Igazi különleges mártásreceptet találtam az egyik szakácskönyvemben (Newstart-konyha címűben), amit ugyan egyből felturbóztam (mármint a mártást) egy kevés hagymával és fűszerekkel, de a recept ezek nélkül említi.
A szósz varázsa, hogy minden zöldséghez kiváló: nyáron így tüntettem el több kiló cukkinit, most pedig padlizsánt készítettem hasonlóképp, de más zöldséggel is ki fogom próbálni, mert a mártás egyedi ízébe egyből beleszerettem - és a színe is nagyon tetszik. :-)
Aranymártásban sült zöldségek
(kb. 3-4 főre)
Mártáshoz:
2 szál közepes sárgarépa
2-3 közepes burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5 ek. szezámmag (én megpirítottam kicsit, de nem muszáj)
2 ek. sörélesztőpehely
3 ek. citromlé
só
bors
kömény
Sült zöldségekhez:
cukkini vagy padlizsán, de szerintem nagyon finom lehet kelbimbóval, karfiollal, brokkolival vagy sárgarépával is.
1, A sült zöldségekhez valókat mossuk, tisztítjuk, pucoljuk, ami épp szükséges és ízlés szerinti méretre szeleteljük. Egy sütőpapírral bélelt (vagy vékonyan kiolajozott) hőálló tálba halmozzuk a zöldségeket és a sütőbe toljuk. Megmossuk a burgonyát és héjastul betesszük őket a zöldségek mellé és 180 fokon mindent készre sütünk, bár a zöldségeknek nem baj, ha csak félpuhák, ezért figyeljünk rá, hogy őket hamarabb kivegyük a krumpli mellől.
2, Megmossuk, megpucoljuk a sárgarépát is és egy kisebb lábasban megfőzzük, de ha kész, ne öntsük ki a főzővizét, mert azt még felhasználjuk.
3, A megsült krumplikat meghámozzuk és a mártás összes hozzávalójával együtt turmixgépbe tesszük. Egy kevés szezámmagot azért félretehetünk a tetejére díszítésnek. A sárgarépa főzővízét adagolva a mártáshoz palacsintasűrűségű szószt turmixolunk a hozzávalókból.
4, A sütőpapírtól megszabadított zöldségekre öntjük a mártást, megszórjuk a maradék szezámmaggal és 30-40 percre még visszatoljuk a sütőbe.
Így magában is nagyon finom, de tetszőleges körettel is fogyasztható, én például héjában sült burgonyát adtam mellé.
Megjegyzés:
Úgy is kínálhatjuk a mártást sült zöldségek mellé, hogy nem sütjük össze őket, csak tálalásnál öntjük rá a szószt. Ebben az esetben a mártást főzzük fel külön.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Ez a mártás nagyon jól hangzik! Tetszik, hogy olyan receptjeid vannak amik nekem teljes ujdonságként hatnak. Ez is meg a "sajtszósz" is ilyen. Ügyes vagy! Még több receptet légyszi!:))
Örülök, hogy tetszik és köszönöm!
Igyekszem recepteket is minél többet posztolni, de nem tudok többet főzni, mint amennyit meg is eszünk. Így is a blog indulása óta már néhány plusz kilót üdvözölhetek magamon. Lehet, hogy most diétás receptek jönnek?! :-)
Én is meglepődtem, hogy nálad is, meg más oldalakon is milyen számomra ismeretlen ételekkel találkozom. Mindig van új a nap alatt! Ezek után mondja valaki, hogy a vegetáriánus konyha nem változatos!!!
Ezt a néhány kiló felcsusszanását valamiért átérzem! Mióta blogot írok én is többet eszem, ki érti ezt? Hát ha valami változatos az a vegetáriánus konyha. Tőlem többen kérdezik, hogy ha valamilyen ismeretlen hozzávalóval találkoznak (ez sűrűn előfordul), hogy honnan szerzek be én ilyeneket, meg honnan hallok ezekről? Aranyosak!
Megjegyzés küldése