Töltött patisszon

2009. október 2., péntek

Apósom leszüretelte az idei utolsó tököket, cukkiniket és patisszonokat is a kertben.
Azt hiszem, ez az étel lesz a nyár utolsó villanása a konyhámban, úgyhogy szerettem volna valami könnyűt és nagyon zöldségeset készíteni belőle.
Sikerült is: ez a zöldséges krumpli töltelék egyszerű, de nagyszerű. Még a férjem is szívesebben fogyasztotta így, mintha valamilyen fűszeres rizzsel töltöttem volna meg.



Töltött patisszon

(6-7 főre)


Töltelék:
3-4 közepes burgonya
2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd vöröshagyma

sárgarépa
kukorica
brokkoli
paprika
(vagy ízlés szerint egyéb zöldségek)

bors
kömény
majoranna
kapor
Öntethez:
szójajoghurt
fokhagyma
kapor
majoranna

bors

3 patisszon vagy tök (nálam most mindkettő: 2 kisebb patisszon és egy tök)




1, A burgonyát megfőzzük.
2, Míg a krumpli fő, elkészítjük a tölteléket: kevés olajat és vizet mel
egítünk, amin megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott sárgarépát és kevés víz hozzáadásával pároljuk őket.
3, Rózsáira szedjük a brokkolit, a szárrészeit apróra, a virágok
at diónyi méretűre vágjuk és hozzáadjuk a többi zöldséghez kevés sóval és borssal együtt.
4, Ha a zöldségek már félig puhák, hozzáadjuk a szintén apróra vágott paprikát, fokhagymát és a fagyasztott kukoricát is. Fűszerezzük és puhára párolunk mindent, de csak óvatosan kevergessük a brokkoli miatt, hogy szét ne essen.
5, A tököket meghámozzuk, félbevágjuk, a magjukat kiszedjük, enyhén besózzuk mindkét felüket és vékonyan kiolajozott hőálló tálba rendezzük őket.

6, Ha a krumpli is megpuhult, meghámozzuk és krumplinyomón áttörve a puhára párolt zöldségekhez adjuk. Alaposan összekeverjük őket és a tökökbe töltjük.
7, Az öntethez összekeverjük az áttört fokhagymát a szójajoghurttal és a fűszerekkel. Meglocsoljuk vele a töltött tököket és már mehet is sütőbe.


8, 180 fokon addig sütjük, amíg a tökök megpuhulnak ill. amíg az öntet kicsit meg nem pirul a tetején.

Steakburgonyával, római salátával és a maradék öntettel leöntve tálaljuk.

2 megjegyzés:

siccike írta...

Fú, sebtiben átfutottam a receptjeidet és csak úgy csorog a nyálam!:-) Annyira jól átjönnek az ízek és a könnyed főzőcskézés hangulata a fotóidon és írásaidon keresztül! Szuper!:-)

Szamóca írta...

Siccike, köszönöm, aranyos vagy!
Örülök, hogy tetszenek a receptek és a képek, annak meg pláne, hogy ez jön át a blogomról. Nem is gondoltam volna!
Azért te rutinosabb főzőcskéző vagy már, de remélem, találsz majd itt is egy-két újdonságot vagy ötletet.

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket