Pászka - a gyors kenyér (alaprecept)

2009. augusztus 17., hétfő

Az a megfigyelésem, hogy hiába a ropogós héjú, illatozó, frissensült házikenyér, vannak olyan pástétomok, melyek frissen sütött pászkával az igaziak. Például a padlizsánkrém, a kukoricakrém, a humusz... stb. Elkészítése pedig roppant egyszerű és a végeredmény nagyon-nagyon finom.

A pászka (más néven macesz vagy kovásztalan kenyér) a zsidóktól ered. Az egyiptomi fogság idején ez volt a szegények és a rabszolgák eledele, ezért nyomorúság kenyerének is nevezik. A fogságból menekülő zsidók szintén ezt fogyasztották, mert nem volt idejük és módjuk keleszteni a tésztát.
Éppen ezért ma a pászka inkább a szabadságra és a szabadulásra emlékezteti a zsidóságot, amire pészah (zsidó húsvét, pászkaünnep), azaz az egyiptomi kivonulás ünnepén, vagy más néven a kovásztalan kenyerek ünnepén emlékeznek. A zsidók már a pészah előtti héten gondosan készülnek a szigorú tisztasági előírások betartása mellett készülő pászkasütésre, ami csak lisztből és vízből készülhet. (Forrás: Wikipédia)
A kovásztalan kenyerek ünnepéről a Szentírás is ír, elsősorban a Kiv 12-13. fejezetben, ami az ünnep előírásait tartalmazza. Később az Újszövetségben ez az ünnep Jézus halálának előestéjén, mint utolsó vacsora jelenik meg (Mt 26,17-18; Mk 14,12; Lk 22,7-13), ahol a kovásztalan kenyér Jézus szavai nyomán teljesen új értelmet nyer: "Vacsora közben Jézus kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte s odanyújtotta tanítványainak, ezekkel a szavakkal: Vegyétek és egyétek, ez az én testem!" (Mt 26,26)
A keresztényeknél az utolsó vacsora emlékére megült pászka-vacsorát Széder-vacsorának nevezzük, ahol az említett ószövetségi igehelyek alapján zajlik az étkezés, a megemlékezés, az imádságok és a Szentírás közös olvasása.


Pászka (macesz)
(kb. 5 tenyérnyi darab lesz belőle)

5 ek. teljes kiőrlésű tönkölyiszt
5 ek. fehér liszt
víz

1, A lisztet annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy ne ragacsos, hanem egy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
2, Közepes hőfokon odakészítünk egy serpenyőt a tűzhelyre, majd kis gombócokat tépünk a tésztából, amiket tenyérnyi méretű lapos koronggá formálunk és a forró serpenyőbe tesszük.
3, Pár perc alatt mindkét oldalukat ropogósra sütjük.
Ha nagyon ragaszkodó lenne a tészta (ami könnyen előfordul a formázás közben), egy kis lisztbe nyugodtan forgassuk bele, így biztosan nem ragad le sütés közben sem.
Zöldség-vagy hüvelyespástétommal és friss zöldséggel tálaljuk, de fogyaszthatjuk főzelékekhez, lecsóhoz, töltött paprikához... stb.

A hozzá fogyasztott pástétomtól függően sózhatjuk, fűszerezhetjük is a tésztát, de így magában is nagyon finom.

Infó:
Mindenképpen frissen készítsük és frissen fogyasszuk, mert néhány óra állás után már megkeményedik, vagy gumiszerű ehetetlen valami lesz. Frissen viszont nagyon finom!

Elkészítési változat:
Mivel egyesével sütöm őket, ezért a fent leírt módon nagyon sokáig tart kisütni annyi pászkát, hogy mindannyian jól lakjunk vele, így mostmár más módszerrel sütöm ki őket.
Tepsibe szilikonlapot (lehet, hogy a sütőpapír is jó) teszek és erre fektetem a kis lepénykéket. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm pár percet, majd megfordítom és úgy is sütöm még néhány percet.
Sokkal többet lehet így sütni egyszerre, jobban átsül és kicsit lazább, finomabb lesz. Érdemes így is kipróbálni.

6 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Sót se teszel bele?? Egy picit se?

Szamóca írta...

Szia Gyöngyi, köszöntelek a blogomon. Remélem, sok számodra hasznos dolgot találsz majd.

Van, amikor szoktam bele sót tenni, sőt, van, hogy kevés borsot is. Ez attól függ, hogy mit eszek hozzá, mert ha valami fűszeres pástétomot, akkor nem muszáj ízesíteni a pászkát. De például, ha zöldborsófőzelékhez enném, biztosan tennék bele sót. Én mindenhogyan szeretem.
Egyébként a receptet is azért írtam le ilyen egyszerűen só nélkül, mert az eredeti pászka így készül. Ez csak az alaprecept, de természetesen ezt mi még bármivel felturbózhatjuk: fűszerekkel, esetleg a tésztába sütött reszelt zöldségekkel (pl cukkini)... stb.

Névtelen írta...

Régen, gyermekkoromban emlékszem a húslevest is pászkával ettem. Miért baj,ha megszárad, hiszen eláll,nem? Levesbetétnek nagyon jó így is.

vorsi0128 írta...

Szia! A serpenyőbe teszel valani olajat? Köszönöm a váladzt: Orsi

Szamóca írta...

Kedves Névtelen!
Nemcsak száraz lesz, de olyan rághatatlan is másnapra szerintem. Viszont a levesbetét nagyon jó ötlet, úgy még nem próbáltam.

Vorsi,
Nem teszek a serpenyőbe semmit. Csak jól felforrósítom előtte a serpenyőt és úgy teszem bele a kis lepénykéket. Nem fog beleragadni egyáltalán, próbáld ki nyugodtan!

Unknown írta...

Te vagy az első találat pászkára:)))))

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket