Karalábélevél turmix

2010. május 10., hétfő

Ahhoz képest, hogy a karalábélevélnek fogyasztása nem számít különlegességnek és megszokott felhasználási módja a töltött karalábélevél - a szőlőleveles töltikéhez hasonlóan, nagyon, de nagyon ritkán fogyasztjuk. Sőt, legtöbbször sajnos kidobjuk.

Amikor vásárlásnál az üzletben mindenki tépkedi le a zsenge karalábékról a gyönyörű, zöld leveleket a direkt erre a célra kihelyezett fadobozba, akkor én kiválogatom azokat a karalábékat, amelyiken a legtöbb és legnagyobb levelek vannak. Sőt, néha még a ládából is kihalászok néhány szép, kidobott, zöld példányt. Van, hogy egy zsák levéllel megyek haza, miközben vettem két karalábét és csak az utóbbit kellett kifizetni, bár legtöbbször nem könnyű a pénztáron való áthaladás egy ilyen zsákmánnyal.

Sokszor megkérdezik még fizetésnél is, hogy a zöldjét ne szedjék-e le.
Múltkor az egyik pénztáros hölgy szó nélkül el kezdte megtépázni a karalábémat. A meglepődéstől földbegyökerezett lábbal álltam és lestem, hogy mi történik a gondosan összeválogatott levélkéimmel. Nem értem, miért akarják ennyire szétszedni, amit a természet egybe alkotott. Még a Szentírásban is az áll, hogy "amit tehát Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét." (Mt 19,6) De ő rettenthetetlenül neki esett a karalábémnak, úgyhogy mondtam is neki, ha már mindenáron szét akarja szedni, akkor vigye inkább a karalábét, de nekem a zöld mindenképp kell.
Nem vitatom, a karalábé is finom, de attól nem lesz ilyen gyönyörű méregzöld a turmix:


Karalábélevél turmix

1 körte
5-6 szem datolya
1-2 marék karalábélevél

A datolyákat apróra vágva néhány órára beáztatjuk, majd a többi hozzávalóval és néhány pohár vízzel együtt összeturmixoljuk és már ihatjuk is.
Semmilyen különleges vagy elrettentő íze nincsen a karalábé levelének, úgyhogy fogyasszuk bátran!

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket