Vega brassói tepsiben

2009. október 9., péntek

Tudom-tudom, az eredeti brassói aprópecsenye úgy néz ki, hogy fokhagymán puhára pirítjuk a húst, borsozzuk és hozzáadjuk a kockára vágott sült burgonyát.
Nálam ez most egy kicsit másképp készült, de a fűszerezés maradt, úgyhogy ízre ugyanolyan jó, mint az eredeti húsos változat. Gyorsan eltüntettük, nem kellett tartogatni. :-)


Vega brassói tepsiben
(kb 4-5 főre)

8-10 szem közepes burgonya
másfél csomag tofu (450 g), de ha nem tudjuk a maradék felet mire használni, akkor elég egy 300 g-os csomag is - nálam most medvehagymás tofuból készült
100-150 g gersli (szárazon mérve) - akár el is hagyható
3 közepes fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 paprika (vagy 2 paradicsom)
olaj

bors
kömény
medvehagyma (elhagyható, de fokhagyma jellegű íze miatt nagyon jól illik a brassóihoz)
majoranna

1, A tofut ízlés szerinti méretűre kockázzuk, hőálló tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk és kevés olajjal óvatosan átkeverjük, hogy ne törjön össze, de mindenhol érjék a fűszerek és az olaj is.
2, A krumplit a steakburgonyához hasonló módon fogjuk elkészíteni, úgyhogy a burgonyát megmossuk, a sütőbe tesszük az előkészített tofuval együtt és 180 fokon 15-20 percig sütjük.
3, Közben az árpát enyhén sós vízben feltesszük főni.
4, Ha letelt az idő a krumplikat kivesszük a sütőből, a tofut mégegyszer óvatosan átkeverjük és tovább sütjük, amíg kész nem lesz. Akkor jó, ha már kicsit emény a kockák külseje és enyhén barnás, de azért ne égessük meg. Ha túlsütjük, gumiszerű szivacskockák lesznek belőle - állagra legalább is, ízre nem tudom, nincs összehasonlítási alapom.
5, Míg a tofu készül, összekészítjük a krumplit: most kivételesen meghámozzuk, kockára vágjuk, fűszerezzük sóval, borssal, egy kevés olajat öntünk rá, összekeverjük és ha a tofu kegyeskedett elkészülni, már helyet is cserélhetnek. A krumplit is ropogósra, készre sütjük, néha óvatosan átkeverjük.
6, Míg a krumpli készül, jöhet a brassói alap elkészítése: kevés olajat és vizet forrósítunk egy serpenyőben vagy lábasban és apróra vágott vöröshagymát ezen pirítjuk meg.
7, Amint a hagyma kicsit puhult, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát (vagy paradicsomot) és a fokhagymák felét szintén apróra vágva. Enyhén fűszerezzük a fent említett fűszerekkel (a medvehagyma kivételével) és a paprikát puhára pároljuk.
8, Végül, ha a paprika is megpuhult, hozzáadjuk a maradék fokhagymanyomón áttört fokhagymát, a fűszerekből még egy utolsó löketet, főleg a borsból, majorannából és medvehagymából. Ne sajnáljuk a fűszerezést, mert ha mindent összekeverünk, ez a hagymás cucc szépen eloszlik a brassóinkban.
9, Kicsit még összerottyantjuk a hagymás keveréket és már csak az utolsó hadművelet van hátra, ha az árpa és a krumpli is elkészült: a tofut és az árpát a krumplira halmozzuk, majd a fűszeres hagymával alaposan összekeverjük és már fogyasztható is.
Nálunk friss római saláta levél járt hozzá.

Most azért készítettem így ezt az ételt, mert így talán kevesebb olaj kell hozzá, mintha a krumplit olajsütőben sütném ki, de a nyomós érv mégis a tofu volt: így könnyebb elkészíteni, mint a hagyományos változatnál, de mindkét módszerrel ugyanolyan finom brassóit kapunk.

Természetesen készítettem már hasonló alapanyagokból kicsit eredetibb változatban is ezt az ételt. Ilyen formában a következőképpen néz ki:


Árpás tofubrassói

A burgonyát olajban kisütjük, az árpát megfőzzük, a brassói alapot a fent leírt módon elkészítjük a hagymákból és a paradicsomokból (vagy paprikából). Fűszerezzük, majd ehhez adjuk hozzá a kockára vágott tofut, de elég sűrűn kevergessük, mert a tofu hamar leég, viszont hamar szét is esik és nem sül át olyan egyenletesen, mint a sütőben.
Ha minden megsült a hagymás-tofus alaphoz keverjük a krumplit, az árpát és tálalhatjuk.

2 megjegyzés:

Eva írta...

Szamóca drága, korrigáltam a hibát:) Azayamra ment a megfázás, úgy tűnik, hál Istennek, már kifelé vagyok belőle:)A tiéd az Oscar!

Puszi

Szamóca írta...

Drága Eva, mégegyszer köszönöm, hogy gondoltál rám!
Remélem, már sikerült meggyógyulnod!

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket