Gyertek a Vegetáriánus Fesztiválra!

2011. augusztus 6., szombat

2011. augusztus 27-én és 28-án idén is megrendezésre kerül a Vegetáriánus Fesztivál, amely most is sok színes programmal, ételkóstolókkal, különféle előadásokkal, jóga- illetve táncbemutatókkal és egyéb változatos kísérő programokkal várja az érdeklődőket.


A sok érdekes program közül most kettőt szeretnék a figyelmetekbe ajánlani.
Az egyik egy remeknek ígérkező főzőverseny, melyben egykori Tofu a tortán csapattársam, Zizi is zsűrizik.
Részleteket a főzőversenyről itt olvashattok!
Jómagam nem nevezek, úgyhogy van még esélyetek a színvonalas nyereményekre. :-) Bátorítok mindenkit, hogy nevezzen, főzzetek finomakat és sok sikert a versenyen!

A másik program pedig, amire felhívnám a figyelmet, az a szombaton 15 órakor kezdődő B. A. Govinda Svami által vezetett kerekasztal-beszélgetés a vegetáriánus eszmeiségről a világvallásokban, melyben hindu, buddhista és keresztény meghívottak mesélnek majd a témáról. Nagyon érdekes és izgalmas beszélgetésnek ígérkezik, legalább is én nagyon izgulok, ugyanis a keresztény előadó én leszek. Még sosem vettem részt ilyesmiben, de örömmel vállaltam a felkérést.

A beszélgetés célja egyébként, hogy bemutassuk, hogy az egészséges és vegetáriánus életmód minden világvallásban megtalálható. Ismeretes, hogy a Bibliában is nagyon sok utalás, idézet található a kizárólagos növényevésre, ugyanakkor sok igehellyel lehetne bizonyítani a húsevés szükségességét is. A Katolikus Egyház egyébként nem foglal állást ebben a témában, nem tiltja, de nem is ajánlja a vegetarianizmust, mint lehetőséget, sőt a Katolikus Egyház Katekizmusa így ír a témában:
"A hetedik parancsolat megköveteli a teremtés épségének tiszteletben tartását. Az állatok, csakúgy mint a növények és az élettelen tárgyak, természetüknél fogva a múlt, a jelen és az eljövendő emberiség közös javára rendeltettek. A világ ásványi, növényi és állati erőforrásainak használata nem választható el az erkölcsi követelmények tiszteletben tartásától. Az uralom, amelyet a Teremtő az embernek az élettelen dolgok és más élőlények fölött adott, nem abszolút; mértéke a felebarát életének minőségével való törődés, beleértve a következő nemzedékeket is; megköveteli a teremtés épségének vallásos tiszteletben tartását.
Az állatok Isten teremtményei, gondviselő gondoskodásával veszi körül őket. Már puszta létükkel is áldják és dicsőítik Őt. Az embereknek is jóakarattal kell közeledniük hozzájuk. Emlékezzünk csak, milyen gyengédséggel bántak az állatokkal a szentek, így Assisi Szent Ferenc vagy Néri Szent Fülöp.
Isten annak a gondjára bízta az állatokat, akit saját képére teremtett. Törvényes tehát az állatok táplálkozásra és ruházat készítésére való fölhasználása. Megszelídíthetők, hogy segítsék az embert munkájában és szórakozásában is. Az állatokon végzett orvosi és tudományos kísérletek erkölcsileg elfogadhatók, ha értelmes keretek között maradnak és hozzájárulnak emberi életek gyógyításához vagy megmentéséhez.
Ellenkezik az emberi méltósággal az állatok haszontalan kínzása és válogatás nélküli irtása. Ugyanígy méltatlan az emberhez, ha olyan összegeket fordít rájuk, amelyekkel elsősorban az emberek nyomorát kellene enyhíteni. Szabad az állatokat szeretni; de nem kellene csak személyeket megillető szeretettel feléjük fordulni.
(KEK 2415-2418)

Érdekes, hogy a vegetarianizmust ma már az emberek többsége keleti filozófiákhoz és ezoterikus tanításokhoz köti, ezért tapasztalatom szerint napjainkban még egy bizonyos mértékű ellenállás is tapasztalható a vegaság iránt keresztény részről. Mégis az Egyház történetében van hagyománya a vegetarianizmusnak, csak keveset hallani erről. Szentek, szerzetesközösség döntöttek ezen táplálkozás mellett és a mai napig vannak vegetáriánus szerzetesrendek - még kicsiny hazánkban is. A Katolikus Egyházon kívül pedig más keresztény felekezetek is táplálkoznak így, legismertebbek közülük talán az adventisták. Hogy miért és milyen alapon választották ezek a szerzetesrendek, közösségek ezt a táplálkozási formát a keresztény tanítások alapján, erről fogok beszélni majd a Fesztiválon.
A kerekasztal beszélgetés további meghívottjait és részleteit itt találjátok!

A Vegetáriánus Fesztivál további előadásai és részletes programjai ezen a linken olvashatók.

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

5 megjegyzés:

Eszter írta...

Szia, látom, hogy már nem bloggolsz - SAJNOS -. A citromleves-mézes savanyúsággal kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy eláll-e hónapokig és hogy nem puhult e meg nagyon a méztől.????
Eszter
eszter.vg@gmail.com

Blogger írta...

Water Hack Burns 2 lb of Fat OVERNIGHT

More than 160000 men and women are losing weight with a simple and secret "liquid hack" to drop 2 lbs each and every night while they sleep.

It's easy and it works every time.

Here's how to do it yourself:

1) Take a glass and fill it half glass

2) Then do this weight losing HACK

and you'll become 2 lbs lighter as soon as tomorrow!

Hogyan írta...

KÖszi

Egészéges életmód írta...

Köszi!

The Health World írta...

Nice!

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket