Kedvenc szakácskönyveim 6.

2010. június 24., csütörtök

Ínyenc családi szakácskönyv hús nélkül 1., 2.
(Kiadó: Heted7világ Kiadó, 2002)


Úgy emlékszem, még a kezdet kezdetén ez volt az első vegetáriánus szakácskönyvem és egy hipermarket könyves részlegén leltem rá. Nem tudtam otthagyni - szerencsére, mert azóta is a kedvencek között van. Ez amolyan alapkönyv, úgy érzem.

Mindkét kötet több, mint ötszáz oldalból áll és egyenként 1777 receptet tartalmaz. A receptek képek nélkül egymás hegyén hátán sorakoznak benne ABC-rendbe szedve, így könnyű megtalálni a dolgokat. Ha például hajdinából szeretnék készíteni valamit, csak felcsapom a könyveket a H betűnél és máris válogathatok a jobbnál jobb hajdinás receptek között.

A könyvek végén egyébként található egy receptkereső is, ahol ételtípus szerint vannak besorolva az ételek, úgy mint befőttek és lekvárok, burgonyás ételek, édességek, habok és parfék, előételek, főételek, ételízesítők, ételkiegészítők, felfújtak, főzelékek, gombás ételek, italok, kenyérfélék, krémek, levesbetétek, levesek, mártások, öntetek, palacsinták, pástétomok, pizzák, pudingok, saláták, sütemények édes ill. sósak, szószok, szendvicsek, torták, tésztafélék, töltelékek, vajak és margarinok. Szóval, van benne minden, ami szem-szájnak ingere.
Ráadásul a második kötet külön fejezeteket szentel a vega gyerek-és bébikonyhának is, utóbbinál a recepteknél megjelölve, hogy hány hónapos kortól adható a babának.

Azért mondom egyébként, hogy alapszakácskönyv, mert a legegyszerűbb receptektől (mint szendvicsek és főzelékek) kezdve fellelhető benne minden, egészen a bonyolultabb, különleges süteményekig. Ezen kívül a két szakácskönyvben megtalálhatóak a magyar konyha jellegzetes ízei, ételei vega módon elkészítve és még sok-sok finomság képviselteti magát a nemzeti konyhákból is.


A kötetek különlegessége, azon kívül, hogy a címlapon is látható négy terméket reklámozza (szerencsére nem zavaróan) és ezeket használja az ételekbe, hogy az első 50-60 oldalon nagyon jó írásokat olvashatunk az egészséges táplálkozásról és a vegetáriánizmusról különböző szakmabeliektől. Legtöbbjük és a kötet szerkesztője is egyébként lelkész, úgyhogy nagyrészt a Biblia szemszögéből közelítenek a témához, ami nekem kifejezett tetszik és szerintem a cikkek is nagyon jók és érdekesek.
A könyvben szereplő írások címei:
A táplálkozás szerepe a betegségek megelőzésében és kezelésében (Írta: dr. Gáspár Róber, PhD egyetemi adjunktus, Szegedi Tudományegyetem)
Táplálékunk alapanyagai (Írta: Fekete István, agrármérnök, lelkész)
2600 éves biológiai kísérlet, részlet a "Dániel diétázik" c. cikkéből (Írta: dr. Forrai György)
Biblia és táplálkozás (Írta: Ősz-Farkas Ernő, gyógyszerész, lelkész)
A helyes táplálkozás édeni örökségünk (Szemelvények Ellen G. White írásaiból)
Jézustól tanulva "nemcsak kenyérrel él az ember..." (Írta: dr. Hangyás László teológiai tanár)
Zöld recept, az egészségtudatos táplálkozás (Írta: Sós Zsuzsanna, biológus, táplálkozás-biokémikus)
Elhízás és táplálkozás (Írta: dr. Gáspár Róber, PhD egyetemi adjunktus, Szegedi Tudományegyetem)
A mértékletesség elfeledett fogalom, vagy fontos alapelv (Válogatás Ellen G. White írásaiból)
Nyolc változás, új életstílus (Írta: Simon Zsolt, teológiai tanár)
A bibliai kor étkezési szokásai és konyhakultúrája (Írta: Prof. dr. Szigeti Jenő, PhD, ThD, habil. egyetemi tanár, Miskolci Egyetem)

A könyvek egyébként elsősorban a lakto-ovo-vegetáriánus irányvonalat képviselik, tehát tej és tojás is szerepel a receptekben, de egy kis fantáziával könnyen vegánná alakíthatóak.
Mikor vega lettem, sokat főztem ebből és nagy segítség volt abban, hogy rájöjjek, vegaként is van élet (és étel) a káposztás tésztán és a mákos tésztán túl is. Ráadásul a köteteket anno még édesanyám is felcímkézte, bejelölve benne, hogy miket fog nekem elkészíteni belőle.
Lakto-ovo irányzata miatt most már inkább csak ötletekért lapozom fel ezeket a könyveket, mert az is található benne bőven. Sőt, ahogy most nézegetem, legszívesebben minden második receptet azonnal elkészíteném. Azt hiszem, megint többet kell forgatnom ezt a két hatalmas "lexikont".

Összességében tehát lehet élni e könyvek nélkül is, de főleg a kezdet kezdetén nagy-nagy segítség lehet ahhoz, hogy mit is együnk kezdő vegetáriánusként és a megszokott ételeket hogyan készítsük el hús nélkül, vagy egy-egy zöldségből milyen főételt varázsolhatunk az asztalra.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket