Zakuszka

2009. szeptember 10., csütörtök

Eljött a zakuszka készítés ideje: végre minden hozzávaló megfizethető áron kapható, úgyhogy gyorsan készítettem is néhány kiló zöldségből és el is tettem belőle télire néhány üveggel. Milyen jó is lesz januárba, februárba a zöldségelvonási tüneteimet egy kis zakuszkával kezelni...

Egy kis érdekesség:

Bármennyire is furcsának tűnik, az Erdély-szerte közkedvelt zakuszka nem magyar, nem román, n
em szláv, hanem örmény étel. Erdélybe Moldván keresztül került be ez a rendkívül finom, laktató pástétomszerű eledel.
Az erdélyi zakuszkának többféle változata van, gyakorlatilag két egyforma zakuszka nincs, hiszen minden háziasszony másként készíti, másként fűszerezi. A többféle változat közül három nagy csoportot különböztetünk meg: a padlizsánost, a babost és a gombást. (Forrás és további zakuszka receptek az
Új Kelet hetilap oldalán található.)


Ezek közül én a babos verziót favorizálom. A többi is b
iztosan nagyon finom, de még nem is kóstoltam őket, mert egy erdélyi barátnőmtől ezt a változatot tanultam és szerettem meg.


Zakuszka
(kb. 4 literes üveghez)

1 kg paradicsompaprika (kaliforniai paprika) vagy kápia

40 dkg vöröshagyma
40 dkg sárgarépa
40 dkg szárazbab

2 dl olaj
2 dl paradicsomlé
8 babérlevél

bors

1, A babot előző éjszaka beáztatjuk, majd másnap megfőzzük.
2, A paprikát kicsumázzuk, felkockázzuk és húsdarálón ledaráljuk.
3, Megtisztítjuk és apróra vágjuk a hagymát is és ezt is ledaráljuk, bár ezt már nem húsdarálón szoktam, mert kíméletesebbnek ítéltem a férjemmel és magammal szem
ben is az aprító használatát.
4, Egy nagy lábasban, amiben majd az egész zakuszka készül, a hagyma kétharmadát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát és puhára főzzük.
5, Megpucoljuk és felaprítjuk a répát is. Elvileg ezt is ledaráljuk, de nálam ez is az aprítóban kötött ki.
6, Egy másik lábasban szintén olajon megpirítjuk a mara
dék hagymát, majd a répával puhára dinszteljük. Egy kevés vizet azért szoktam adni a répához, bár nem szükséges.
7, Míg a zöldségek puhulnak, ledaráljuk a babot is. Ezt már egyszerűbb a húsdarálón.
8, Ha minden megpuhult, akkor a paprikához öntjük a répát, a babot, a maradék olajat, a paradicsomlevet és a fűszereket. Néha megkeverve még kb 45 percet főzzük.
9, Ha kész van, üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére sz
órunk egy kevés szalicilt (nem kell megijedni tőle, ezt majd fogyasztáskor egy kiskanállal könnyen eltávolíthatjuk róla), majd mehet a dunsztba pár napra, míg ki nem hűl.
Felhasználható sült és rakott zöldségekhez is, de télen frissensült házikenyérrel fogyasztva fenséges vacsora, egyszerűen nem lehet abbahagyni.

Megjegyzés:
- A zakuszka lényege a paradicsompaprika, vagy ha az nem kapható vagy csak horroráron jutnánk hozzá, akkor kápiával helyettesíthető, de étkezési zöldpaprikával semmiképen sem lesz ugyanolyan.
- Lényeges, hogy a zöldségeket előbb külön-külön dinszteljük és csak utána öntsük össze.
- Természetesen készíthetünk nagyobb mennyiséget is, de csak óvatosan. Tavaly én is 5 paprikához igazított mennyiséget csináltam, de azt olyan sokáig kellett főzni, hogy pár nap múlva megbuggyant mind a 20 üveg zakuszka.

Köszönet, Juc, a receptért!

2 megjegyzés:

KryaSpirit írta...

Nagyon guszta ez a zakuszka. Imádom, de még csak a boltit kóstoltam, én még sohasem készítettem. Eddig még hadilábon állok a befőzéssel, de majd jövőre.

Szamóca írta...

Tényleg guszta, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul fillérekből elkészíthető. Szerintem mindenképp érdemes befőzni belőle, jövőre próbáld ki!

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket