Ez a sütemény az aktuális VKF kiírására készült, mely szerint afrodiziákumot tartalmazó finomságokat kellett készíteni.
Nos, ez annyi afrodiziákumot tartalmaz, hogy több már nem is fért volna bele. Van benne bazsalikom, fahéj, vanília, kakaó, eper és méz. Igen, méz, mert bár kevésbé köztudott, de a méz is afrodiziákum.
Így együtt pedig nagyon-nagyon finom lett és igen hatásos...
Csokis-bazsalikomos epertorta vaníliakrémmel
Piskótához:
3 bögre liszt (nálam 1 bögre finomliszt, 1 bögre teljeskiőrlésű tönkölyliszt és 1 bögre kukoricaliszt) - kb. 450 g
5 ek kakaó-vagy karobpor
2 kávéskanál szódabikarbóna
pici só
4-5 ek méz
1 dl olaj
3 ek citromlé
2 marék mazsola
kb. 3,5 dl víz
4 ek. bazsalikom (nálam most fagyasztott bazsalikom)
3 ek. házi vaníliakivonat
Krémhez:
5 ek. fehérliszt
5 dl víz
3 ek. házi vaníliakivonat
2 ek. kukoricakeményítő
4 ek. méz (ebből 2 ek vaníliás méz)
Tetejére:
kb 250 g eper (nálam most ez is fagyasztott)
kevés apróra vágott bazsalikom
csokimáz (kakaó-méz-víz keveréke, ld. sütőtökkrém csokoládéöntettel)
3 bögre liszt (nálam 1 bögre finomliszt, 1 bögre teljeskiőrlésű tönkölyliszt és 1 bögre kukoricaliszt) - kb. 450 g
5 ek kakaó-vagy karobpor
2 kávéskanál szódabikarbóna
pici só
4-5 ek méz
1 dl olaj
3 ek citromlé
2 marék mazsola
kb. 3,5 dl víz
4 ek. bazsalikom (nálam most fagyasztott bazsalikom)
3 ek. házi vaníliakivonat
Krémhez:
5 ek. fehérliszt
5 dl víz
3 ek. házi vaníliakivonat
2 ek. kukoricakeményítő
4 ek. méz (ebből 2 ek vaníliás méz)
Tetejére:
kb 250 g eper (nálam most ez is fagyasztott)
kevés apróra vágott bazsalikom
csokimáz (kakaó-méz-víz keveréke, ld. sütőtökkrém csokoládéöntettel)
1, A vizet egy kis lábasban felforraljuk, beleszórjuk a mazsolát és félretesszük hűlni.
2, Elkészítjük a krémet is, hogy annak is legyen ideje alaposan kihűlni.
A lisztet, a vaníliakivonatot egy kevés vízzel csomómentesre keverjük és a tűzre tesszük, majd a maradék vizet felforraljuk (legjobb vízforralóval, esetleg a mikróban) és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztes keverékhez.
3, Közben a kukoricakeményítőt egy kevés hideg vízzel elkeverjük és amikor a krém már forr, hozzáadjuk a keményítőt és folyamatos kevergetés mellett újra felforraljuk és lehúzzuk a tűzről. Túlfőzni keményítővel már nem szabad, különben csökken a keményítő hatása.
4, A krémet alaposan kihűtjük. Hűtőbe is tehetjük, amíg a sütemény készül.
5, Amikor a mazsolás víz teljesen kihűlt, hozzákeverjük a vaníliakivonatot és az apróra vágott bazsalikomot.
6, Közben összeállítjuk a piskóta száraz hozzávalóit: alaposan elkeverjük a liszteket, a kakaót, a sót és a szódabikarbónát.
7, A sütőt előmelegítjük 200 fokra és egy gyümölcstortaformát (vagy amilyet szeretnénk) vékonyan kikenünk olajjal és meglisztezzük.
8, A lisztekhez keverjük a piskóta többi hozzávalóját és a mazsolás vízzel alaposan összedolgozzuk és már öntjük is a formába és mehet a 200 fokos sütőbe.
9, Kb. 30 perc alatt szépen megsül, de közben ne nyitogassuk rá a sütőajtót.
10, Közben, ha a krém kihűlt hozzákeverjük a mézeket is és szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy kenhető állagú legyen.
11, Megvárjuk, amíg a piskóta is teljesen kihűl (fontos - a mézes krém miatt!), majd megtöltjük a krémmel, rápakoljuk az eperszemeket csúcsukkal felfelé.
12, A kakaóból, mézből és kevés vízből csokikrémet keverünk, rácsorgatjuk az eperre és megszórjuk az egészet friss, apróra vágott bazsalikommal.
Minimum fél órára a hűtőbe rakjuk és akkor szépen szeletelhető lesz.
4 megjegyzés:
Látom, megint egyre jár az agyunk:)
Nagyon jól néz ki!
Hát ez mesés lett!!!! ki kéne próbálnom:)
Timi!
Nem fura ízű, hogy a krém liszt és víz keveréke? Nem lenne krémesebb, ha zabtejjel/rizstejjel/zabtejszínnel/rizstejszínnel készítenénk? Valahogy a liszt + víz nekem nem ad ki tortakrémet (mármint gondolatban)...
Norka,
bizony én is jót mosolyogtam ezen!
Már sült a bazsalikomos tészta a sütőben, olvadt az eper a hűtőben, amikor olvastam a bazsalikomos eper fagyidat.
Tényleg egyre gondoltunk! :-)
Szilda,
köszi. Próbáld csak ki, aztán jelentsd, hogy milyen lett és hogy ízlett a fiúknak! ;-)
Zizi,
először nekem is furcsa volt, de lényegében a gabonatejek is gabonából és vízből állnak. Ugyanaz. Ha itthon készítek gabonatejet, akkor általában a gabonát főzöm meg és összeturmixolom, vagy már eleve a lisztjét főzöm fel sok vízzel és kész a tej. Lényegében ez a krém is gabonatej, csak sűrűbb. Az utólag hozzáadott méztől pedig elég krémes lesz. De lehet bele utólag keverni zab/rizstejszínt is, biztos úgy is finom, csak nem tudom, hogy úgy mennyire szilárdul meg.
Egyébként ez a krém olyan pudingszerű lett, úgyhogy még vajat/margarint lehet hozzáadni, hogy jobban hasonlítson a tortakrémre, de nekem jó volt ez így.
A liszt íze eltűnik és csak egy ízetlen valami lesz belőle, azt lehet ízesíteni. Nekem most vaníliás lett, de biztosan sok jó dolgot ki lehet még hozni belőle. Lehet vele kísérletezni! :-)
Megjegyzés küldése