Kedvenc szakácskönyveim 4.

2009. december 3., csütörtök

Ízvarázs füzetek: Vegetáriánus ételek
Húsmentes finomságok
(Kiadó: Aréna 2000 Kiadó, 2008)


Ajánlás az ausztrál kiadás egyik szerkesztőjétől:
" A vegetáriánus ételek nemcsak azoknak valók, akik elhatározták, hogy a húsmentes étrendet követik. Mindenkinek ajánljuk, aki szereti az egyszerű, friss, tápanyagokban gazdag ételeket. Az összes kertben és vadon termő zöldség, gyümölcs, gabonaféle, hüvelyes, magvak és csonthéjasok - mint friss alapanyagok - gondoskodnak az egészségünkről..."

Néhány hete szereztem be ezt a kis könyvecskét, ami egyébként az Ízvarázs füzetek sorozat 13. tagja. A sorozat többi része nem hozott lázba, de ez nagyon tetszik.
Igaz, lakto-ovo receptek vannak benne, tehát még tojást is használ, de némi rutinnal ez már könnyen megoldható. Egyszerű, nem bonyolult receptekről van szó, úgyhogy a vegánosításuk nem jelent gondot.
Amiért mégis megvettem az az, hogy eredetileg ausztrál kiadás lévén, olyan különleges, ötletadó recepteket tartalmaz, ami hamar feledteti velünk a megszokott köret-feltét párosítást. Furcsa, ritkaságszámba menő, drága hozzávalókat sem igényelnek ezek a könnyen elkészíthető ételek, ízviláguk, ételtársításuk mégis egyedi.
Ráadásul viszonylag olcsó kis füzet és tele van receptekkel.

Ugyan az ételek semmilyen szempont szerint nincsenek csoportosítva, de a könyv végén jól áttekinthető tárgymutató segítségével mindegyik receptet könnyen megtalálhatjuk, míg a füzetke elején a gabonafélék és hüvelyesek konyhai felhasználási szempontból történő bemutatásának szentelt két oldalt a szerkesztő.
A könyvben egyébként se sütemények, se saláták nincsenek, csak főételeket találhatunk, illetve középen mindegy poszterként néhány zöldséges fasírt receptje olvasható. Először ez talán kicsit furcsa lehet, de ha belegondolunk, akkor a főételek és a fasírtok jelentik a legnagyobb kérdőjelet az embereknek, amikor el szeretnék hagyni a húst az étrendjükből. Hiszen húsmentes süteményt és salátát mindenki könnyen tud készíteni, de a főételek már nagyobb gondot szoktak okozni.

Szóval, nekem tetszik ez a kis könyv és már el is készítettem belőle egy finomságot, igaz ugyan, hogy teljesen átalakítva és másképp fogyasztva, de az ötlet mégiscsak innen jött.
Recept majd később, de ígérem, megosztom veletek.

(A könyv címére kattintva néhány oldal erejéig bele is lapozhattok a könyvbe a kiadó honlapján.)

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket