Eszem, nem eszem - avagy körkép a táplálkozásomról

2009. október 7., szerda

Igen, néhány ismerősömnek valószínű igaza van abban, hogy már rövidebb az a lista, amiket eszem, mint az, amiket nem, de nekem jó így.
A rend kedvéért ill. a félreértések elkerülése érdekében (no meg a vegéthó apropóján) összegyűjtöttem azokat a dolgokat, amiket hosszú évek tapasztalatai és információ alapján kizártam az étrendemből és a közzétett receptjeimben sem szerepelnek. Mindegyikhez fűztem egy rövid magyarázatot is, hogy miért nem eszem őket és hogy mivel helyettesíthetők a teljes értékű, változatos növényi étrendben. Biztos rengeteg okot és magyarázatot lehetne még fűzni az egyes ételekhez és bővebben ki lehetne fejteni a szervezetre gyakorolt káros hatásait, sok helyen utána lehetne még olvasni, linkelni ezeknek a dolgoknak (ezt majd egy részletesebb írásomban meg is teszem), de ez a lista egyenlőre az én személyes véleményem és tapasztalatom alapján íródott, így a felsorolt hatások tekintetében egyáltalán nem teljes, de bízom benne, hogy azért némi képet ad az alábbi ételek emberi fogyasztásra alkalmatlan mivoltáról.

Akkor álljon itt egy (nem rövid) lista arról, amit nem eszem/iszom:

HÚS
Hús, hal, belsőségek, állati zsiradékok és minden egyéb, amihez az állat leölésével lehet csak hozzájutni
Miért nem?
Ennek rengeteg oka van, de a legfőbbek:
1, Egészségtelen, ez ma már köztudott. Nincs benne semmi olyan tápanyag, vagy ásványi anyag, ami a növényi táplálékban ne lenne meg, viszont van benne rengeteg olyan, amire semmi szüksége az embernek (pl: növekedésserkentő hormonok). Megemésztése iszonyú felesleges energiába kerül, túlterheli az emésztőszerveket (is) és ezáltal ill. káros anyagainak következtében szinte minden civilizált társadalmunkban megjelenő betegség okozója (elsősorban: szívbetegségek, rák, reuma, csontritkulás, mérgezési-és emésztési problémák, hiperaktivitás, vitamin-és nyomelemhiány... stb).
2, "Az vagy, amit megeszel." - úgyhogy köszönöm, de hullát, dögöt, drasztikus körülmények között tartott, szeméttel és természetellenes moslékkal etetett, majd erőszakkal megölt szerencsétlen állatot nem vagyok hajlandó a számba venni.
3, Nem kívánok más élőlények halála által élni. Elviselhetetlen a gondolat, hogy élőlények halnak meg azért, hogy legyen mit ennem, amikor erre semmi szükség nincsen.
4, Nem kívánom támogatni a nagyüzemi állattartás kegyetlenségeit és az állatok további kizsákmányolását.
5, A húsipar-és tejipar, a nagyüzemi állattartás járul hozzá legnagyobb mértékben a környezetszennyezéshez, a globális felmelegedéshez, a talaj- és vízszennyezéshez, a harmadik világ országainak szegénységéhez és éhezéséhez. Én a magam részéről egyiket sem szeretném támogatni.
6, Büdös és hullaszaga van még főzve, sütve és ízesítve is, semmi keresnivalója az emberi gyomorban.
Helyettesítése:
Pörköltöt ill. a megszokott húsos ételeket hús nélkül, zöldségekből is lehet készíteni, hiszen egy húsos ételben nem a hús ízét érezzük már, csak a fűszerezését. Ezt gabonával és zöldséggel is meg tudjuk tenni. Lásd például: vega töltött paprika, rakott kel, zöldségpörköltek és társai.
A jó minőségű fehérjebevitelt is meg lehet oldani növényi alapú táplálkozással: főleg a hüvelyesek gabonákkal vagy olajos magvakkal együtt történő fogyasztása biztosít teljes értékű fehérjéket, ami a húsban is megtalálható. Tehát semmi nincs, ami megmagyarázná a húsevés szükségességét. Hogy ennek ellenére mégis fogyasztjuk, az szerintem az emberi önzésnek, ínyencségnek, élvezetvágynak, falánkságnak és kegyetlenségnek tudható be.

TEJ
Tej-és tejtermékek ill. ezeket vagy ezek származékait tartalmazó termékek
Miért nem?
1, Ma már egyre szélesebb körben hallani "a tej élet, erő, egészség" cáfolatát (részletes bejegyzés erről később), amit teljes mértékben el is hiszek.
2, Elhiszem, mert egy hosszabb, tavaszi tisztítókúra után, mikor fokozatosan visszatértem a megszokott étrendemhez, szinte minden tünetét produkáltam a tejfogyasztásnak (bőr-és emésztési problémák - görcsök, puffadás, gyulladások a testben, allergiák felerősödése, nyáktermelés... stb), pedig csak egy pár falat mozzarellát vagy joghurtot ettem ismét, de rá kellett jönnöm, hogyha a megtisztított szervezetem így reagál a tejtermékekre, akkor valószínűleg semmi szükségem rájuk.
3, Hosszabb távon pedig a húshoz hasonlóan egészségügyi károsodással lehet számolni a tejfogyasztás tekintetében. Például, akármilyen meglepő csontritkulás, kálcium-és egyéb vitamin-ill. nyomelemhiány... stb.
4, Nem kívánom támogatni a nagyüzemi állattartás kegyetlenségeit. (Ld. a húsnál a 4. és az 5. pontot)
5, Az emberen kívül semmilyen más élőlény nem fogyaszt tejet elválasztása után. Legfőképpen más élőlény tejét nem. Ez az emberre jellemző butaság, amire semmi szükség nincsen.
6, Mióta nem fogyasztom és kitisztult a szervezetemből, el kezdtem büdösnek érezni, főleg a kemény sajtokat. Ebből is érzem, hogy nincs rá semmi szüksége a szervezetemnek, akkor meg miért egyem meg.
Helyettesítése:
Ha mindenképpen helyettesíteni szeretnénk, ma már rengeteg lehetőség áll rendelkezésre. Tej helyett ihatunk, vagy sütés-főzéshez használhatunk mag- vagy gabonatejeket, joghurt helyett szintén kapható szójajoghurt, vagy tejszín helyett szója-, rizs-, ill zabtejszín is. Növényi sajtot is vásárolhatunk már készen, de otthon is elkészíthetjük szójából, vagy olajos magból, akár sörélesztőpehellyel ízesítve, például nézd meg a vegán pizzám sajtszószát.
Tej nélkül is készíthető tejbegríz, puding, körözött, de még túrógombóc és túrótorta is és minden más, úgyhogy nem kell lemondanunk semmiről, csak a tej által okozott kellemetlen tünetekről és betegségekről.

TOJÁS
Tojás és ezek származékait tartalmazó termékek
Miért nem?
1, Legnyomósabb érv: ha már semmilyen állati eredetűt nem eszem, akkor miért pont tojást ennék? :-)
2, Kegyetlen állattartás (ld. a húsnál a 4. és az 5. pontot).
Egyszer sikerült vidéken egy parasztnéni tojás céljából tartott tyúkjait megnéznem. Udvaron szaladgáló, kaparászó, "pipiskedő" kis jószágokra számítottam, ehelyett bezárva egy sötét bádogkunyhóban tengették életüket levágott csőrrel, szárnnyal egy örök mozdulatlanságra kényszerítő ketrecben, ahol kicsi lábuk görcsösen markolta a tojáskiszedő felé lejtő rács egy-két drótját. Hát ez az életük.
Még hogy vidéki néniktől vegyél tojást, mi? Úgy álltak ott, mint az élelmiszerüzletben a konzervdobozok a polcon, annyi különbséggel, hogy ezeknek az állatoknak még tyúk létükre is annyi fájdalom és szenvedés sugárzott a szemükből és a hangjukból, amit egy normális ember ép ésszel nem bír elviselni.
Mit tehetünk ez ellen? Csendes, néma tiltakozásként csak annyit, hogy nem eszünk tojást...
3, Mióta nem eszem, a tojásnak is zavar a szaga, de nagyon. El sem tudom képzelni, hogy tudtam valaha rántottát enni! Ebből is tudom tehát, hogy semmi szükségem nincs rá.
Helyettesítése:
Attól függ, hogy miben használjuk. Piskótához használhatunk szódabikarbónát és citromlevet, ami megemeli és lággyá teszi a tésztát. Ha nokedlihez, palacsintához van rá szükségünk kötőanyagként, akkor vízbe áztatott lenmagot használhatunk, vagy csicseriborsólisztet. Panírozni is nagyon jól lehet tojás nélkül: tojás helyett csicseri-vagy sárgaborsóliszttel elkevert vízbe mártjuk a panírozni kívánt dolgokat. Ha csak a tojássárgája helyett a színére van szükségünk, akkor kevés kurkuma megoldja ezt a problémát. Ez csak ízelítő, de számtalan lehetőség van még tojáshelyettesítésre.
Tojás nélkül is készíthető tojásrántotta (tofuból), sőt még krémes is, úgyhogy nem áll meg az élet tojás nélkül sem.

CUKOR
Fehér cukor, barna cukor, nádcukor, vanillin ill. vaníliás cukor és ezeket tartalmaz termékek
Miért nem?
1, Rengeteg egészségkárosító hatása ismert azon kívül, hogy rontja a fogat: emésztőrendszeri megbetegedések, szívinfarktus, elhízás, trombózis, köszvény, csontritkulás, rák, fáradékonyság, hiperaktivitás és ide sorolhatóak a sok cukorfogyasztásnál jelentkező olyan egészségügyi problémák is, amik alkoholfogyasztásnál szoktak megjelenni (májmegnagyobbodás, idegsejt károsodás).
2, A cukor vitamint von el a szervezettől, úgyhogy a cukorfogyasztás vitamin-és nyomelemhiányhoz vezet, ami maga után vonja az ezzel kapcsolatos összes civilizációs betegséget.
3, Mikor végeztem a tavaszi tisztítókúrát és utána újra ettem cukrot, hamar megtapasztaltam a szervezetre gyakorolt szörnyű hatásait. Egy ilyen tisztítókúra nagyon jó alkalom arra, hogy utána kitapasztalja az ember, hogy milyen élelemre van szüksége, mert a tiszta szervezet többszörösen is jelzi, ami nem kell neki. Például gyulladások a szervezetemben (az érzékenyebb szerveim, testtájaim azonnal begyulladtak tőle, pl: arcüreggyulladás, a piercingem is begyulladt és a sérvem is újra fájt), bőrproblémák, szájszárazság... stb. Az érdekes az, hogy ezeket a tüneteket a barna-ill. a nádcukortól is produkálom, úgyhogy azóta semmilyen fajta cukrot nem eszem.
4, A cukor a finomliszthez és a gyümölcslevekhez hasonlóan egy alapvetően egészséges, emberi táplálkozásra szánt növény része, kivonata, ami a sok feldolgozás, finomítás hatására a növény egyéb alkotórészei nélkül már a civilizált társadalom megbetegítését elősegítő méreggé lépett elő. Természetes formájában és előfordulásában (ld: sárgarépa, gyümölcsök) egészséges és szükséges is az ember számára.
Helyettesítése:
Tudom, tudom, erről a legnehezebb lemondani. Néhány éve én is annyira édességfüggő voltam, hogy napi néhány tábla csoki után ettem még egy zacskó pilótakekszet, majd néhány jó krémes, habos süteménnyel öblítettem le. Ezzel el is telt a délutánom, úgyhogy vacsorára mindig ettem utána valami kakaóscsigát, vagy egyéb péksüteményt és másnap kezdtem újra. Sehogy sem tudtam leállni vele. Teljesen az édességtől függtem, ez irányította a gondolataim és az életem, hogy hozzájussak ezekhez a dolgokhoz. Azt hittem sosem tudok lemondani róluk.
Nehezen ugyan, de mégis sikerült és már nem hiányzik. Most már érzem az édes ízt a gyümölcsökben is, ami teljesen elég. Sőt, ez odáig fajult, hogy már az aszalt datolyát is olyan édesnek találom, hogy néha alig tudom megenni.
Süteményeket, vagy egyéb ételeket mézzel vagy aszalt gyümölccsel édesítek és tökéletesen megfelelőek ezek is, semmi szükség nincsen a cukorra, csak finomított, felesleges kalória.

FINOMLISZT, FEHÉR RIZS
Finomliszt és minden ebből készült pékáru, keksz és egyéb termékek, fehér rizses ételek
Miért nem?
1, Azt hiszem, ez nem szorul magyarázatra. Ma már köztudott, hogy mennyire egészségtelen a finomliszt, mert a gabonát tulajdonképpen csak a vitaminokat és az ásványi anyagokat tartalmazó részétől fosztják meg és marad egy teljesen értéktelen, halott anyag, amit mi finomliszt néven fogyasztunk. Semmi tápanyagértéke nincs, ami az emberi szervezetre jótékony hatást gyakorolna. Üres kalóriákat és renyhe emésztést biztosít, ugyanis a szervezet a gabonát csak a többi részével együtt tudja rendesen feldolgozni. Ugyanez a helyzet a rizzsel is. Hát kinek kell ez?
2, Nem lehet jól lakni vele. Figyeljétek meg, hogy fehér kenyérből mennyit meg lehet enni és nem érez az ember teltségérzetet, míg a teljes kiőrlésű kenyérből már két szelet is sok. Csakúgy, mint a fehér és a barnarizs esetében is. A fehér lisztből és rizsből az emésztés során gyorsan felszabadul a cukor, túlterheli a hasnyálmirigyet és hirtelen emeli a vér cukorszintjét, majd hamar le is zuhan, ez fáradtsághoz és rövid időn belül újbóli megéhezéshez vezet, a sok evés pedig elhízáshoz. Az elhízás pedig... hagy ne soroljam!
Helyettesítése:
Teljes kiőrlésű liszt, ebből is ha tehetjük akkor búzaliszt helyett tönkölylisztet vagy rozslisztet használjunk. Ne ijedjünk meg ettől: nem kell ezután kőkemény, rosszízű kenyereket ennünk, magunk is süthetünk finom és egészséges kenyeret. Nem is lesz drágább, hiszen kevesebbet fogyasztunk belőle egyszerre.
Viszont boltban jó minőségű, egészséges kenyeret még nem láttam. Vagy színezik, hogy barna legyen, vagy csak minimális teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz vagy telenyomják mindenféle adalékkal, hogy tartósabb legyen (ha tényleg teljes őrlésű, akkor hamarabb romlana) és laza, fehérkenyér állagú. Ha lehet, ne fogyasszunk ilyet!
Mióta én is háztartást vezetek (2006 szeptember), sosem vettünk boltban kenyeret, csak az itthon sütöttet esszük. A kenyérsütő gép volt az első, ami a konyhámba bekerült!
Nem szükséges 100% teljes kiőrlésű liszttel sütnünk-főznünk, már az is nagyon jó, ha fele-fele arányban használjuk a kétféle lisztet, ugyanis már ekkora mennyiségű teljes kiőrlésű liszt is kompenzálja a fehér liszt emésztésre és vércukorra gyakorolt kedvezőtlen hatásait.
A fehérrizst pedig barnarizzsel helyettesíthetjük. Azt hiszem, az erre való áttérés nem jelent problémát, hiszem még finomabb és ízletesebb is, mint a fehér társa.

MARGARIN
A margarin minden formája ill. az ezt tartalmazó élelmiszerek, termékek
Miért nem?
1, Csak nézzük meg miből áll a margarin és hamar meg tudjuk válaszolni ezt a kérdést. Fő összetevője (jobb esetben növényi) zsír. Felesleges zsiradék csak azért, hogy ezzel kenjük a kenyerünket. A hidrogénezett növényi zsiradék (vagy más néven műzsír - mindenféle feldolgozáson átesett, emberi fogyasztásra már alkalmatlan zsiradék) szervezetre gyakorolt hatása ma már köztudott: szívroham, táplálkozási hiánybetegségek, az általános sejtállapot romlás, hiánybetegségek. Ez a műzsír sütőipari és egyéb termékekben is megtalálható.
2, Továbbá a legtöbb margarin tartalmaz tej(savó)port, vagy egy kevés állati eredetű zsiradékot is.
3, Még további összetevői között szerepelnek emulgeálószerek, színezékek, tartósítószerek, aromák. Köszönöm, én nem szeretném ilyennel feleslegesen terhelni a szervezetem.
Helyettesítése:
Néhány bio margarin nem tartalmaz hidrogénezett növényi zsírt, de ilyeneket sem szoktam enni, mert általában szójából készül és még így is tartalmaz mindenféle mást is és különben is tömény zsiradék az egész. Ha kenyérre szeretnénk kenni, sokkal egészségesebb valamilyen zöldség-vagy hüvelyespástétom, ha pedig sütünk, akkor inkább használjunk minimális mennyiségű jó öreg napraforgóolajat. Az is tömény zsír ugyan, de legalább nem áll többféle különleges összetevőből, amire a közép-európai szervezetünk nincs felkészülve (gondolok itt a pálmazsírra például).

ECET
Ecet, savanyúságok és ecetet tartalmazó késztermékek
Miért nem?
1, Nem emberi fogyasztásra szánt dologról van szó. Az ecet egy hígított sav, aminek közömbösítésére a szervezet sok hasznos tápanyagot pazarol el. Miért terheljem akkor ezzel a szervezetem?
2, Az ecet takarítószerként viszont tökéletes: oldja a zsírt-és a vízkövet, de nem úgy mint a takarítószerek többsége, hogy dörzsöléssel rá kell segíteni. Az ecet pillanatok alatt megoldja a problémát. Ez jó - de ezek után abba már ne gondoljunk bele, hogy akkor mit művel a gyomrunkban...
3, Mivel oldja a zsírt, el tudom képzelni, hogy az emberek kívánják a pacalpörkölthöz és egyéb ilyen zsírban tocsogó ételhez a savanyúságot, hogy valahogy a gyomruk elbánjon ezekkel a táplálékoknak nem nevezhető ételekkel. De vajon megéri-e egy egészségtelen, romboló hatású ételt azért enni, hogy egy másik romboló, egészségtelen, zsíros étel emésztését segítsük?... Nagy árat fizetünk ezért...
4, Mióta nem fogyasztom, iszonyú erősnek és savasnak tűnik minden, amiben egy kevés ecet is van, szétmarja a gyomromat és a szaga sem jó, úgyhogy - hallgatva a testem jelzéseire - semmi szükségem rá.
Helyettesítése:
Először furcsának tűnhet, de citromlével nagyon jól helyettesíthető salátaöntetekbe, szószokba. Savanyúságnak (pl.: zöldparadicsom-fokhagyma savanyúság) is kipróbáltam már a citromleves változatot és úgy is nagyon finom és savanyú lesz, bár én még így is inkább azt mondanám, hogy a savanyúság helyett együnk inkább nyers zöldséget. A friss ropogós jégsaláta levelek, római saláta levelek nagyon finomak és jól illenek mindenhez, amihez savanyúságot ennénk és enzimtartalmuknak köszönhetően ugyanúgy segítik a többi étel emésztését.

MUSTÁR, KETCHUP
Mustárt, ketchupot tartalmazó élelmiszerek
Miért nem?
1, Egyszerűen azért nem, mert ecet és cukor van bennük. Bár alapos kutatás után vettem olyan mustárt, amiben cukor nincs, csak egy kevés borecet. Ezt nagyon, de nagyon ritkán eszem egy keveset, amikor megkívánom, mert a mustár ízét, azt nagyon szeretem.
Helyettesítése:
Házilag is készíthető mustár őrölt mustármagból mézzel és citromlével (hamarosan felteszem a blogra a pontos receptet). Fűszerezésként őrölt mustármagot használhatunk. Ketchup helyett pedig tökéletes a natúr paradicsomlé vagy sűrített paradicsom főzéshez, sütéshez, amit magunk fűszerezhetünk ízlésünk szerint, de ketchupot is készíthetünk házilag mézzel eltéve.

VEGETA ÉS EGYÉB FŰSZERKEVERÉKEK
Miért nem?
1, Majdnem elájultam, mikor először olvastam el a vegeta összetevőit. Néhány évvel ezelőtt kezdő és naiv háziasszonyként azt hittem, hogy szárított zöldségekből áll, de szembesülnöm kellett a valósággal: az van benne a legkevesebb. Helyette ízfokozókat (pl: nátrium-glutamátot tartalmaz, aminek köztudottan a következő hatásai vannak: depresszió, elhízás étvágynövelő hatása miatt, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés... stb.), sok-sok "E" számot és rengeteg sót tartalmaz. Ugyanez a helyzet a fűszerkeverékekkel is. Sőt, legtöbbjük még szóját és cukrot is tartalmaz, úgyhogy tulajdonképpen minden van bennük, csak fűszer nem. Hogy konkrét legyek: legutóbbi találkozásom egy vegeta ételízesítővel édesanyám konyhájában történt és a következőket véltem felfedezni az összetevők között: só, cukor, nátrium-glutamát és 8,6% szárított zöldség... stb. - ilyen sorrendben. Hát no comment!
2, Az ízfokozókkal nagyon vigyázni kell. Elnyomja az ételek igazi ízét és eltompítja az igazi ízérzékelésünket. Egyre többet kell használni belőle, hogy érezzük ugyanazt az ízt ill. az ízfokozó hiányában a legfinomabb ételt is ízetlennek érezhetjük. Ne szokjunk rá és kerüljünk minden ízfokozós vackot (legtöbb késztermék tartalmaz sajnos ilyet, mert olcsóbb, mint teljes értékű, ízes összetevőkből készíteni a terméket), amit emberi fogyasztásra szánnak a gyanútlan vásárlóknak.
Helyettesítése:
A vegetát helyettesíthetjük jó minőségű bio vegetával, amiben nincsenek ilyen szemét dolgok, de én például már évek óta vegeta nélkül főzök zöldfűszerekkel és a többi fűszerrel. Általában főzés közben fűszerezem az ételt kicsit, hogy jól átjárja az íz az ételt, de a végén is teszek bele kicsit, akkor már csak keveset főzöm és úgy megmarad az aromája a fűszereknek.
Fűszersókat úgy helyettesíthetünk, hogy a kedvenc fűszersónk összetevőiből kiírjuk a fűszereket, beszerezzük azokat és összekeverjük. Ennyire egyszerű és sokkal finomabb. Higgyük el: ízfokozó nélkül sokkal ízletesebb!

HEVÍTETT OLAJ
És minden olajban sült, vagy zsírtól tocsogó termék
Miért nem?
1, Azt hiszem ezt sem kell nagyon magyaráznom, mert ez is köztudott, hogy a hevített olaj rákkeltő és szívproblémákat okoz, mert a hevítés során annyira megváltozik az olaj szerkezete, hogy a szervezet idegen anyagként érzékeli (egyébként a legtöbb főtt étellel is így van, de az olaj a legdurvább), nem tudja feldolgozni és csak leterheli a testünket.
2, Felesleges kalória.
Helyettesítése:
Hidegen sajtolt növényi olajokkal lehet helyettesíteni salátaöntetekbe, ahol hidegen fogyasztjuk. Ha mégis hevítésre kerül a sor, maradjunk inkább a finomított olajoknál, de használjunk minél kevesebbet belőle. Például fasírtokat (pl. sárgarépás hajdinafasírt) lehet sütőben is sütni, csakúgy, mint a krumplit. A főzelékeket nemcsak olajos rántással lehet sűríteni, hanem főtt krumplival, kölessel (például tökfőzelék köleshabarással), lisztszórással (straubolás) és egyéb turpisságokkal is.
Egyetlen, ami helyettesíthetetlen, az a magyar konyhában főszerepet játszó olajon dinsztelt hagyma, ami a legtöbb leves, főzelék, pörkölt és egyéb ételek alapja. Jó hír: itt is lehet trükközni. Nagyon kevés olajat és vizet keverjünk össze, melegítsük fel és erre dobjuk a hagymát, ha kezdene leégni, víz hozzáadásával pároljuk tovább. Szinte majdnem ugyanolyan lesz és nagyon kevés olaj kell hozzá. Gabonákat (pl: rizst) piríthatunk főzés előtt szárazon is, a legtöbb gabona főzéséhez pedig nem is kell olaj, pl: köles, hajdina.

SÜTŐPOR
Sütőporral készült élelmiszerek
Miért nem?
1, Először azért mondtam le róla, mert számomra beazonosíthatatlan, furcsa összetevőkből állt, márpedig nem eszem meg olyat, amit nem tudom, hogy micsoda: stabilizátor: dinátrium-difoszfát, térfogatnővelőszer: nátrium-hidrogén-karbonát, kukoricakeményítő. Azóta okosabb vagyok és megtudtam, hogy a dinátrium-difoszfát, azaz az E450 lehet állati eredetű adalék is ill. anyagcserezavarokat, kalciumhiányt, gyermekkori figyelemzavart és hiperaktivitást okoz(hat). A nátrium-hidrogén-karbonát pedig a szódabikarbóna, ezzel semmi gond nincs.
2, Azt figyeltem meg magamon, hogy még a legegészségesebben készített süteménytől is, hogyha sütőporral készül, ég a gyomrom, míg ha sütőport nem tartalmaz, akkor semmiféle problémát nem okoz.
Helyettesítése:
Ma már kapható foszfátmentes sütőpor is, de ezt még sosem próbáltam, ugyanis sütőpor nélkül is nagyon finom és jó állagú süteményeket lehet előállítani, semmi szükség nincsen rá. Például a szódabikarbóna-citromlé kettőse csodát művel a süteményben és nagyon jól helyettesíthető velük a sütőpor mindenféle süteményben. (Nézd meg a sütőpormentes süteményeimet!)

ITALOK
Itt szeretném leszögezni, hogy vízen és egy-két gyógyteán kívül hosszú évek óta mást nem iszom, mert csak felesleges, üres kalóriák, megzavarják az emésztést és felesleges pluszt terhet rónak a gyomorra és sem étkezések között, sem étkezések közben nincs ezekre szükségünk.

ALKOHOL
És minden szeszes ital
Miért nem?
1, Na, az alkohol nálam hamarabb volt tiltólistán, mint a hús. Egyszerűen semmi, de semmi szükség nincs rá - még kis mennyiségben sem, mert csak káros hatásai vannak az egészségünkre nemcsak testi, de lelki szinten is.
2, A szervezetben az emésztés során cukorrá alakul.
3, Felesleges és üres kalória.
4, Drog, függőséget okoz és butít.
5, Az alkohol hatást gyakorol a gyomornyálkahártyára és serkenti a gyomornedv-elválasztást, aminek hosszútávon gyomorégés és fekély a következménye.
6, Sok probléma és baj okozója, amint már erre a Szentírásban is találunk példákat: Ter 19,30-38; Jud 13,1-9.
7, A Szentírás is tilt tőle: "Ne részegeskedjetek, mert a bor léhaságra vezet, inkább teljetek el lélekkel" (Ef 5,18). Továbbá: Lev 10,9; Szám 6,1-3; Bír13,14; Tób 4,15; Péld 20,1; Iz 5,11; Iz 5,22; Iz 29,9; Luk 1,15; Róm 13,13; 1Kor 6,10.
Helyettesítése:
Nincs!!! Aki szomjas, igyon vizet, vagy olyat, ami hatékonyan oltja a szomját, ha valaki éhes, inkább egyen tápláló ételt, de alkoholra semmi szükség. Ha az ember buliba, vagy társaságba, baráti, családi összejövetelre megy, jól tudja érezni magát a barátaival alkohol és egyéb szerek nélkül is, sőt ünnepelni és köszönteni is lehet pezsgő, bor, pálinka és egyebek nélkül is. Miért kell azért inni, mert szilveszter van?
Látszik, hogy hova vezet ez a világ: olyan ünnepünk nincs, amikor frissen préselt gyümölcslevet innánk. Nehogy már egészséges legyen! Ha valaki lelki problémáira iszik, akkor pedig folyamodjon hathatósabb segítségért. Semmi nincs tehát, ami az alkoholfogyasztást indokolná!

KÁVÉ ÉS FEKETE TEA
Minden kávét, koffeint, cappuccinót tartalmazó termék (kivétel a kakaó)
Miért nem?
1, Kávét sosem ittam, nem is értem, hogy miért van rá szükség?
2, Felesleges és üres kalória.
3, Ez is drog és éppúgy hozzá lehet szokni.
4, Felpörget és túlzott munkára készteti a szívet.
4, A fekete teában található tein gátolja a vas felszívódását.
5, A kávé hatást gyakorol a gyomornyálkahártyára és serkenti a gyomornedv-elválasztást, aminek hosszútávon gyomorégés és fekély a következménye.
6, Általában cukorral és tejjel isszák. Brrr!
7, Aki egészségesen táplálkozik, annak semmi szüksége nincsen élénkítőszerekre, mert nem álmosodik el ebéd után, van elég energiája egész nap és rendben van az emésztése is, nem kell a koffeinnel felpörgetni.
Helyettesítése:
A koffeint felejtsük el! Ha mégis a kávézás szerelmesei vagyunk, inkább gabonakávét fogyasszunk, majd ha lehet, szokjunk le erről is, mert teljességgel felesleges.

SZÉNSAVAS ÜDÍTŐK
Minden szénsavas ital, üdítő, még szénsavas ásványvíz sem
Miért nem?
1, Azt hiszem elég egyértelmű: semmi szüksége nincs rá a szervezetnek.
2, Tele vannak cukorral, így felesleges és üres kalóriák.
3, A szénsav kivonja a kalciumot a csontokból és a többi vitamint és ásványi anyagot is.
4, A szénsav hatást gyakorol a gyomornyálkahártyára és serkenti a gyomornedv-elválasztást, aminek hosszútávon gyomorégés és fekély a következménye. Ezenkívül puffadást és emésztési zavarokat okoz.
5, Nem szeretem.
Helyettesítése:
Szénsavmentes víz.

GYÜMÖLCSLEVEK
Minden feldolgozott gyümölcslé, hiába bio, meg 100%-os, meg cukor hozzáadása ill. tartósítószer nélkül készült... stb.
Miért nem?
1, A dobozos gyümölcslevek csak cukorral és vízzel hígított sűrítmények. Semmi közük az egészséges, szép gyümölcsökhöz.
2, Még a cukormentes gyümölcslevek sem a legjobbak, hiszen a gyümölcs csak a maga egészében, frissen mondható egészségesnek és teljes értékű tápláléknak, ezek a gyümölcslevek pedig csak a gyümölcs egy részét tartalmazzák és általában hőkezelésen esnek át.
3, Felesleges gyümölcslevet inni étkezések között, vagy étkezések közben, hiszen csak megzavarják az emésztést. Köztudott, hogy gyümölcsöt éhgyomorra együnk, vagy étkezés előtt magában, mert bármivel társítva vagy étkezés után fogyasztva erjedést okoz, következmény: egy kis gyomorégés, puffadás, később akár fekély...
Helyettesítése:
Szomjoltásra szénsavmentes ásványvíz, gyümölcsfogyasztásra pedig érett, egészséges gyümölcs elrágcsálása.
A frissen préselt gyümölcslevek sem jelentenek megoldást, hiszen az is a gyümölcsnek csak egy részét tartalmazza. Ne akarjuk már tönkretenni, amit a természet ilyen csodálatosan megalkotott, mint a gyümölcs. Ez az egyik legjobb, legegészségesebb és legerőszakmentesebb táplálék - úgy egészben, ahogy van!
"A föld zöldellő növényeket termett, amelyek termést hoznak fajuk szerint, és fákat, amelyek gyümölcsöt érlelnek, amelyben magvak vannak, a fajtának megfelelően. Isten látta, hogy ez jó." (Ter 1,12)
"Azután ezt mondta Isten: "Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem, és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen." (Ter 1,29)
Ha már mindenképpen inni szeretnénk a gyümölcsöt, akkor mossuk meg, magozzuk ki, ha nem muszáj, ne hámozzuk meg és egy kevés vízzel turmixoljuk össze, akár egy kevés mézzel is lehet és így igyuk. Így a turmix tartalmazza az egész gyümölcsöt.

Amit eszek, de talán nem kéne:

BORS és egyéb erős, gyomorirritáló fűszerek, KAKAÓ
Tudom, hogy néhány fűszer ingerli a gyomrot ill., hogy a kakaó egészségesebb változata a karob, de én még egyiknek sem tapasztaltam negatív hatását a szervezetemre. Semelyik fűszerrel nem volt eddig problémám ill. a kakaónak sem éreztem még élénkítő hatását és kakaófüggő sem lettem, mert nagyon ritkán eszem.

SZÓJA
Furcsa dolgokat hallani, olvasni mostanában a szójáról: jót is rosszat is egyaránt, mintha senki nem tudná, hogy tulajdonképpen milyen hatása is van az emberi szervezetre, úgyhogy csak nagyon keveset fogyasztok belőle, de nem vontam meg magamtól véglegesen. Olyankor is csak a szójajoghurtot eszem, vagy néha-néha tofut, de szójagranulátumot például egyáltalán nem használok, mert az nagyon könnyű helyettesíteni, vagy egyszerűen elhagyni a receptekből.

És végül nézzük miket eszem:
- Gyümölcsök
- Zöldségek (főleg zöld leveles zöldségek, mint például római saláta, jégsaláta, fejes saláta, rukkola, madársaláta... stb.)
- Gabonák (búza, rozs, tönköly, hajdina, köles, rizs, amaránt, zab... stb.)
- Hüvelyesek (babfélék, sárgaborsó, lencse)
- Olajos magvak (tökmag, lenmag, szezámmag, napraforgómag, mogyoró, kesudió, mandula, brazildió)
- Minden a fentiekből készült étel, aszalvány vagy egyéb termékek (pl: hidegen sajtolt olajok)

Nahát, tényleg az utóbbi, azaz a miket eszem lista volt a rövidebb. :-)

16 megjegyzés:

Lilla írta...

a legtöbb energiát nem az állattartás igényli, hanem a háztartások. az összes energia háromnegyed a fűtésre és melegvízkészítésre megy el, a maradékon osztozik az ipar és a közlekedés.
én sem iszom alkoholt, de kicsit egyoldalúan idézel a bibliából, az utolsó vacsorán is ittak bort (nyilván ebből kiindulva máskor is).
és a teában nem koffein van, máshogy hívják a teában található élénkítő vegyületet (nem mellesleg a roiboosban nincs, és a gyümölcsteákban sincs), más az élettani hatása is, mint a koffeinnek. és teán belül is vannak eltérések, máshogyan működik a fekete és a zöld tea.
a tejre pedig. a domesztikációnak és a sok ezer évnek köszönhetően, egyes embercsoportok mutálódtak és alkalmassá váltak a tej felnőttkori fogyasztására, nyilván a szűkös élelemforások miatt előnyös volt eza tulajdonság, és ezek maradtak életben, ezért tudja európa lakosságának nagy része megemésztenia tehén kecske stb tejet. ez nem baj, teljesen normálsi, aki bírja egye, aki nem bírja nem egye. van akinek ez a normálsi van akinek az, és nem azért mert más állatok sem eszik meg, hanem azért mert iylen a génállományunk.

Bridge írta...

Kedves Szamóca!

Mintha magam írtam volna 1-2 kivételtől (pl. kakaó, bors) eltekintve. Viszont nálam egyéb gyomorirritáló fűszer, pl. a fahéj megy helyette, illetve igen ritkán nagyanyám udvaráról származó tojás.

Lilla!

Ugyanazt a kifejezést használja a borra és a mustra a Biblia. Épp ezért, ha azt mondja a Biblia, hogy semmi bort és részegítő italt ne igyál, nem logikus, hogy Jézus azt fogyasztott volna az utolsó vacsorán. De ezen nem akarok vitatkozni, csak eszembe jutott.

Szamóca írta...

Lilla, örülök, hogy végigolvastad és hogy reagáltál is. Nincs azzal semmi baj, hogy nem értünk egyet, de azért én is válaszolnék.
Azt tudjuk, hogy a háztartások és az ipar is rengeteg energiát igényel, csakúgy, mint az állattartás, húsfeldolgozás, szállítás, tehát összességében a húsiparra fordított energia. Bár hogy mennyit, arról nincsenek adataim, de ezt nem említettem az írásomban, ugyanis a környezetszennyezésről, a talaj-, lég-és vízszennyezésről ill. a globális felmelegedésről írtam, amikhez a hústermelés járul hozzá leginkább. Erről bővebben a Táplálkozásunk nem magánügy c. írásom 1. részében olvashatsz.
A bor és a Biblia mindig is örök vita, de én is úgy tudom, hogy a bor és a must ugyanaz a Szentírásban. Ők mustot ittak! Persze lehet, hogy tévedünk és mégis bort ittak, de sosem lerészegedésig, mert az utóbbit elítéli a Biblia. Ettől függetlenül elgondolkodtató, hogy pl az adventisták sem isznak egy korty alkoholt sem. Persze nem baj az, ha valaki iszik egy keveset, de én akkor sem iszom és mint mondtam: ez az írás az én táplálkozásomról és annak megokolásáról szólt.
A fekete és a zöld tea is tartalmaz koffeint, csak ezekből lassabban szívódik fel, mint a kávéból, azaz nem dob fel olyan hirtelen. Amire te gondolsz élénkítő vegyületre az valószínű a tinin, mely ugyanúgy élénkít, mint a koffein és jobb, ha tudod, hogy mindkét vegyület megtalálható a zöld és fekete teában is. A többi teáról írt véleményeddel egyet értek, csak nem értem, hogy miért említetted, hiszen az írásomban csak a fekete teát ítéltem el, mert annak a legmagasabb a koffeintartalma. Zöld teát pl vizsgaidőszakban én is szoktam inni.
Igazad van, már sokan képesek a tej-és termékek fogyasztására, mert alkalmazkodtak hozzá. Én sem mondtam ennek ellenkezőjét, de azt igen, hogy hiába alkalmazkodtak hozzá, hiába képesek megemészteni, attól még egészségtelen!!! Igazad van, aki bírja, egye, de tudjon róla, hogy a "tej élet, erő, egészség" kampány ellenére is a tej egészségtelen, amit fogyaszt. Attól, hogy alkalmazkodtak hozzá még nem lett jótékony hatású! Hiába tudjuk megenni, feldolgozni, fogyasztani a tartósítószereket, ételszínezékeket, emulgeálószereket, ízfokozókat, attól az még egészségtelen, csakúgy, mint a tej.
Természetesen ez a cikk csak az én véleményem tartalmazza, de nem hiszem, hogy a leírtakban bármiben tévedtem volna. Nem az volt a célom, hogy ezentúl ezeket senki ne egye, nem is az, hogy elítéljem azokat, akik pl akár csak egy kanál ecetet is esznek, csak fel szerettem volna hívni a figyelmet a felsorolt ételekre, mert sokan nem is tudják, hogy amit esznek annak milyen hatása van a szervezetükre. Természetesen mindenki azt eszik, amit akar, csak információt szerettem volna nyújtani ezekről az élelmiszerekről azoknak, akiket érdekel.

Szamóca írta...

Bridge, örülök, hogy egyetértünk. ;-)
A fahéjat én is nagyon szeretem, főleg, amikor már így hűvösödik odakint.
Remélem, szaladgálós, kapirgálós tyúkjai vannak nagymamádnak.

Bridge írta...

Olyanok, csemegeként ibolyavirágot csipegetnek "szezonjában", Mama nem sajnálja, csak én :)

Annipanni írta...

Szia Szamóca! Nagyon tetszik ez a bejegyzés (is)! Jó volt így egyben olvasni, hogy mit nem ajánlott enni. Tetszik a blogod is! Gratulálok! :) Üdv: Annipanni a Zöldfazekas :D

Annipanni írta...

Bors helyett ajánlom a borsikafüvet, bár Neked nincs gondod vele, de ez kevésbé iritálja a gyomrot.

Szamóca írta...

Annipanni, köszöntelek a blogomon, örülök, hogy tetszik nálam! :-)
A borssal nekem sincs problémám, csak egyes szuperegészséges könyvek nem ajánlják, de azért én eszem.
A borsikafüvet is nagyon szeretem, bár arról még nem hallottam, hogy bors helyett is jó. Mindenképpen kipróbálom majd.

Blanka írta...

A szénsavhoz még: árt a hangszálaknak - mint egyik logopédus ismerősöm említette.

Névtelen írta...

A koffein kontra tininhez: Idegrendszerre ható alkaloidák a teában, kávéban és kakaóban a szárazanyagtartalomhoz mérten %-ban:

Élelmiszer Koffein (%) Teofilin (%) Teobromin (%)
Kávé 1-2 - -
Tea 0,2-5 0,5 0,2
Kakaó 0,01-0,1 1-2 2-4

Tehát mindenben van koffein. Tinin nem létezik, vagy csak én nem találtam. Van viszont teobromin és teofillin. Talán a teinre gondolhattál, Szamóca, de az csak egy régi tévedés.
Forrásom: http://antalvali.com/hirek/tein-vagy-koffein-alkaloidak-a-teaban.html

Amúgy nagyon szuperek a receptek, köszönjük! És a blog is jó!

Szamóca írta...

Blanka,
köszönöm a kiegészítést, ezt nem is tudtam a szénsavról.

Kedves Névtelen,
köszönöm a pontosítást, tényleg a teinre gondoltam.
Érdekes ez a cikk, amit linkeltél. Legalább már tudjuk, hogy a teintől nem kell félni. :-)

Névtelen írta...

"ha már semmilyen állati eredetűt nem eszem, akkor miért pont tojást ennék? "

a méz állati:
A háziméhek (Apis mellifera) a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult a híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet.

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Igen sok állat iszik tejet felnőttkorban is, pl. a macska.
Szerintem neked borzasztó nagy baj lehet az agyaddal, mondjuk nem ríssz ki tömegből evvel, hiába is próbálsz különlegesnek tűnni evvel a vegán idiótizmussal. Ugyanolyan agymosott vagy mint a többi és ugyanolyan elvakult, mint bármely drogos. Csak sajnálni tudlak!!!

nitacenko írta...

Szánalmas, hogy szinte minden értelmes helyre bekerül 1-1 idióta is,aki az értetlenségével elrontja a hangulatot. "névtelen", te egyszerűen nem érted, mi ennek az életmódnak a lényege, de attól még nem kell "agymosottnak" nevezni azt,aki eszerint él, mert az csak téged minősít!
Szerintem itt az ég világon senki nem akart különlegesnek tűnni, pláne nem Szamóca, úgyhogy enyhén szólva félreérted amiről itt szó van, ehhez csak gratulálni tudok. Ha az egészhez ennyit tudsz hozzászólni, amennyit eddig írtál, akkor fogadj meg egy jó tanácsot: ne szólj hozzá! Ugyanis semmi használható dolgot nem írtál le a kis kommentedben!
Szamóca, én még csak 1-2 receptet próbáltam ki az oldaladról, de azok mind nagyon jól sikerültek! Én ugyan nem vagyok vegán, csak vegetáriánus, és az is csak nem rég óta. De biztos vagyok benne, hogy jó pár receptedet kipróbálom még! :) Nagyon tetszik mind!

Kata írta...

"Igen sok állat iszik tejet felnőttkorban is, pl. a macska."
Vajon a macska miként inna tejet,ha az ember nem rakná elé?

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket