Ez amolyan maradék-kaja volt, vagyis pont a nagybevásárlás előtt készült, olyan 'nézzük mi van itthon', vagyis inkább 'van-e még itthon valami'-kaja. Volt is néhány dolog: gomba, vöröshagyma, pár centi póréhagyma és egy kevés rukola.
Nos, mi lehet ebből? Hát persze: gombaerdő. :-)
Szerintem nagyon finom és remekül néz ki, bár amikor a férjem meglátta a menüt csak ennyit mondott: "Látom, nagyon ráérsz."
Bazsalikomos-hagymás gombaerdő
5 szem vöröshagyma (ha lehet, minél hosszúkásabb)
5 db gomba (+ még kisebb gombák mehetnek aljnövényzetnek)
néhány centi póréhagyma
1-2 marék rukola
olívaolaj
só
bors
kömény
majoranna
bazsalikom
1, Egy hőálló tálba, amiben sütni fogunk, összekeverjük a fűszereket és az olajat.
2, A hagymákat megmossuk, tisztítjuk és úgy vágjuk le mindkét végüket, hogy talpon maradjanak rajta.
3, A hagymákat beleállítjuk a fűszeres olajba, alaposan beolajozzuk őket és már mehetnek is a 180 fokra bekapcsolt sütőbe olyan 15-20 percre, hogy félig átsüljenek.
4, Közben megmossuk a gombákat is és az öt nagyobb gombának óvatosan kiszedjük a szárát. A gombaszárakat és a póréhagymát is felkarikázzuk.
5, Az öt gombakalapot az álló hagymák tetejébe nyomjuk és őket is megolajozzuk, hogy ne száradjanak ki sütés közben.
6, A gombaszárakat, a kis gombákat és a póréhagymát a gombák közé rendezzük aljnövényzetnek. Amennyire sikerül ezeket is beleforgatjuk az olajba és visszatesszük az egészet a sütőbe.
7, 20-25 perc alatt készre sül, de ne ijedjünk meg a látványtól: olyan, mintha tornádó söpört volna végig az erdőn:
Így viszont, hogy kalapostul sültek a hagymák, nem csúszott ki sülés közben a közepük, úgyhogy érdemes a sütés közben tomboló vihar ellenére is így sütni őket.
8, A rukolát egy tányéron elrendezzük, beleállítjuk a hagymákat, rátesszük a kalapjukat és közé rendezzük az aljnövényzetet.
Bármilyen burgonyás vagy rizses körettel tálalhatjuk, de így magában a rukolával is finom, akár előételként is.
Nagyon mutatós étel, akár gyerekzsúrra is el tudom képzelni, ahol a gyerekek is besegíthetnek az elkészítésébe.
Bazsalikomos-hagymás gombaerdő (VKF 37. forduló)
2010. szeptember 19., vasárnap
Címkék:
előételek,
főételek,
gluténmentes,
gomba,
póréhagyma,
rukola,
sült zöldség változatok,
vkf
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Nagyon tetszik! Főleg a tornádós rész... :)
Szenzációs! Micsoda ötlet!
Nagyon-nagyon dekoratív!
Köszönöm lányok, örülök, hogy tetszik. ;-)
Megjegyzés küldése