Szezámkrémes édesköménysaláta

2011. március 17., csütörtök

Az édeskömény igen sokoldalú növény.
Kaporhoz hasonló levelét és magját fűszerként használják, magja például a kínai ötfűszer egyik alapanyaga.
A gumós kömény a Földközi-tenger környékéről származik, ezért Dél-Európában igen elterjedt, míg hazánkban egyenlőre alig ismert. Olaszországban az articsókához hasonló módon párolva, grillezve, levesként, vagy pizzafeltétként is fogyasztják.
Ropogós, jellegzetes aromájú zöldség, íze leginkább az ánizshoz hasonlítható, bár szerintem enyhébb és finomabb annál.
Különleges aromája miatt figyeljünk a fűszerezésére és más alapanyagokkal való kombinálásra, hogy ízét ne elnyomjuk, hanem kiteljesítsük. Salátaként, nyersen fogyasztva remekül illik hozzá szerintem minden semleges ízű zöld levél és szezámmag, amely enyhe kesernyésségével kellemesen egészíti ki az édeskömény édes aromáját.
Nagyon különleges, finom és laktató saláta kerekedett így belőle.


Szezámkrémes édesköménysaláta
(2 főre)

Salátához:
1 édesköménygumó felkockázva
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
2 vékony szelet pritaminpaprika felkockázva
1 marék madársaláta

Szezámkrémhez:
1 marék szezámmag
a petrezselyem szára
1 szeletke pritaminpaprika
egy félujjnyi újhagyma zöldje és fehér része vegyesen
1 tk citromlé

bors
kömény
római kömény
kurkuma

1, A szezámmagot néhány órára beáztatjuk.
2, Addig az édesköményt és a paprikát felkockázzuk, a petrezselymet apróra vágjuk és egy tálban összekeverjük. Félretesszük, amíg az öntetet elkészítjük.
3, A beáztatott szezámmagról leszűrjük az áztatóvizét, majd a citromlével és ha szükséges kevés vízzel krémesre turmixoljuk.
4, Hozzáadjuk a paprikát, a hagymát, a petrezselyem szárát, a fűszereket és ismét jól összeturmixoljuk.
5, A krémet az édesköményhez keverjük és óvatosan a salátába forgatjuk még a madársalátát is, ügyelve arra, hogy ne törjön össze.

Én vacsorára ettem rengeteg madársalátával.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket