna, tényleg az! Próbáld ki!
Szia,
Kb mennyi a sütőtök mennyisége gr-ban, vagy kg-ban?
Köszi szépen,
Viola
Megjegyzés küldése