Kedvenc szakácskönyveim 3.

2009. november 3., kedd

Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek
Több, mint 240 recept a világ minden tájáról
(Kiadó: The Bhaktivedanta Book Trust, 2005)


Részlet a könyv hátulján olvasható ismertetőből:
"A szerző, Kurma dásza az egyik legünnepeltebb krisnás séf, aki jól tudja, hogy a lelki dolgok élvezetéhez, csakúgy, mint az egészség megőrzéséhez, elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Kurma jó adag humorral, türelemmel és lelkesedéssel adja tovább tudását egyre növekvő, ínyencségekre is fogékony közönségének világszerte.
A több száz nemzetközi receptből álló gyűjtemény sokéves kísérletezés és finomítás eredményeként került be ebbe a fölöttébb praktikus és szemet gyönyörködtető szakácskönyvbe."

Bizony, a könyv alcímének megfelelően nemcsak indiai ételeket találunk benne, hanem algériai, angliai, ausztráliai, észak- és dél-amerikai, francia, görög, indonéziai, izraeli, japán, kínai, lengyel, libanoni, malajziai, magyar, marokkói, mexikói, olasz, orosz, spanyol, svájci, szíriai, thaiföld
i, török, tunéziai, új-zélandi, vietnami recepteket is, így kerülhetett a sok-sok indiai finomság mellé többféle pizza, lasagna, gnocchi, tortilla, borscs, ratatouille, gulyás, görög saláta, tabbuleh, gado-gado saláta, rösti, humusz, baklava, kuszkusz. A különlegességek ellenére elkészítésük egyszerű, a hozzávalók beszerzése pedig csak egy-két receptnél okozhat kisebb gondot, de kis utánajárással beszerezhető vagy mással helyettesíthető.

A receptek az ételtípusok minden fajtáját lefedik az előételtől a savanyúságokon és italokon át egészen a desszertig, úgyhogy akár egy különleges menüsör is összeállítható ebből a könyvből. Ezeket a következő rendszerezésben találhatjuk meg:

● Rizses ételek

● Levesek
● Kenyérfélék
● Zöldségételek
● Saláták
● Csatnik, dzsemek, savanyúságok
● Sós csemegék
● Tészták és gabonaételek
● Hüvelyesekből készült ételek
● Mártások, szószok, öntetek
● Édességek, dessztertek
● Italok

Ezen kívül a receptek előtt mindig találunk rövid leírást és érdekességeket az ételek eredetéről, jellegzetességéről, a könyv bevezetésében pedig a vegetáriánus és a krisnás életmódról olvashatunk. A receptek után menüajánlatokat találunk ill. a fűszerekről és a különleges hozzávalókról összeállított szójegyzéket böngészhetjük további információkért. Az utolsó oldalakon pedig receptmutató segít az ételek kiválasztásában országok és hozzávalók szerint rendszerezve.


A könyv tényleg igényesen összeállított, nagyon szép kivitelezésű, de lakto-vegetáriánus ételeket tartalmaz, ami persze nem baj, hiszen a legtöbb recept nagyon egyszerűen vegánosítható. Ami viszont tényleg zavar kicsit, hogy a könyv elején az egészséges életmód hangsúlyozása a hús nem fogyasztásáig terjed csupán, így az ételek elkészítéséhez fehér rizst, finomlisztet és cukrot használ. Persze ez is könnyen orvosolható, csak kicsit furcsa. Mindenesetre amiket eddig elkészítettem ezekből a receptekből, azok mind nagyon finomak és különlegesek voltak. Érdemes forgatni tehát ezt a könyvet.

Egy általam tavaly készített indiai menü ezekből a receptekből összeállítva:

Felső sor (balról jobbra): joghurtos saláta (raita) ubokával és paradicsommal, subji padlizsánnal, burgonyával és tofuval, banános halava.
Alul: paradicsomos fűszeres rizs, cukkini és karfiol pakora.

2 megjegyzés:

Dög írta...

nekem is megvan, nagyon szeretem :)

Szamóca írta...

Ugye, milyen jó? És miket főztél már belőle?
Mert én még nem sok mindent, de amik elkészültek, azok mind nagyon jók lettek. Szinte változtatnom sem kellett a recepteken (ami elég ritka - nálam legalábbis).

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket