Tökfőzelék - köleshabarással

2009. szeptember 18., péntek

Ez is egy gluténmentes próbálkozás volt, ami annyira jól sikerült, hogy merem állítani: sokkal finomabb lett így a tökfőzelék, mintha a megszokott habarással készítettem volna.


Tökfőzelék - köleshabarással
(2-3 fő részére)

1 kg fagyasztott, gyalult tök
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
80-100 g köles
1 db étkezési paprika

bors
kapor
1 doboz (150 ml-es) szójajoghurt
víz

1, A kölest két-háromszoros mennyiségű vízben odatesszük főni és addig főzzük, amíg a víz el nem fő róla, de a köles még ne legyen egészen puha.
2, A fagyasztott tököt 2 pohár vízzel el kezdjük főzni. Több nem kell hozzá, mert úgyis rengeteg vizet ereszt majd a tök még a főzés során.
3, Amint a tök kiolvadt, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, paprikát, a fűszereket és majdnem puhára főzzük a zöldségeket.
4, Elkészítjük a habarást: a kölest a fokhagymával elturmixoljuk, összekeverjük a szójajoghurttal, a főzelékből merünk rá egy kis levet, amivel szintén alaposan elkeverjük és így adjuk hozzá folyamatosan kevergetve a főzelékhez.
5, Az egészet összeforraljuk, pár percig még főzzük, amíg minden puha lesz. Ha szükségét érezzük, egy kevés vizet még adhatunk hozzá.
6, Ha kész, lehúzzuk a tűzről, keverünk még bele egy kevés friss kaprot és valamilyen zöldség-vagy gabonafasírttal tálaljuk, de sült sárgarépával is nagyon finom. Nálam most kölesfasírt készült hozzá.

Megjegyzés:
1, A habaráshoz adhatunk még köleslisztet is, ha van otthon, vagy kávédarálóval kölesből készíthetünk, így kicsit sűrűbb lesz a főzelék.
2, Ha nem kölessel készítem, akkor is ugyanígy szoktam csinálni a tökfőzeléket, csak a habaráshoz néhány evőkanál teljeskiőrlésű tönkölylisztet teszek, de sosem szoktam például rántással készíteni.
3, A paprikától finom, pikáns íze lesz a töknek, de aki szereti, a paprika mellett még egy kis felkockázott paradicsomot is rakhat bele. Nemcsak az ízét, de a színét is feldobja.
4, Aki savanykásabban szereti, néhány evőkanál citromlével is ízesítheti a főzeléket.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket