Karfiolleves

2009. október 24., szombat

Íme, ismét egy leves, ami olyan sűrű lett (főleg másnapra), hogy egy főzelékhez jobban hasonlított, de mi így szeretjük és főételként is így tökéletes. Persze nem muszáj ennyire besűríteni, vagy kihagyhatjuk belőle a tésztát és akkor gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Mindenesetre a mi karfiollevesünk (főzelékünk?) imigyen hangzék:


Karfiolleves
(főételként fogyasztva 8 főre)

1,5 fej közepes karfiol
3-4 közepes krumpli
4 szál vékony sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 pohár (150 ml-es) szójajoghurt
5 ek. barnarizsliszt
2-3 ek. citromlé
250 g tönköly reszelt tészta (vagy, ha van affinitásunk, készíthetünk galuskát)
petrezselyem (lehetőleg friss)

bors
kömény
majoranna
4 babérlevél
4,5 l víz
1, A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, a répát karikára szeleteljük, a hagymát apróra daraboljuk, leöntjük 4,5 dl forró vízzel és feltesszük főni.
2, Közben előkészítjük a karfiolt: megmossuk és rózsáira szedjük. Én hagytam benne nagyobb rózsákat is, mert nagyon szeretem a hatalmas karfiolokat a levesben.
3, A karfiolt és fűszereket is (a petrezselyem kivételével) a zöldségekhez adjuk.
4, Ha a zöldségek már félig megpuhultak, a leveshez adjuk a tésztát is és továbbfőzzük.

5, A habaráshoz a joghurtot elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a citromlevet és az apróra vágott petrezselymet is, majd, ha a zöldségek és a tészta is majdnem jó, behabarjuk vele a levest.
6, Visszaforraljuk a levest, pár percig még hagyjuk rotyogni, majd azonnal tálaljuk, mert a karfiol terjengő illatától már kínzásnak számít tovább váratni a családot.

Változatok a habarásra:
Barnarizsliszt helyett használhatunk bármilyen más lisztet is.
Sőt, akár liszt nélkül is be lehet habarni: a levesből kihalászott néhány darabkra krumplit villával összetörjük, hozzákeverjük a joghurtot és ezzel habarjuk be a levest. Ez is nagyon jól sűrít, bár nem annyira, mint a liszt.
Ha főzünk bele tésztát is, akkor akár el is hagyhatjuk a lisztet, mert a tészta úgyis eléggé besűríti.

3 megjegyzés:

LiliNortianyu írta...

Nagyon szeretem a karfiol levest,mégis nagyon rég nem csináltam.Holnap megcsinálom Én is.

Szamóca írta...

Bizony, most együnk karfiolt, amikor annyi van, hogy szinte utánunk dobják a piacon.
Majd meséld el, hogy sikerült! Gyerekek is szeretik? Megeszik belőle a karfiolt?

Névtelen írta...

A babérlevél csak elrontja és borzalmas ízt ad neki

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket