Házi vaníliaaroma

2010. február 27., szombat

Azt hiszem ezt már mindenki elkészítette előttem és már mindenki blogján szerepel ez az egyszerű, de nagyszerű ötlet. Azért én is felrakom az enyémet, hogy itt is meglegyen.
Azt hiszem még pontosan négy évvel ezelőtt Chili & Vanilia indította útjára itthon is ezt a finomságot ezzel a bejegyzésével, ami hatalmas vaníliaőrületet váltott ki a gasztroblog világban. Ehhez képest én csak tavaly októberben készítettem ilyet, amikor sikerült jó áron vaníliához jutnom. Azóta viszont folyamatosan használom - főleg süteményekbe.


Házi vaníliaaroma

1 üveg vodka
néhány szál vaníliarúd

A vaníliarudakat egy éles késsel hosszában felhasítjuk és a vodkába tesszük.
Néhány hónapot állni hagyjuk, közben néha felrázzuk és már készen is van.
Ha fogyóban van az aroma, akkor a vodkát bármikor után tölthetjük, vagy a vaníliarudakat is lehet cserélgetni benne, így mindig lesz otthon vaníliaaroma. Úgy is mondhatjuk, hogy ez szinte sosem fogy el. :-)

Felhasználás:
Legtöbbször sütemények tésztájába és krémjébe használom egyszerre csak 1-2 evőkanálnyi mennyiségben. Valószínű több vaníliarúddal erősebb kivonat készíthető és akkor kevesebb is elég.
Mivel nem szeretem az alkohol ízét, ezért csak sütött vagy főzött ételekbe teszem, hogy a hőkezeléstől az alkohol íze elpárologjon az ételből. Ha már sütés-főzés után, utólag szeretnék vaníliával ízesíteni, akkor a vaníliás mézet használom.

3 megjegyzés:

Annipanni írta...

Szia! Nézz be hozzám, vár Rád valami! :)

Szamóca írta...

Annipanni, nagyon szépen köszönöm a díjat, kedves tőled, hogy gondoltál rám!

ilike írta...

Még nem hallottam erről a vanília kivonatról, de el fogom készíteni!

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket