4. nap 811-en

2011. március 12., szombat

Most végre nem köhögtem, prüszköltem végig az éjszakát és olyan jót aludtam - tőlem szokatlan módon egész sokáig. 9-kor másztam ki az ágyból, de milyen jól esett.
Ma már a tükörbe nézve egész emberi ábrázatom volt: nincs felpuffadva, begyulladva az arcom, a vonásaim szépen elsimultak. Kezdek hasonlítani magamra. :-)

A mai menü így alakult:

reggeli (9:30): 1,2 l édesköménytea
délelőtt (13:00): 1 l zöldturmix (római saláta, fejes saláta, két körte)
ebéd (15:30): 5 banán
délután (18:30): 3 narancs és egy piros grapefruit összeturmixolva
vacsora (21 óra): almás-rukolás zöldsaláta


Ma reggeli után már sétáltunk is egyet a férjemmel.
Elmentünk egészen a gyógyszertárig az antibiotikumért. Muszáj lesz beszednem, bármennyire is nem akarom. Hangomról még mindig semmi hír, a tanárember pedig a hangjából él, úgyhogy nem érek rá gyógyulgatni és mindenféle házi praktikákat próbálgatni, mert szerdán már kiabálnom kell, hogy a jövő hónapban is legyen mit ennünk. :-(
Ma már bevettem a mai adagot, persze szigorúan probiotikum mellett, de így is nagyon kuruttyol és szenved a pocakom tőle. Nagyon féltem a gluténtól és a betegségtől érzékeny gyomromat és beleimet ettől a gyógyszertől, de nincs más választásom. Reméljük a legjobbakat.

A teáról viszont nem vagyok hajlandó lemondani.
Ma már így is jobban fáztam délután, mint egyébként. A nyers ételektől állandóan fázom és a reggeli tea nagyon jól felmelegít, hogy kibírjam a napot.

Viszont nem a fázás az egyetlen problémám, hanem az éhség. Iszonyúan éhes vagyok egész nap, jobban éhezem, mint tavaly a böjt alatt. Bármennyi gyümölcsöt eszem, alig nyelem le, már a gyomrom olyan, mintha üres lenne, majd fél óra múlva már a torkomat is szaggatja az éhség. Olyanok ezek a gyümölcsök nekem, mint a gyorsvonat: megállás nélkül áthalad rajtam. Meg sem érzem, hogy ettem, csak még éhesebb leszek. És ezt nem csak az elmúlt négy nap tapasztalata alapján mondom, hanem már régebben is próbálkoztam a 811-el hosszabb ideig is, meg gyümölcsnapokat is tartottam rendszeresen és mindig ezt tapasztaltam, de így vagyok a teljesen olaj nélküli salátákkal is.
Bezzeg a vacsorára fogyasztott kicsit zsírosabb, magokkal dúsított saláta az már jólesik. Az nem eltelít, hanem jólesően jóllakat és nem lehúz, hanem még az energiám is megnő tőle. Vacsora után sokkal tettrekészebbnek érzem magam, mint a gyümölcsök fogyasztása után...

Hallottatok már a metabolic typing-ról?
Jómagam is csak néhány hónapja Urbán Vali tanfolyamán hallottam erről először. Ez szó szerint annyit jelent magyarul, hogy anyagcsere-tipizálás, azaz mindenkinek másképp működik az anyagcseréje és mindenkinek az anyagcsere-típusának megfelelő táplálékot kellene fogyasztania, mert valaki a sok szénhidrátfogyasztástól kap erőre, azt tudja a szervezete a neki megfelelő módon emészteni és felhasználni, míg vannak, akiknek a kicsit fehérjedúsabb, zsírosabb táplálék a megfelelő, mert szervezete abból tudja a számára megfelelő energiát nyerni.
Az anyagcsere-típus megállapítás igen összetett és ezért elég átfogó, ugyanis az autonóm idegrendszer, a sejtanyagcsere, a hormonrendszer és a vércsoport szerint határozzák meg, de itt van egy jó cikk a témában, akit érdekel itt utánaolvashat: Le az egyendiétákkal! Itt a metabolic typing!

Igaz, nem mindenben tudok egyetérteni a cikkel, mégis azt kell mondjam, hogy tényleg sok igazság lehet benne, mert míg Sophia napok óta dugig van és jól lakik azzal a néhány banánnal és naranccsal, amit eszik, addig én veszett mód éhezem és le vagyok lassulva. Nem kívánós vagyok, hanem éhes. Már meg tudom különböztetni a kettőt.
Valinál ezzel kapcsolatban kitöltöttünk egy nagyon jó, rengeteg kérdésből álló tesztet is, hogy kiderítsük, melyikünk melyik anyagcseretípusba tartozik. Sokan voltak vegyes típusúak, nekem azonban teljesen egyértelmű volt, hogy a gyors égető típusba tartozom, ami azt jelenti, hogy szükségem van a fehérjedúsabb, zsírosabb táplálékra, hogy rendesen működni tudjak. Ennek ellenére Graham szerint a 811 a maga igencsak zsírszegény diétájával mindenkinek egyaránt a legmegfelelőbb.

Most kinek higgyek?
Sok-sok irányzat kering ma már világszerte táplálkozási módokról és még az egészséges életmódról is mindenkinek más-más fogalmai vannak, úgyhogy sosem tudjuk meg mi a helyes, de figyelemreméltó az a tény, amit Victoria Boutenko is állít, hogy a génjeink a majmokkal 99,9%-ban egyeznek, tehát azt kéne ennünk, amit a majmócák. Ők pedig egész nap gyümölcsöt és zöld leveleket rágcsálnak. Állítólag sokszor megfigyelhető, hogy a gyümölcsöket még zöld levélbe is csomagolják és úgy fogyasztják. Douglas Graham pontosan ezt az irányzatot képviseli és pontosan ugyanazt a táplálkozási módot írja le, amit az emberszabású majmok folytatnak. Náluk viszont nincsenek anyagcseretípusok, meg hogy egyik majomnak több fehérjére van szüksége, mint a másiknak... stb. Ott minden egyed ugyanazt eszi: amit épp a természetben találnak.

Szóval, nem tudom, hogy kinek lehet igaza, mindenesetre kísérletnek fogom fel ezt a 40 napot és becsülettel végig fogom csinálni, hogy megtudjam, jó-e nekem vagy sem. Azért az esti salátámat nem fogom teljesen zsírszegénnyé varázsolni még egy darabig, hiába esznek a majmok így. A könyvből kiderül, hogy a gyümölcs és a magvak (vagyis a szénhidrát és a zsír) együttes fogyasztásától kell tartózkodni, mert együttes emésztésük problémát okoz. Ezzel teljesen egyetértek, ezt tapasztaltam is. A zöldségek és a magvak párossal már nincs gond, úgyhogy egyenlőre úgy érzem, hogy ezt az alapelvet fogom magamévá tenni a könyvből és arra törekszem, hogy a gyümölcsök ne találkozzanak a zsírral. Mivel Graham szerint viszont a zsírok emésztése igen lassan történik, akár 12-24 órát elhúzódhat, mire kiürül az emésztőrendszerből és a vérből, ezért az esti zsírosabb vacsora után másnap csak későn eszem először gyümölcsöt. Azt hiszem, ez így elfogadható és ugyan nem teljesen 811, de azért köztes megoldás, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

Érdekelne a ti véleményetek is erről a témáról!
Aki elolvasta a fent ajánlott cikket, ne habozzon megírni a véleményét, hagy tanuljunk egymástól és a tapasztalatainkból!


Sophia bejegyzése itt olvasható a 4. napról

6 megjegyzés:

ezisén írta...

Szia!
Évekig követtem a táplálkozásomban, egy metódust. Ezt is megmagyarázták világosan. Visszavezették 5000 évre. Makro: nagy hosszú Biosz : élet, Visszavezették a kínai 5 elemtanra és jin-jang harmóniába stb stb. Megmagyarázták az evolucióval, gyönyörű tudományosan. Szóval az elmélet az nagyon kidolgozottÉves átlagban nem 100% ban de 80 % ban biztosan mindent betartottam. Ennek ellenére az utóbbi 2-5 évben egyre lomhább, enerváltabb és igen kövérebb lettem. Azt hittem az a gyökere a hiányzó 20% és még jobban görcsöltem és erőlködtem, hogy még jobban betartsam, vagyis még jobban kínozzam magam. Most így utólag számomra is hihetetlen, hogy volt olyan nyár hogy nem ettem nyers gyümölcsöt és zöldséget sem. Kellett egy független ember finom fél mondata, mely segített elszakadnom ettől a rendszertől. Akkor eldöntöttem, hogy semmilyen külső rendszert nem fogadok el. Ha vonz kipróbálom, de ha érzem hogy ez nem az megyek tovább.

Én nagyon hasonlóan táplálkozom most hozzád, azzal a különbséggel, hogy én délben is zöldségezek. A gyümölcs az csak délelőtt, főleg alma, meg persze a zöld lé. Persze hogy ihatóan forró vízzel indítom a napot és naponta többször teázom, és igen a meleg leves az ott van a tányéromban naponta legalább egyszer. De mindez nyers változatban 41 foknál nem melegebb formában. Mindezekkel nagyon energikusan és jól érzem most magam.

De lehet hogy most ez azért kell, hogy azt a több éves lemaradást behozzam vitaminok és enzimek terén. Aztán ki tudja mi lesz pár hónap múlva. Ha nem érzem magam jól ilyen étkezés mellett biztos hogy azonnal tovább állok, akárhány elmélet, könyv akármit mond. De most nagyon jó agy étkezni ::))

Gitta írta...

Szerintem sem érdemes egyetlen irányzatot követni. Lehetnek irányelvek, vagy szabályok, amiket nagy általánosságban be kell tartani (pl. mit nem eszem), de valamennyi szabadságteret kell hagyni a saját irányzat, személyiség és ízlés kialakításának. És ez nem a metabolic type! Mert ha meg is tudod, hogy melyik vagy, nem fogod százalékosan méricskélni minden nap, hogy mennyi szénhidrátot és zsírt eszel! Hanem arra hagyatkozol, amit kívánsz, és ami a szervezetednek jó. Már délben én sem kívánok gyümölcsöt, ha egész addig azt ettem. Jöhet egy nagy tál saláta vagy zöldség.
Lányok jól csináljátok, nagy érdeklődéssel és figyelemmel követlek benneteket!
sok puszi!

Pilchard írta...

Szamóca,örülök hogy megint hallunk Rólad,és el vagyok képedve hogy mire nem adtad megint a fejed.Én éhen halnék ezektől a kajáktól,csak gyümölccsel én is képtelen vagyok jóllakni.Szerencsére nekem a GM étkezés bevált,nincs hasmenés,hasfájás,puffadás.Kívánom hogy Te is találd meg a saját utadat!Mindennap olvasom majd hogy mik a tapasztalataitok,Sophiát is olvasom.Még egy kérdés?az elmúlt másfél évben hogy tudtál dolgozni?Néha amiket írtál az alapján olyan gyenge lehettél mint egy tollpihe.Emelem kalapom előtted.ÉS HAJRÁ!!!Igazán Rád fér hogy végre jól érezd magad a bőrödben.Én nagyon szurkolok.
A kérdésedre válaszolva annyiféle étrend és okosság van már életben hogy ember legyen a talpán aki ki tud igazodni közte.Tudod egyszer erről már beszéltünk,hogy amiről ma meggyőznek,holnap romba dönti egy másik meggyőző személy.Tényleg magadnak kell kitapasztalni mi jó és mi nem.De elvakultnak lenni semiképp nem szabad,nem szentírás egy adott étrend minden szava.Én így gondolom.Tudod írtam is,a dokim nem küldött GM vérévteles tesztre,mert nem alacsony a vasam. Én is magamtól próbáltam ki hogy jobb lesz e GM diétával és ég és föld a különbség.Az otthoni teszt is negatív lett(az egyik),de nem hiszek neki hiszen tapasztaltam a különbséget.Szép tavaszt kívánok Neked!

Szamóca írta...

SzEra,
igen, a makrobiotikáról egyre több rosszat hallok. Eszméletlen, hogy nem esznek nyers zöldségeket, gyümölcsöket!
Most mi is épp ezt csináljuk: kipróbáljuk, hogy mennyire válik be. De amint látod, mi sem teljesen szó szerint követjük a 811-et, csak azt a néhány fontos alapelvet tartjuk be, ami a lényege. Ha nem válik be, megyünk majd tovább.
Örülök, hogy most jól vagy és hogy élvezed így az étkezést. Ez a legfontosabb! És köszönöm, hogy mindezeket leírtad.

Szamóca írta...

Gitta,
én is így gondoltam. ;-)
Tényleg mások vagyunk, úgyis a saját ízlés határozza meg az étkezést. Például Sophiával elhatároztuk, hogy most kipróbáljuk ezt a 811-et és mégis mennyire mást eszünk. Én egész nap elvagyok gyümölcsön, a saláta, zöldség meg alig akar lecsúszni, míg Sophia sokkal több zöldséget meg tud enni, neki az jön be.
Az irányelveket magunkévá tettünk, innentől már az ízlésünkre alakul a dolog.
Örülök, hogy követsz minket és szívesen fogadok mindenféle tanácsot ám, úgyhogy írj, ha szerinted valamit rosszul gondolok vagy csinálok!

Szamóca írta...

Pilchard,
hát tudod, hogy mindig kitalálok valamit. ;-)
Örülök, hogy bevált a GM étkezés nálad. Én is jobban lettem tőle, de nem teljesen sajnos. Nálam sem tudták egyébként kimutatni. Legalább is úgy nem, ahogy ma orvosilag elfogadott. Annyiféle megnyilvánulása van a gluténérzékenységnek és ebből csak egy kis részt vizsgálnak és ha az alapján nem tudják kimutatni, akkor rád húzzák, hogy nem vagy gluténérzékeny. Pedig dehogy nem, csak sokaknál másképp nyilvánul meg. Nekem például VEGA teszttel mutatták ki végül. És hiába voltam vastagbél-és gyomortükrözésen is, ott nem találtak semmit, aztán VEGA-teszttel kimutatták, hogy a nyelőcsövemtől kezdve az egész emésztőrendszerem be van gyulladva a gluténtól és ezért reagál a szervezetem minden élelmiszerre ilyen érzékenyen. Még a barnarizst sem tudtam megenni a korpája miatt. És utólag láttam, hogy a gyomortükrözéses leletemen ott van magyarul, hogy a nyelőcső gyulladásban van, de azzal mégsem foglalkozott senki, mert szerintük az nem utal gluténérzékenységre. Szörnyű, hogy mennyire egysíkúak az orvosok és nem látják a fától az erdőt!
Igen, tényleg nagyon le voltam gyengülve ettől az egész testre kiható, állandó gyulladás miatt, de szerencsére akkor nem volt munkám, így nem kellett dolgoznom. Nem is tudtam volna. Csak most októbertől dolgozom és akkor már jobban voltam, úgyhogy nem volt ezzel gond.
Neked is szép napsütötte tavaszt! Élvezd a napsütést, amint előbújik végre!

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket