Böjt - 3. felépítőnap

2010. április 4., vasárnap

A mai napon már a megszokott rendben ettem, csak az ételek voltak még kicsit könnyebbek, de már nagyon hasonlít a szokásos étrendemhez.
Gabonát, hüvelyest ma még mára sem terveztem be, viszont minden mást igen. Íme:

Reggeli: zöld turmix (datolya, körte, fejes saláta)

Délelőtt: 2 banán
Ebéd: héjában sült újburgonya petrezselymes medvehagymakrémmel (ennek mintájára), sült hagymával és zöldborsópürével, amihez a megfőzött/párolt borsót nagyon picike sóval, fehérborssal és egy kevés főzővízzel összeturmixoltam.
Ilyen borzalmasan nézett ki, de nagyon finom volt:


Uzsonna: aszalt szilva és aszalt sárgabarack
Vacsora: saláta (retek, uborka, petrezselyem, medvehagyma) héjában sült újburgonyával és pirított szezámmaggal, hogy egy kevés zsiradékot is egyek már.

Nem tudom, miért, de nekem a burgonya hiányzott a legjobban.
Egyáltalán nem kívánok semmiféle kenyeret vagy gabonát. Babot és kukoricát azt igen, azt reményeim szerint eszem is majd holnap, de a kenyér és a péksütemények valahogy nem hiányoznak.

A mai ebéd viszont nagyon-nagyon jól esett. Jó volt újra a gyümölcsökön kívül másfajta ízeket is érezni. Ettől viszont szó szerint meg lehet bokrosodni, mert tényleg az az érzésem, hogy most az elég világot meg tudnám enni, de visszafogom magam...
Az ebédhez egyébként csak lehelletnyi sót és fehérborsot tettem, bőven elég is volt ennyi, hiszen a fűszernövényeknek is nagyon jellegzetes ízük van. Főleg így a böjt után lehet nagyon intenzívnek érezni az ízeket, úgyhogy csak óvatosan válogassuk össze, hogy mit eszünk. Nekem például most a zsenge medvehagyma is nagyon erősnek tűnt, pedig általában egy fej fokhagyma egyszerre való elfogyasztása sem szokott gondot okozni.

Még egy rövid linkösszefoglalót tervezek könyvajánlóval erről a böjtről, egyébként a böjti bejegyzéseket ezennel befejezem, nem ragozom tovább a témát.
Remélem, sikerült elég részletes és körültekintő írásokat írnom, hogy aki még nem böjtölt sosem, de esetleg kedvet kapott, az a bejegyzéseim alapján is nyugodtan elkezdhesse és gond nélkül végigcsinálhasson néhány napot.
Holnap azt hiszem étlapra kerülnek a hüvelyesek és a gluténmentes gabonák, aztán egyszer csak majd a kenyér is, ha kedvet érzek hozzá. A közérzetem teljesen jó, már nem fáraszt az evés, úgyhogy holnap újult erővel veselkedhetek neki egy 30 km-es teljesítménytúrának.
Ennyit hát a felépítő szakaszról.

További szép és áldott húsvétot kívánok mindenkinek!

6 megjegyzés:

Norka írta...

Ügyes vagy! Érdekes, kinek mennyire más az igénye ilyenkor. Bár én már első nap is rágtam (szerintem azért kellett már annyira, mert már előbb késznek éreztem magam a böjt alatt), viszont maradok a salinál, legalábbis nagyjából. Jó túrázást! (mi is voltunk)

kazerniel írta...

Köszi hogy leírtad ezt a böjtölést, egész meghoztad hozz a kedvem :)

Szamóca írta...

Norka,
tényleg érdekes, hogy ennyire mások az igények, de biztos attól is függ, hogy miket ettünk a böjt előtt, mert böjt közben is azt kívántam, amit az utolsó napokban ettem és már az elmúlt hetekben sem ettem kenyeret egyáltalán csak krumplit.
Én is nagyon sok salit eszek mostanában, de magában nem megy, csak héjában sült krumplival! :-)
Köszi, jót túráztunk, bár bőrig áztunk. Remélem, nektek jobb időtök volt!

Kazerniel,
nagyon szívesen. Örülök, ha tetszett, annak meg még jobban, hogy kedvet kaptál hozzá. Nyugodtan vágj bele! Ha nem is egy hétbe, de néhány nap biztosan jól fog esni!

Névtelen írta...

Kedves Szamóca,

nem tudom, miért gondolod Te is és sajnos még nagyon sokan, hogy a gyümölcs alkalmas a böjtölésre? Vagy hogy a nyers zöldség könnyen emészthető?

Sajnos a közvélekedés még mindig az, hogy a gyümölcs a legegészségesebb táplálék, amit magunkhoz vehetünk. Eltekintve attól az apróságtól, hogy alkohollá erjed a gyomorban... A nyers zöldség is csodálatos, ha nem vesszük figyelembe, hogy ez az az táplálék-típus, amit a leghosszabb ideig emésztünk... A méz pedig köztudottan nagyon egészséges, ha nem számolunk azzal, hogy cukrot is tartalmaz (ami a gyümölcsök erjedését nagyszerűen elősegíti), és lehet, hogy több benne a cukor, mint gondolod, hacsak nem vagy 100%-ig biztos az eredetében.
Szóval én mindenkit óva intenék az ilyen böjtöktől, mert az egészségre gyakorolt hatásai erősen megkérdőjelezhetőek.
Félre ne érts, nem az elveidet vonom kétségbe, sőt, én magam is nagy hangsúlyt fektetek az egészséges táplálkozásra, a húsmentes étkezésre, de mindennek van határa, és persze hatása az életünkre. Egy orvos-professzor ismerősöm, aki 22 éves koráig nem evett húst, összeszidott, amikor kiderült, hogy vegetáriánus vagyok, mert - ahogy ő mondta - ez a klíma nem teszi lehetővé a kiegyensúlyozott vegetáriánus táplálkozást. Persze húst azóta sem eszem, viszont nagyobb hangsúlyt fektetek az egészséges táplálékokra.

Szóval csak annyit szerettem volna mondani, hogy óvatosan a böjtöléssel, különösen, ha az internetről vett "csoda-módszerekről" van szó. Előbb egy hozzáértő dietetikust is érdemes megkérdezni.

Üdv: J.

Szamóca írta...

Kedves J.,
nem tudom, miért gondolod Te is és sajnos még nagyon sokan, hogy a gyümölcs nem alkalmas a böjtölésre, méregtelenítésre, megújulásra.
Köszönöm, hogy aggódsz és figyelmeztetsz, de sajnos nem tudok veled egyet érteni.

Igenis, a gyümölcs a legegészségesebb és legkönnyebben emészthető táplálék. Igen, az igaz, hogy alkohollá erjed a gyomorban, de ne felejtsd, hogy csak akkor, ha nem éhgyomorra eszed. Sajnos a legtöbb húst is fogyasztónak és egészségtelenül táplálkozónak sosem üres a gyomra, mert egy-egy nehéz étel akár 10-15 órát is eltölthet a gyomorban, így a gyomor még reggel sem üres. Ha így eszünk gyümölcsöt tényleg nem tud megemésztődni és alkohollá erjed. Azonban ha tényleg éhgyomorra esszük, akkor nagyon könnyen és gyorsan emészthető, sok energiát biztosít, gyümölcsrostjai segítik a mérgek kiürülését a szervezetből és vitaminjai, tápanyagai is nagyon jól hasznosulnak. Edzések, versenyek és mindenféle sporttevékenység előtt ill. ha szükséges közben is, ezért eszem mindig gyümölcsöt. Nekem nagyon jól bevált.
Tehát nem csak a közvélekedés alapján hiszem, hanem tapasztaltam és tudom, hogy a gyümölcs az ember legfőbb tápláléka, de az tény, hogy egészségtelen táplálkozás (zsírban és húsokban dús táplálkozás) mellett tényleg okozhat gondot az emésztése.

A nyers zöldségekkel ugyanez a helyzet. Nem tudom, honnan szedted, hogy ezt emésztjük a legtovább! Ez egyszerűen nem igaz. Rendes vega táplálkozás mellett semmilyen gondot nem okoz a nyers zöldségek megemésztése és a gyümölcshöz hasonlóan hamar megemészti a gyomor (az enyém mindenképpen :-). A sok zsírhoz, húshoz szokott gyomornak, amit ilyen ételek fogyasztásával tönkretettek, annak tényleg lehet gondja a nyers zöldség emésztésével, de ez egyáltalán nem természetes. A természetes az, hogy ezeket fogyasztjuk és persze nyersen. Az ősember sem hiszem, hogy amíg fel nem találta a tüzet állandó gyomorrontástól és emésztési gondoktól szenvedett.

folyt köv.

Szamóca írta...

folytatás:

A mézzel nem értem mi a gondod.
Ha nem muszáj nem fogyasztom együtt gyümölcsökkel, de éhgyomorra fogyasztva a kettőt együtt, nem okoz semmiféle problémát. Természetesen tartalmaz cukrot, úgy ahogyan a gyümölcsök is, de szükségünk van ezekre a cukrokra, főleg az agy működése miatt. Ez nem olyan cukor, mint a répacukor, vagy a nádcukor. Ezt a szervezet teljesen másképp dolgozza fel, éppen ezért néhány cukorbeteg is fogyaszthatja.
Íme, egy cikkrészlet erről:
"A méz nagyobbrészt cukrokból áll, amelyeknek többsége monoszacharid. Ezek közül a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) a legfontosabbak. A szőlőcukor gyorsan, a gyümölcscukor lassan szívódik fel, ezért a méz a hasnyálmirigyet nem kényszeríti olyan hirtelen inzulin-termelésre, mintha egyetlen szacharidot tartalmazna." (Forrás: http://www.pointernet.pds.hu/honey/)

Nem tudom azt sem, honnan vetted, hogy az ilyen böjtök egészségre gyakorolt hatásai megkérdőjelezhetők. Természetesen szeretik sokan megkérdőjelezni a természetgyógyászati módszereket és ezt is, mert anélkül gyógyulunk meg, hogy orvoshoz mennénk. Ez pedig sokakat egyenes zavar.
Ez a böjt nem az internetről vett csodamódszer. Az ilyenfajta böjt egyidős az emberiséggel. Nagyon sok könyv jelent már meg ebben a témában. Nemcsak elődeink böjtöltek kényszerből, amikor nem volt mit enniük, hanem az emberek is, sőt az állatok is ösztönösen böjtölnek, amikor betegek. Pont ezért, hogy az emésztésre fordított energia a szervezet öngyógyítására fordítódjon.
Bizonyított tény, hogy túlesszük magunkat, hogy túlterheljük szervezetünket, emésztőrendszerünket a sok evéssel. Kell egy kis szünet és a böjtöt a szervezet meghálálja. Nekem csak jó tapasztalataim vannak ezzel a fajta nem-evéssel. Természetesen hozzá kell szoktatni a szervezetet, hogy aki még nem böjtölt sosem, az csak 1-2 nappal kezdjen, de semmiképpen sem látok benne semmilyen veszélyt. Tény, hogy a homeopátiához hasonló módon működik a böjt is, tehát ha valaki beteg, akkor az első napokban felerősödnek a tünetei, de utána rohamosan gyógyulni kezd. A szervezet intelligens, nagyon jól van megalkotva és nagyon alkalmazkodóképes, úgyhogy tényleg semmi veszélyt nem látok a böjtölésben.

Attól függetlenül, hogy nem értünk egyet, köszönöm a hozzászólásod és az eszmecserét. Írj máskor is, hagy tanuljunk egymástól!

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket