Zöldparadicsom-fokhagyma savanyúság (ecet és cukor nélkül)

2009. november 6., péntek

Egy múlt havi írásomban már utaltam rá, hogy nem fogyasztok sem cukrot, sem ecetet, emiatt pedig savanyúságot sem ettem évek óta. Tulajdonképpen nem is hiányzott, hiszen kevés olyan dolgot eszünk így hús nélkül, amihez illene a savanyúság, egyébként pedig szívesebben eszem az ételek mellé inkább friss zöldséget, általában római salátát, vagy jégsalátát.
Most viszont a paradicsomjaink a kertben pont a hideg beállta előtt indultak be egy újabb adag gyümölcs kihordására. Majdnem sikerült is nekik: a méret már jó volt, de a szín még nem stimmelt, úgyhogy mindenképpen le kellett szedjük őket.

Évek óta gondolkoztam már rajta, hogyan lehetne ecet nélkül savanyúságot készíteni, de nem voltam biztos benne, hogy elég savanyú lenne ill. hogy elállna-e. Mivel egyébként sem hiányzott, nem is próbálkoztam az elkészítésével, most viszont rákényszerítettek a buzgó paradicsomok, hogy ilyen formában tegyem el őket.
Kevés bizalommal álltam neki a dolognak, de a végeredmény nagyon finom lett. Tényleg nem lett annyira savanyú, mint az igazi savanyúságok, de pont ezért jó: nem olyan erős, maró, savas, csak olyan kellemesen savanykás. Ízre, állagra megfelelő, különösen a fokhagyma ízlik nagyon ilyen variációban (is). A citromlé miatt a leve ugyan kissé zavaros, de ez csak első látásra furcsa.
A megfelelő dunsztnak köszönhetően pedig úgy látom szépen el fognak állni, bár már most sincs sok belőle. (A mű egyébként pont egy hónapja készült.)


Zöldparadicsom-fokhagyma savanyúság
(kb 3 literes üvegnyi adag)

1 kg zöldparadicsom
kb 4 fej fokhagyma (nálam annyi gerezd fokhagyma, ahány szem pari van)
3 babérlevél
1 ek só
1 kiskanál bors
1 kiskanál fehér mustármag
1 kiskanál koriander
1,5 dl citromlé (most kivételesen nem 100%-os, hanem csak 50%-os citromlevet használtam)
3 ek méz
1 l víz
kevés tartósítószer vagy szalicil a tetejére (a biztonság kedvéért)

1, A vizet felforraljuk a fűszerekkel.
2, Közben lecsumázzuk és megmossuk a parikat, a fokhagymát is megpucoljuk és az üvegebe rendezzük. Nálam úgy kerültek üvegekbe, hogy minden szem paradicsom mellé egy gerezd fokhagyma járt. :-)
3, Ha a víz felforrt, hozzáadjuk a citromlevet és a mézet. Pár percig még a tűzön hagyjuk, majd a zöldségekre öntjük a fűszeres vizet és a tetejükre szórunk egy kevés tartósítószert. Szorosan lezárjuk az üvegeket és már mehetnek is pár napra a szárazdunsztba.

7 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Hasonlót készítettem én is, igaz, abban még citromlé sincsen, csak a só meg a fűszerek. Sokkal jobb. mint az ecetes változat:-)
http://href.hu/x/airs

Szamóca írta...

Jaj, de jó a tiéd is!
És tényleg milyen hasonlót csináltunk és majdnem egyszerre raktuk fel! :-)
Ráadásul a tied sokkal zöldebb maradt, nekem meg úgy kifakultak. :-( Szerintem jövőre kipróbálom a te változatodat is, mert nagyon tetszik.

Gabojsza írta...

:-)))
Az enyémek is kifakultak, a kép másnap készült, mint ahogy elraktam:-)

juc írta...

Látom, a cicának is ízlett! ;)
Egyébként van valami tudatos oka, hogy nem akarsz ecetet használni, vagy nem szereted az ízét?

Szamóca írta...

Gabojsza, akkor te már rutinos ételfotós vagy! :-) A sárgarépáknak is elment a színe?
Nekem némelyik fokhagyma lett olyan zöld, mint a paradicsom. Viccesen néznek ki.

Juc, a cicus ugyan nem kóstolta, de ketten vannak és mindenhol ott ólálkodnak (a kutyusunkkal egyetemben), ahol én is, úgyhogy mostanában nehéz olyan képet csinálni, amin nincsenek ott. :-)
Évek óta tudatosan nem eszem ecetet. Takarításra használom, de nem tartom jó ötletnek megenni. Veszélyeiről és negatív hatásairól a neten többfelé is lehet olvasni ill. én is írtam erről az Eszem, nem eszem c. írásomban október elején.
Mostmár pedig olyan rég nem ettem, hogyha mégis valahol belefutok, már nem bírom elviselni az erős, savas, maró ízét.

Gabojsza írta...

Nem, a sárgarépa színe nem változott, mint ahogy a fokhagymáé sem: És mindkettő NAGYON finom!:-)

Szamóca írta...

Meg hiszem azt! :-)

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket