Mostanában kígyót-békát kiabálnak a spenótra, miszerint az mégsem olyan egészséges, mint hisszük. Igen, sok benne a vas, ugyanakkor magas az oxálsav tartalma is, ami viszont gátolja a benne található vas és kalcium felszívódását és beépülését. Ja, meg egyébként is: a kalcium is gátolja a vas felszívódását.
Most akkor felesleges spenótot enni? Vagy ne is együnk egyáltalán? Hogy is van ez?
Szerény véleményem szerint: fogalmam sincs.
Ha csak logikusan gondolkozom, hogy milyen csodákra képes a természet, hogy milyen erő és életigenlés van benne, hogy milyen csodálatosan vagyunk megalkotva és milyen káprázatos módon harmonikusan és összetetten működik a szervezetünk és minden, de minden milyen harmóniában és isteni rendben van ebben a világban, akkor egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy a spenót ilyen szerencsétlennek lett teremtve, hogy ugyan tele van vassal, de az mehet a csudába, mert úgysem szívódik el.
Annyira tökéletesen lett minden megteremtve, nem hiszem, hogy a spenót lenne a kivétel és Teremtőnk pont a spenóttal kísérletezett vagy kivételezett volna.
Szóval, szerintem nem érdemes túlzásba vinni (ahogyan mást sem) a fogyasztását, de azért ne is mellőzzük.
Egy kis kutatómunka után pedig ezt a cikket tartom a leghihetőbbnek és legértelmesebbnek ebben a témában:
Oxálsav, kalcium és vas - van összefüggés?
De várom a hozzászólásokat, hogy ti mit tudtok, vagy gondoltok erről!
Spenótturmix
1 banán
fél narancs
2 marék spenót
1 marék fejes saláta
víz
A fenti hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk és már fogyaszthatjuk is.
Spenótturmix
2010. április 19., hétfő
Címkék:
banán,
gluténmentes,
green smoothies,
narancs,
spenót,
turmix,
zöld levelesek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
Ezekkel a dolgokkal úgy vagyok, hogy holnap valaki megint kitalál valami okosat, aztán meg másnap jön a következő egy még nagyobb okossággal. Azt én meg döntsem el, kinek van igaza!
Ha nekem jól esik és szívesen fogadja a szervezetem, akkor nem érdekelnek az okosok. Jól esik és kész!
Te is egyél sok spenótot!Koncentrált tavasz! :D
És le az elméletekkel!
Alapvetően egyetértek a felvetéseddel, és jó hogy a cikket is belinkelted. Túl sok okosságot nem tudok mondani, csak azt a gyakorlati tapasztalatot tudom előhozni, hogy sokszor egészen másképp működik a növényekből bevitt ásványi anyag a saját közegében, mint ugyanaz kapszulába zárva.
De ennek még majd utánaolvasok.
Érdekes ez a felvetés. Lassan már semmi sem ehetünk, ha a tudósokra hivatkozunk. Szerény véleményem szerint, ami ennyire méregzöld, az csak egészséges lehet :)
Kenyi,
tényleg minden nap már más az egészséges, ld: csokoládé. Egyszer egészséges, egyszer nem és még mennyi mindenről mondanak ezt is, azt is.
De igazad van: ha jól esik, akkor az csak jó lehet! :-) És megfogadtam: annyi, de annyi spenótot ettem már idén, csak győzzem majd feltölteni a recepteket.
Bridge,
ez tényleg így van: teljesen másképp viselkednek és másképp épülnek be a kapszulás ásványi anyagok, mint a növényben található dolgok, pont azért, mert a növény még tartalmaz mellé minden egyéb vitamint, ásványi anyagot és egyéb dolgokat, ami a beépüléséhez kell. Ezért nem értem ezt az oxálsav és vas problémát. Lehet, hogy ezt kapszulás vassal és oxál-savval kísérletezték ki, aztán ráfogták a spenótra is, merthogy abban is van mindkettő???
Mandy,
tényleg éhen halnánk, ha mindent elhinnénk! :-)
Igazad lehet ebben a méregzöld kérdésben is! ;-)
Az oxálsav csak HŐKEZELÉS mellett csapódik ki. Ha nyersen fogyasztod a spenótot, mint pl. ebben a turmixban akkor hatékonyan felszívódik a makro tápanyagok belőle és mindenképpen a szervezeted javára fog válni.
Gábor,
ez jó hír! ;-)
De ezt honnan tudod? Nagyon sokat és sok helyen utánaolvastam a spenótnak és külön az oxálsavnak is, de ezt sehol sem írták, hogy csak hőkezelés mellett csapódik ki. Lehet, hogy senkinek nem jutott eszébe, hogy valaki nyersen is megenné a spenótot, ezért nem is írták. :-)
Szóval, köszi az infót, reméljük, tényleg így van, ahogy mondod.
Megjegyzés küldése