Ez a humuszos összeállítás volt a Tofu a tortán vacsora előétele.
Alapötlete a friss, zamatos töltött paradicsom volt, meg a rengeteg rukola, mert nagyon szeretem együtt ezt a két zöldséget. Innen már egy csak gondolat volt, hogy a kedvenc kencémmel töltöm meg: humusszal és rengeteg pirított szezámmaggal.
Mikor összeállt a vacsora menüje, még a szüleimmel is megosztottam a tervemet véleményezésre. Éppen soroltam, hogy akkor az előétel töltött paradicsom lesz és humusszal fogom megtölteni, amikor édesapám közbevág a kert végébe, a komposztáló felé mutatva:
"- Hát nem tudom, miket esztek még, de komposztot is tudok adni, ha kell."
Végül komposzt nem került a vacsorába, sem a paradicsomokba. Inkább maradtam a jól bevált humusznál, nem volt kedvem új ízekkel kísérletezni. :-)
A humuszt eredetileg tahinivel, azaz szezámkrémmel készítik, de szerintem pirított egész szezámmaggal finomabb és egyszerűbb az elkészítése is, ráadásul így elég tartalmas fogás kerekedett belőle, ami külön vacsoraként is megállja a helyét.
Szezámos humusszal töltött paradicsom rukolaágyon
(4 főre)
250 g csicseriborsó (áztatás előtt szárazon mérve)
4-5 ek. citromlé1 gerezd fokhagyma
6 ek. pirított szezámmag
olívaolaj és víz 1:1 arányban (a kívánt sűrűségtől függően)
só
bors
kömény
kevés római kömény
8 db paradicsom
kb 50 g rukola
1, A humuszt az eredeti receptnél leírt módon elkészítjük.
Igazából teljesen úgy készítettem most, ahogy a humuszt szoktam, csak a szezámmag mennyiségét növeltem meg több, mint kétszeresére, hogy jó szezámos legyen a krém.
2, Az elkészült humuszt néhány órát hűtőben pihentetjük.
3, Tálalás előtt a paradicsomok kalapját levágjuk és egy kiskanállal és/vagy késsel kivájjuk a paradicsomok magjait és lédús részeit. Ezt egyébként nem érdemes eldobni, pizzákhoz, paradicsomos mártásokhoz még felhasználható.
4, A tányérokon elrendezzük a rukolát, beleigazítjuk a kivájt paradicsomokat, majd egy kiskanál segítségével jó púposan megtöltjük őket humusszal és a tetejükbe nyomjuk a kalapjukat.
Szezámos humusszal töltött paradicsom rukolaágyon
2010. július 28., szerda
Címkék:
csicseriborsó,
előételek,
gluténmentes,
paradicsom,
rukola,
szezámmag,
tofu a tortán
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése