Petrezselymes turmix

2010. március 24., szerda

Eddig nem volt bátorságom a reggeli zöldturmixomba petrezselymet tenni, bár már sok helyen láttam, olvastam, hogy úgy is iható.
Azért a petrezselyem mégiscsak fűszer, nem gyümölcs mellé való - gondoltam eddig. Ugyanis mostanában annyira rákattantam, hogy éjjel-nappal petruskát (édesanyám hívja így :-) eszem mindenhez, így bevágtam a turmixba is lesz, ami lesz. Lett is, de még milyen finom. Nem dominál, csak olyan szelíd, finom ízt ad neki a friss petrezselyem.
Megittam vagy másfél litert belőle és milyen jólesett!


Petrezselymes turmix

1 alma
4-5 szem datolya beáztatva
fél fej fejes saláta
egy kisebb csokor petrezselyem
víz

1, A datolyát beáztatjuk, majd az áztatóvízzel együtt a turmixba tesszük.
2, Hozzáadjuk a magházától megszabadított almát, a salátát és a petrezselymet, majd kb két pohár vízzel alaposan összeturmixoljuk.

6 megjegyzés:

mikka írta...

Szia Szamóca,

a Newstartban olvastam, hogy a zöldség-gyümölcs kombináció nem igazán szerencsés. Mi a véleményed - tapasztalatod - erről? Én amióta különválasztottam, jól érzem magam, de tény, hogy ezzel egyidőben más étkezési szokásokat is bevezettem. Máshol is olvastam olyan recepteket amik tetszettek (zöldség+gyümölcs) és nem tudom, mennyire kell (érdemes) erre figyelni.
mikka

Szamóca írta...

Mikka,
bizony nemcsak a Newstartban, de nagyon sok helyen hallani erről, hogy nem jó a zöldség-gyümölcs kombináció, de azért ez nem ilyen egyszerű. Megpróbálom összefoglalni:
1, Először is, gondolom, a turmix összetétele miatt tetted fel itt a kérdést, de bizony a leveles zöld növények (saláták, fűszernövények, vadnövények, de a zellerszár is) nem zöldségek. Vannak gyümölcsök, zöldségek és leveles zöldek. A leveles zöldek jól társíthatók gyümölccsel és zöldséggel is.
2, Állítólag a társítás alól két kivétel van: az alma és a sárgarépa. Tehát almát ehetünk zöldséggel és sárgarépát is gyümölccsel.
3, Növénytani szempontból a cukkini, padlizsán, paradicsom, uborka, paprika is gyümölcs. Pontos megnevezésük a nyerskonyhán: nem édes gyümölcsök.
4, A gyümölcsöket amúgy is legajánlatosabb magukban és éhgyomorra fogyasztani.
5, Egyébként a zöldség-gyümölcs kombináció csak az emésztés során okozhat egy kevés problémát. Magam sem szoktam őket együtt fogyasztani, de azt hiszem egyszer-egyszer belefér, úgyhogy nyugodtan próbáld ki azokat a recepteket! :-)
Remélem, tudtam valamelyest segíteni.

mikka írta...

Hú Szamóca, nagyon sokat segítettél, köszönöm szépen. Sok dolog helyére került végre :) És nagyon érdekes dolgokat is írtál... még most "emésztgetem" kicsit :))

Szamóca írta...

Mikka, ezt örömmel hallom. :-)

Névtelen írta...

Kedves Szamóca!

Nagyon örültem, hogy megtaláltam az oldalad, tegnap este rögtön el is készítettem az egyik turmixot, most pedig épp indulok a boltba petrezselyemért, hogy ezt a petrezselymes turmixot is megkóstolhassam. Nagyon köszönöm a sok-sok csodás ötletet!
Ha esetleg időd engedi, látogass el blogomra, mely bár nem sütés-főzés témájú, hanem inkább kicsit irodalmi, gondolkodós, de nagy szeretettel várlak:)www.sugi.blogol.hu
Legyen szép napod!

Szamóca írta...

Sugi,
örülök, hogy tetszenek a receptek és próbálgatod őket.
Megnéztem a blogodat, nagyon jó, szeretem az ilyen elgondolkodtató idézeteket. Úgy látom viszont, hogy nálad is szünetel a blog. :-)

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket