Újhagyma spanyol mártással és mogyorós barnarizzsel

2010. március 16., kedd

Még valamikor régen a neten találtam ezt a receptet és már évek óta kipróbálásra várt, de mindig halasztottam, mert nem volt szívem a kis zsenge, finom újhagymákat megpárolni.
Most viszont sikerült annyi újhagymát vennem, hogy minden igyekezetem ellenére sem tudtam megenni mindet, így előkerestem a receptet és kisebb módosítással ezt kreáltam belőle.
Igazán jól csengő név ez a spanyol mártás, bár fogalmam sincs, hogy mitől spanyol, szerintem egyszerűen mogyorómártás, de mindegy is minek nevezzük, mert nagyon különleges és finom. Ráadásul számomra meglepően új ízek kerekedtek ebből az összeállításból.


Újhagyma spanyol mártással és mogyorós barnarizzsel

Mártáshoz:
30 dkg újhagyma
2 és fél dkg mogyoró
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 szelet kenyér (vagy néhány evőkanál puffasztott rizs vagy rizsszelet, hogy gluténmentes is lehessen)
4 db paradicsom és/vagy 3 paprika (nálam most csak paprika)
chili vagy erős fűszerpaprika
1 evőkanál citromlécsipetnyi só
bors (négyféle)
petrezselyem
kömény

1, Szárazon pirítsuk meg a mogyorót és a felkockázott kenyeret (vagy a puffasztott rizst).
2, Az olajban kicsit megpirítjuk a fokhagymát is, majd a mogyoróval és a kenyérkockákkal (vagy puffasztott rizzsel) összeturmixoljuk.
3, A paradicsomot és/vagy paprikát kis kockákra vágjuk és fokhagyma alól megmaradt olajban puhára pároljuk őket.
4, Mielőtt kész lenne, hozzáadjuk a fűszereket, pár percet együtt pároljuk őket, majd az összeturmixolt, mogyorós masszát is hozzáöntjük és kevés citromlével ízesítjük.
5, Közben enyhén sós vízben pár perc alatt puhára pároljuk az újhagymákat is.

Mogyorós rizshez:
500 g barnarizs
1-2 marék mogyoró
fahéj
szegfűszeg

bors
kevés olaj

1, A rizshez néhány evőkanál olajat forrósítunk, amiben kicsit megpirítjuk a mogyorót a fahéjjal és a szegfűszeggel.
2, Ha a mogyoró megpirult, hozzáadjuk a rizst, pár percig együtt pirítjuk őket, majd 1-1,5 liter forró vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára főzzük.
A mogyorós mártást az újhagyma és a mogyorós rizs mellé kínáljuk.

Tipp:
Még nem próbáltam, de ezt a mártás el tudom képzelni más kevésbé intenzív ízű zöldségekkel vagy akár sült tofu vagy szejtánszeletek mellé is.
Sőt, újhagyma helyett használhatunk póréhagymát is.

5 megjegyzés:

ilike írta...

A fahéjt és a szegfűszeget rendszeresen használod rizshez? Hogyan jött az ötlet? Nekem kicsit idegen, olyan mézeskalácsos. :D

Szamóca írta...

Csak sózni, vagy esetleg borsozni szoktam a rizst, de ehhez a mogyoróshoz illik a fahéj és a szegfűszeg. Egyáltalán nem mézeskalácsos, mert így sósan egészen más ízű lesz.
Az ötlet egyébként nem az enyém: az indiaiak fűszerezik így a különféle ízesítésű rizseket.
Tényleg bizarrul hangzik, de próbáld ki és rájössz, hogy nagyon finom. ;-)

ilike írta...

Talán egyszer összeszedem a bátorságomat és egy picit adagon kipróbálom. :)

Pilchard írta...

Szamóca!Bocsi hogy ide írom,írtam Neked emailt,nem kaptad meg?

Szamóca írta...

Ilike, hajrá! :-)

Pilchard, válaszoltam (jó hosszút). :-)

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket