Kedvenc szakácskönyveim 5.

2010. február 16., kedd

Cornelia Schinharl: Wok
Vegetáriánus ételek
(Kiadó: Holló és Társa Könyvkiadó, 2002)


Ajánlás a kiadó honlapjáról:
"Rázogatva kevergetés, pirítás, gőzölés, párolás, főzés, olajban sütés: a mindentudó wokban a világ minden tájáról származó vegetáriánus receptek gyorsan és vitaminkímélő módon elkészíthetők. Elég, ha egyszer kipróbálja a zöldségekkel, tofuval, rizzsel és tésztával készített ételeket és bizonyára rabul ejti a fenséges ízek birodalma."

Évek óta fájt a fogam erre a könyvre, de csak néhány hónappal ezelőtt sikerült beszereznem, akkor is csak egy antikvár példányra tudtam szert tenni. Úgy látszik ez most teljesen hiánycikk.

Ez az alig 60 oldalas kis könyvecske egyébként a 'Könnyen, gyorsan finomat' sorozat tagja és kereken 50 receptet tartalmaz, amiből kapásból 24 vegán, a többiben pedig sajt (mindössze 6 receptben) vagy tojás (a 60-ból csak 3 receptben!) szerepel, de egyik receptben sem kapnak az állati eredetű termékek olyan fontos szerepet, hogy ne lehetne könnyen helyettesíteni őket. A wok köré gyűjtött ételekből adódóan a közzétett receptekben főleg a zöldségek, a tofu és a különleges fűszerezés játssza a főszerepet.

A receptek tehát egytől egyig keleti ihletésűek, néhány kivételével mégsem tartalmaznak beszerezhetetlen, különleges hozzávalót. A könyv képei pedig szerintem gyönyörűek és a sokféle zöldségnek köszönhetően nagyon színesek. Akár úgy is mondhatnám: olyan, mint egy vicclap, az embernek jó kedve lesz tőle, ahogy lapozgatja. :-)

Az ételek a következő négy nagy csoportba szedve találhatóak:
● Apró finomságok
● A zöldség, mint főfogás
● Tofu, tojás és sajt
● Tészta és rizs
Ezen kívül mindegyik csoport bevezetéseként a receptek előtt egy-egy rövid, de érdekes ismertetés olvasható. Az apró finomságok fejezetnél például a wok kiválasztásáról, tisztításáról, használatáról és tartozékairól esik szó. A következő fejezetben a zöldségek wokban sütéshez való előkészítését mutatja be, míg a harmadik rész "előszava" elsősorban a tofuról és fűszerezéséről szól. Az utolsó csoportosításnál pedig az ázsiai tészta-és rizsfélék bemutatása és előkészítése kerül terítékre.

A könyvecske végében zöldségek ill. alapanyagok szerinti csoportosításban találhatjuk meg a recepteket, míg a füzet elejében egy nagyon jól áttekinthető színes táblázatban az oldalszámok mellett az étel adagonkénti kalóriamennyisége szerepel. Továbbá minden ételnél jelölték a "tulajdonságait" is, azaz, hogy könnyen elkészíthető, gyors, rafinált, vendégeknek, jól előkészíthető, vegán étel (!), olcsó és csípős.

Összességében nagyon hasznos és tartalmas kis könyvnek tartom, mégis eddig csak egy receptet készítettem belőle. Ez persze az én lustaságomnak tudható be, ugyanis nagyon nem szeretem a wokunkat előbányászni a sarokszekrény mélységeiből, majd rühellem, amikor utána wokmosogatásnál úszik az egész konyha. De ha ezeken az aprócska nehézségeken túllendülök, biztos, hogy egy darabig csak ebből a könyvből fogok sütni-főzni-wokolni. :-)

(Elnézést a szörnyű vakus fotóért, de annyira sötét van ma, hogy csak így sikerült valamelyest használható fotót készítenem.)

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket