Datolyás ropogós morzsás pite

2010. május 26., szerda

Ennek a sütinek az alapötletét a mindmegettén olvastam csak egy kicsit átalakítottam, hogy cukormentes legyen és a munkafolyamatokat is egyszerűsítettem, mert szerintem nem kell annyira bonyolítani a dolgokat, ahogy az eredeti recept írja. Csak gyorsan és egyszerűen!
Így viszont tényleg egy gyorsan összedobható és nagyon finom, nagyon édes süti került ki a sütőből. A hétköznapi rohanás tökéletes süteménye!


Datolyás ropogós morzsás pite

Morzsához:
150 g liszt (nálam most 100 g tk tönkölyliszt és 50 g finomliszt)
50 g búzadara
100 g zabpehely
3-4 ek méz
0,5 dl olaj
1/fél tk. szódabikarbóna
kb. 0,1 dl víz, ha szükségét érezzük

Datolyatöltelékhez:
25 dkg magozott datolya
1,5 dl forró víz
1 citrom reszelt héja
1-2 teáskanál citromlé
70-80 g őrölt mogyoró (vagy lehet akár dió, mandulával is - nálam ez most csak apróra tört mogyoró volt)

1, A töltelékhez a datolyát megmossuk, apróra vágjuk és a másfél deci forró vízzel leöntjük. Lefedve állni hagyjuk.
2, A tészta hozzávalóit amennyire csak lehet összegyúrjuk, teljesen úgysem áll össze, csak olyan morzsás marad.
3, A tészta kb 2/3-át belenyomkodjuk egy vékonyan olajozott lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) pite- vagy tortaformába (nálam most ez utóbbi) úgy, hogy a tésztából a sütőforma peremére is jusson.
4, A datolyához hozzáadjuk a citrom héját, levét, majd az egészet pürésítjük (én aprítóba tettem) és a datolyapéphez keverjük az őrölt vagy darált mogyorót.
5, Ráhalmozzuk a tölteléket a tésztára, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd rámorzsáljuk a megmaradt tésztát.
6, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd néhány evőkanál mézet csurgatunk a tetejére és még öt percre visszatoljuk a sütőbe. Ettől szép fényes és ropogós lesz.
7, A süteményt a formában hagyjuk kihűlni. Kihűlve szépen szeletelhető.

Fantasztikus illata van, friss és ropogós még másnap is.

Babos rizottó

2010. május 25., kedd

Minden csütörtökön nagybevásárlás van nálunk.
Akkor veszünk meg mindent egy hétre előre, jobb esetben annak tudatában, hogy mit szeretnék a következő héten főzni. Ezért minden szerda este felteszem itthon a nagy kérdést a ház urának:
"- Mit szeretnél enni? Mit főzzek?"
Az első időkben még jókat viccelődött azon, hogy bizony ő grillcsirkét szeretne vagy disznótorost, de ez nem áll egyenes arányban azzal, amit én megfőzök neki, úgyhogy ennek fényében teljesen mindegy, hogy mit produkálok. Most már ezen a kezdeti nehézségen túl vagyunk szerencsére, mostanában a válasz mindig az, hogy rántott sajtot, vagy krumplis tésztát. Nagyon szereti mindkettőt, szerintem képes lenne felváltva enni ezt a két ételt akár évekig is.
Ennek ellenére kitartóan megkérdezem minden héten, hogy mégis mit főzzek. Úgy látszik nem hiába, mert a héten nagy meglepetésemre a szokásos válaszok helyett a férjem azzal állt elő, hogy ő bizony rizottót szeretne enni.

Fogalmam sincs, hogy ez hogyan jutott eszébe.
Sehol nem ettünk még rizottót, itthon sosem készítettem, őszintén szólva, még eszembe sem jutott, pedig így belegondolva nagyon egyszerű és igazi vega kaja.
Szóval, jó ötlet volt ez a férjemtől, mert nagyon egyszerű, finom és akár maradékhasznosításnak is tökéletes. Ebben a verzióban a bab a lényeg, ezért a többi zöldség helyett bármilyen más zöldséget is használhatunk - ami éppen akad otthon.


Babos rizottó
(5-6 főre)

500 g barnarizs
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 marék kukorica
2 szál sárgarépa
fél cukkini
1 konzerv vörösbab
1 paprika
kelkáposzta (ez kb egy nyolcad fejnyi megmaradt darabka volt)
1 dl fehérbor
4-5 ek olaj

bors
kömény
majoranna
petrezselyem

1, A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, amíg az olajat felforrósítjuk egy nagy méretű lábosban, amibe majd minden belefér.
2, A forró olajban kb 6-7 percig pirítjuk a rizst, néha megkeverjük, majd hozzáadjuk a apróra vágott káposztát, hagymát, fokhagymát, a felkockázott sárgarépát és pár percig még együtt pirítjuk őket. (Közben, ha szükséges, adhatunk hozzá egy kevés vizet, hogy ne égjen le.)
3, Kevés pirítás után beledobáljuk a kukoricát és a fűszereket.
4, Az egészet felöntjük kb. másfél liter (a lényeg, hogy 2-3x-os mennyiségben lepje el a rizst) forró vízzel és a borral. Megkeverjük, lefedjük és főni hagyjuk.

5, Ha a rizs már félig megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott paprikát és a cukkinit is, de már ne keverjük össze, különben a rizs odaég. Ha szükséges, pótolhatjuk a vizet is.
6, Ha rizs megpuhult, a lecsepegtetett babkonzervet is hozzáadjuk, elzárjuk a gázt és pár percig még fedő nélkül hagyjuk a melegen, hogy az esetleges megmaradt víz még elpárologjon.
7, Ha ez megtörtént, összekeverjük az egészet és egy nagy adag saláta (nálam most uborkából és lollo biondából) társaságában petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Olasz vacsora Zizinél

2010. május 22., szombat

Csapatunknál két hete vasárnap volt a Tofu a tortán játék második fordulója.

Ezúttal Zizi látott vendégül bennünket.
Sajnos Siccike most nem tudott velünk tartani. Az időpontot pedig közös megegyezéssel nem halasztottuk, úgyhogy most csak hármasban vacsoráztunk, de nem ám akármit!


Zizi már előre meghirdette, hogy bizony olasz vacsorával vár bennünket.
Ez egyáltalán nem volt ellenemre, sőt, az olasz ételek amúgy is nagyon közel állnak a szívemhez.
Előre tudtuk már azt is, hogy hely hiányában a földön ülve fogunk lakmározni. Számomra ez is csak előny volt. Nagyon szeretek így enni. Széken ülve úgyis mindig feszengek, amíg fel nem húzom magam alá a lábaim, úgyhogy nagyon tetszett ez az ötlet is.

A találkozóra ezúttal sikerült pontosan odaérnem.
Mikor betoppantam, Zizi még csupa jó illatú dolgot kavargatott a tűzhelyen, mialatt a teraszról "kaszálta" a zsályát az előételhez, én meg ott lábatlankodtam közben a finom falatok körül, hogy le ne maradjak valamiről. :-)
Mire Szilda megérkezett, már elkészült a kis házi "műterem" is, ahol az előétel már átesett a fotózáson, már csak fogyasztani kellett.
Ilyen volt az egyedi földön-ülős, párnás teríték:


Nekem nagyon bejött. ;-)

Csak úgy, mint az ételek, amelyek könnyűek és nagyon finomak voltak.
Személyes kedvencemmé egyébként az előétel és a leves lépett elő, de a többire sem volt panasz, csak nyeltük, mint kacsa a nokedlit, miközben belemelegedtünk a beszélgetésbe. A desszertnél már kezdett ránk esteledni, úgyhogy a kis lámpa fényénél folytattuk a dumcsit és úgy belejöttünk, hogy volt már 10 óra, mikor észbe kaptunk, hogy el kéne indulni, ha aznap még haza szeretnénk érni, úgyhogy sok finom falattal tarkított, jól sikerült este volt ez is.

A finomságokról viszont nem árulok el többet, olvassátok el a Tofu a tortán blogon házigazdánk tollából az élménybeszámolót és a recepteket is:

1. rész: Élménybeszámoló
2. rész: Előétel (babos-zsályás falatok) és leves (toszkán paradicsomleves)
3. rész: Főétel (Spárgás laskagombás polenta) és saláta
4. rész: Desszert (Kókuszos kávés panna cotta)

Következő vacsoránk pedig június 25-én lesz - nálam!
Azt hiszem felköthetem a gatyámat rendesen, hogy ezek után valahogy a lányok nyomába érjek. :-)

Fotók: Szilda

Csibe falat :-)

2010. május 20., csütörtök

Ezt most találtam a neten.
Nem tudom sírjak-e vagy nevessek rajta, mindenesetre nagyon aranyos és ötletes.


Kép innen.

Csokis-bazsalikomos epertorta vaníliakrémmel (VKF 34. forduló)

2010. május 17., hétfő


Ez a sütemény az aktuális VKF kiírására készült, mely szerint afrodiziákumot tartalmazó finomságokat kellett készíteni.
Nos, ez annyi afrodiziákumot tartalmaz, hogy több már nem is fért volna bele. Van benne bazsalikom, fahéj, vanília, kakaó, eper és méz. Igen, méz, mert bár kevésbé köztudott, de a méz is afrodiziákum.
Így együtt pedig nagyon-nagyon finom lett és igen hatásos...


Csokis-bazsalikomos epertorta vaníliakrémmel


Piskótához:
3 bögre liszt (nálam 1 bögre finomliszt, 1 bögre teljeskiőrlésű tönkölyliszt és 1 bögre kukoricaliszt) - kb. 450 g
5 ek kakaó-vagy karobpor
2 kávéskanál szódabikarbóna
pici só

4-5 ek méz
1 dl olaj
3 ek citromlé
2 marék mazsola
kb. 3,5 dl víz
4 ek. bazsalikom (nálam most fagyasztott bazsalikom)
3 ek. házi vaníliakivonat


Krémhez:
5 ek. fehérliszt
5 dl víz
3 ek. házi vaníliakivonat
2 ek. kukoricakeményítő
4 ek. méz (ebből 2 ek vaníliás méz)

Tetejére:
kb 250 g eper (nálam most ez is fagyasztott)
kevés apróra vágott bazsalikom
csokimáz (kakaó-méz-víz keveréke, ld. sütőtökkrém csokoládéöntettel)




1, A vizet egy kis lábasban felforraljuk, beleszórjuk a mazsolát és félretesszük hűlni.
2, Elkészítjük a krémet is, hogy annak is legyen ideje alaposan kihűlni.
A lisztet, a vaníliakivonatot egy kevés vízzel csomómentesre keverjük és a tűzre tesszük, majd a maradék vizet felforraljuk (legjobb vízforralóval, esetleg a mikróban) és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztes keverékhez.

3, Közben a kukoricakeményítőt egy kevés hideg vízzel elkeverjük és amikor a krém már forr, hozzáadjuk a keményítőt és folyamatos kevergetés mellett újra felforraljuk és lehúzzuk a tűzről. Túlfőzni keményítővel már nem szabad, különben csökken a keményítő hatása.
4, A krémet alaposan kihűtjük. Hűtőbe is tehetjük, amíg a sütemény készül.
5, Amikor a mazsolás víz teljesen kihűlt, hozzákeverjük a vaníliakivonatot és az apróra vágott bazsalikomot.

6, Közben összeállítjuk a piskóta száraz hozzávalóit: alaposan elkeverjük a liszteket, a kakaót, a sót és a szódabikarbónát.
7, A sütőt előmelegítjük 200 fokra és egy gyümölcstortaformát (vagy amilyet szeretnénk) vékonyan kikenünk olajjal és meglisztezzük.
8, A lisztekhez keverjük a piskóta többi hozzávalóját és a mazsolás vízzel alaposan összedolgozzuk és már öntjük is a formába és mehet a 200 fokos sütőbe.
9, Kb. 30 perc alatt szépen megsül, de közben ne nyitogassuk rá a sütőajtót.
10, Közben, ha a krém kihűlt hozzákeverjük a mézeket is és szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy kenhető állagú legyen.

11, Megvárjuk, amíg a piskóta is teljesen kihűl (fontos - a mézes krém miatt!), majd megtöltjük a krémmel, rápakoljuk az eperszemeket csúcsukkal felfelé.
12, A kakaóból, mézből és kevés vízből csokikrémet keverünk, rácsorgatjuk az eperre és megszórjuk az egészet friss, apróra vágott bazsalikommal.
Minimum fél órára a hűtőbe rakjuk és akkor szépen szeletelhető lesz.


Egy vegán pizza rendel!

2010. május 13., csütörtök

Még mindig nem hiszem el, ami tegnap történt!
Muszáj hát megosztanom veletek is, milyen sokkoló események részese voltam tegnap este.

A sztori viszont néhány évvel ezelőttre nyúlik vissza.
Talán két évvel ezelőtt lehetett, hogy a postaládánkba bedobált rengeteg szórólap és reklámújság között felbukkant egy szép színes, de egyszerű A5-ös reklámfecni. Hatalmas gusztusos, rengeteg zöldséggel megrakott pizza díszelgett az elején és jó nagy betűkkel fölé volt pingálva, hogy PizzaReform, Solymár.
Na, ez már érdekelt.Vajon mitől reform? Nézem a hatalmas zöldséges pizza hátoldalán az étlapot és a harminc akárhány pizza közül csak három (a szokásos: margarita, gombás és vegetáriánus) hús nélküli, a többi húsos. Vannak ezen kívül leveseik, előételeik, különböző húsételeik és néhány megszokott vega kaja is: rántott gomba, rántott sajt, rántott brokkoli. Szerepel még az étlapon néhány olasz tésztaféle és desszert is. De ez mitől reform? Teljesen ugyanolyan, mint bármelyik pizzéria vagy étterem.

Tüzetesebben átnézve az étlapot azonban észrevettem a kis feliratot, miszerint minden pizzájukat elkészítik tönkölylisztből is. Mindezt egy 30 centis pizzánál mindössze +90 forintért! Azta! Ez már igen! Még ilyet sem hallottam.Ebből viszont az következik, hogy frissen készítenek bármilyen pizzát, ami azt jelenti, hogyha az egyik kinézett pizzát hús nélkül kérem, akkor azt hús nélkül fogom kapni. Mert bizony jártam már úgy, hogy egy pizzériába beültünk a férjemmel és az étlapról az egyik pizzát kértem csak szalámi nélkül. Azt asztalnál már mindenkinek kihozták, amikor látom, hogy az enyémmel még valamit bíbelődnek a pult mögött és még visszateszik a pizzasütőbe. Mikor kihozták kétféle sajt volt rajta: egy megsült és egy kevésbé sült. Hamar fény derült a turpisságra: akkor szedték ki alóla a szalámi karikákat és gyorsan reparálták még rajta a sajtot, de így a szalámi íze, zsírja mind rásült és számomra ehetetlen lett a pizza. Végül is én voltam a hibás: nem mondtam, hogy a pizza közelébe se menjen az a szalámi, csak azt, hogy mire én megkapom, ne legyen rajta.

De térjünk vissza a ReformPizzához!
Pár napon belül hívtuk is őket és rendeltük a tönkölylisztes pizzákat. 20 percen belül kihozták. Finom, friss, meleg, ropogós volt, telerakva grillezett zöldségekkel. Nem csak elvétve előforduló a fagyasztóból előkerült zöldségek kerültek rá, hanem finoman meggrillezett szezonális zöldségekkel volt tele az egész.
Ráadásul a szósz is nagyon jól sikerült! Nem az a gyenge magyar utánzata az olasz pizzákénak, hanem olyan jól sikerült olasz fűszerezésű paradicsomból készült (!) paradicsomszósz volt rajta.
A tésztája pedig teljes kiőrlésű és fehér tönkölyliszt keverékéből készült és nagyon jó volt ez is.
A férjem négysajtos pizzáján pedig annyi sajt volt, hogy vastagabb volt a sajt-réteg, mint maga a pizza. Hetekig emlegette utána, én pedig azt mondogattam állandóan, hogy ezek nagyon bele fognak ebbe bukni, mert ilyen áron ennyi sajtot egy pizzára pazarolni, nem egy jó befektetés a mai világban.

Sokszor rendeltünk tőlük még utána is, sőt, kiderült, hogy öcsém ismeri is a tulajt és állítólag egy nagyon lelkes, rendes fickó és ez az egész egy nagyon alulról indult vállalkozás. Tulajdonképpen ez nem is pizzéria, csak a házuk aljában sütnek-főznek, beülni nem is igen lehet, csak két-három hely van esetleg várakozásra, de nagyon lelkesen csinálják, úgyhogy öcsém is biztatott, hogy rendeljünk tőlük, hogy beinduljon ez a pizza-buli nekik.

Rajtunk nem is múlt a dolog, de úgy látszik másokon sem, mert most már általában egy-másfél óra alatt hozzák ki a pizzát, mert annyi rendelésük van, de volt már, hogy egy nemzeti ünnep estéjén azt mondták a telefonba, hogy sajnos nem tudnak újabb rendelést felvenni, mert már annyi a megrendelésük arra az estére, hogy egész éjszaka alatt nem fogják tudni teljesíteni. Hamar rájöttek az emberek, hogy ami jó, az jó. Hogy a paradicsom paradicsomból van és nem valami előregyártott nagyüzemi pizzakrém szégyenkezik a pizzán, hogy a sajt nem mutatóba kerül a tetejére...stb.

Aztán vegán lettem, de előfordult, hogy rendeltünk még tőlük pizzát, csak az enyémre nem kértünk sajtot. Viszont sajt nélkül is nagyon jó volt a sok grillezett zöldséggel és a finom szósszal a tetején.

A lényeg viszont most jön!
Tegnap este ismét pizza-ehetnékünk támadt, de kedvem már nem volt készíteni, úgyhogy ismét hívtuk őket pizza-ügyben. Férjem rendel:
"- Jó napot, egy vegetáriánus pizzát szeretnék tönkölylisztből, sajt nélkül és egy..."
Mire a vonal végén a rendelésfelvevő nő visszakérdez: (most kapaszkodjatok meg!)
"- Van növényi sajtunk is, azt se tegyünk rá?"

Na, ez már nem semmi, igaz?
Szemem, szám tátva maradt a csodálkozástól.
Egy olyan pizzéria, amelyik tudja, hogy mi az a növényi sajt?!
Egy pizzéria, ahol ezek szerint készítenek vegán pizzát!?
Egy pizzéria, ahol házhoz szállítják a vegán pizzát!?

Hát ezt nem hiszem el! Tényleg a környéken rajtam kívül van valaki, aki még vegán pizzát akar enni? Bár a tejérzékenység ma már gyakori, úgyhogy ezt el tudom képzelni, de azt már nehezen, hogy ezt nem reklámozzák sehol! Biztosan tisztában vannak vele, hogy nem csak a környéken, de az országban is egyedi, hogy vegán tönköly pizzát készítenek ráadásul házhozszállítással - mégsem reklámozzák sehol. Azt hiszem, erre mondják, hogy a jó boltnak nem kell cégér.
Érdekes, hogy még a honlapjukon sem tüntették fel, még a legújabb szórólapjukon sem, pedig ebből mekkora üzletet csinálhatnának, ha a vegán pizzát kétszeres áron adnák. És még akkor is vennék, mert úgy látszik van rá igény. Ebből is látszik, hogy szívvel-lélekkel csinálják és elsősorban nem csak a pénzért.

A pizza most majdnem másfél óra alatt érkezett, úgyhogy időben meg kell rendelni, de megérte rá várni: nem szeretem a növényi sajtokat, de bizony ilyen finom növényi sajtot még nem ettem és úgy jól laktam tőle, mint a duda. Sőt, annyira jól nézett ki, hogy még a férjem sem bírta megállni, hogy ne kóstoljon bele a különleges pizzámba és még neki is ízlett. Teljesen olyan, mintha igazi pizza lett volna!
Ja, és nem vegánoknak mondom: állítólag a tiramisujuk is fantasztikus és jó nagy adag. Legközelebb azért rákérdezek készítenek-e ezt is vegánul. Hátha. Ezek után már bármi lehet...

Szóval, ha tehetitek és jó pizzát akartok enni, akkor innen rendeljetek, vagy ha arra jártok, kérjetek elvitelre:

(infók, étlap, elérhetőségek a honlapon)
(Ja, és ez nem fizetett hirdetés, csak örömömet szeretném kifejezni, hogy már ilyen is van, ráadásul itt a környékünkön, úgyhogy sok-sok köszönet érte annak, aki ezt kitalálta!)

Hagymás batáta karalábésalátával

2010. május 10., hétfő

Még sosem ettem batátát, vagy más néven édesburgonyát, úgyhogy ideje volt kipróbálni.
Az íze és maga a zöldség sok hazai finomságra emlékeztet, de mégis különleges. Nekem nagyon bejött, csak kár, hogy olyan csillagászati az ára és hogy olyan sokat utaztatják. Rászokni tehát nem fogok, de egyszer-kétszer fejedelmi lakomát lehet belőle készíteni.
A batáta ránézésre egy kicsit furcsa alakú burgonya. Meghámozva is még a burgonyára emlékeztet, bár enyhén narancssárgás a színe, de nem feltűnően. Viszont sülés közben már erőteljesebb narancs színe lesz és az íze is a sütőtökre emlékeztető édeskés íz, mégis más.
Most egy kevés hagymával és salátával próbáltam ki, de nem is kell hozzá más, mert nagyon finom és karakteres zöldség.


Hagymás batáta karalábésalátával
(1 főre)

Batátához:
2 közepes batáta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
néhány ek olívaolaj

bors
kömény
bazsalikom


Salátához:
1 fej karalábé
1 gerezd fokhagyma
1 pohár (150 ml-es) szójajoghurt
1 kiskanál házi mustár (vagy: 1-2 ek citromlé, 1-2 ek méz, őrölt mustármag)

bors
bazsalikom

1, Az édesburgonyát a krumplihoz hasonlóan meghámozzuk és felkockázzuk.
2, A hagymákat megpucoljuk és a vöröshagymát csíkokra, a fokhagymát apróra vágjuk, majd a batátával együtt egy tepsibe vagy egy hőálló tálba halmozzuk.
3, Fűszerezzük és néhány evőkanál olívaolajjal összeforgatjuk a zöldségeket.
4, Sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük.
5, Míg a batáta sül, elkészítjük a salátát: a karalábét nagylyukú sajtreszelőn reszeljük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a mézet, a citromlevet, a fűszereket és a joghurttal összeforgatjuk az egészet.
6, Félretesszük és amíg az édesburgonya sül, addig finoman össze is érik az íze.
A sült batáta mellé kínáljuk.

Karalábélevél turmix

Ahhoz képest, hogy a karalábélevélnek fogyasztása nem számít különlegességnek és megszokott felhasználási módja a töltött karalábélevél - a szőlőleveles töltikéhez hasonlóan, nagyon, de nagyon ritkán fogyasztjuk. Sőt, legtöbbször sajnos kidobjuk.

Amikor vásárlásnál az üzletben mindenki tépkedi le a zsenge karalábékról a gyönyörű, zöld leveleket a direkt erre a célra kihelyezett fadobozba, akkor én kiválogatom azokat a karalábékat, amelyiken a legtöbb és legnagyobb levelek vannak. Sőt, néha még a ládából is kihalászok néhány szép, kidobott, zöld példányt. Van, hogy egy zsák levéllel megyek haza, miközben vettem két karalábét és csak az utóbbit kellett kifizetni, bár legtöbbször nem könnyű a pénztáron való áthaladás egy ilyen zsákmánnyal.

Sokszor megkérdezik még fizetésnél is, hogy a zöldjét ne szedjék-e le.
Múltkor az egyik pénztáros hölgy szó nélkül el kezdte megtépázni a karalábémat. A meglepődéstől földbegyökerezett lábbal álltam és lestem, hogy mi történik a gondosan összeválogatott levélkéimmel. Nem értem, miért akarják ennyire szétszedni, amit a természet egybe alkotott. Még a Szentírásban is az áll, hogy "amit tehát Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét." (Mt 19,6) De ő rettenthetetlenül neki esett a karalábémnak, úgyhogy mondtam is neki, ha már mindenáron szét akarja szedni, akkor vigye inkább a karalábét, de nekem a zöld mindenképp kell.
Nem vitatom, a karalábé is finom, de attól nem lesz ilyen gyönyörű méregzöld a turmix:


Karalábélevél turmix

1 körte
5-6 szem datolya
1-2 marék karalábélevél

A datolyákat apróra vágva néhány órára beáztatjuk, majd a többi hozzávalóval és néhány pohár vízzel együtt összeturmixoljuk és már ihatjuk is.
Semmilyen különleges vagy elrettentő íze nincsen a karalábé levelének, úgyhogy fogyasszuk bátran!

Újhagymás-rukolás tekercs

2010. május 5., szerda

Ennek a finomságnak az ötlete a Vegetáriánus ételek c. füzetkéből származik, ahol természetesen sok-sok tojással, tejjel, margarinnal, sütőporral szerepelt, ezért a tészta és a töltelék elkészítésében már a saját fejem után mentem.
Meg is dicsértem magam utána, mert ez a tészta az eddigi próbálkozásaim közül a legjobban sikerült: lágy, puha és omlós, de egyáltalán nem száraz, ízre is nagyon kellemes, sőt, még másnap is olyan friss volt, mintha éppen akkor vettem ki a sütőből.


Újhagymás-rukkolás tekercs

Tésztához:
300 g liszt (ebből 200 g tk tönkölyliszt és 100 g finomliszt)
0,5 dl olaj
kb. 3 dl víz
1 kávéskanál szódabikarbóna


Töltelékhez:
10-12 szál újhagyma
2 marék rukola
olaj

bors

1, Egy lábasban néhány evőkanál olajon és kevés vízen épp hogy csak megfonnyasztjuk a felkarikázott újhagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott rukolát is, fűszerezzük és még pár percig fonnyasztjuk. Nem baj, ha nem esik össze teljesen, még úgyis sülni fog, nem kell péppé főzni a zöldeket.
2, A tészta hozzávalóit kimérjük és tésztává gyúrjuk.
3, A tésztát három részre osztjuk (lehet kétfelé is, de akkor nagyobb buci tekercsek lesznek belőle).
4, Az egyik tésztadarabkát jó vékonyra és téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a töltelék harmadával. Feltekerjük és ezt eljátsszuk a másik két tésztadarabbal is.
5, Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
6, A töltött tekercseket srégen felváltva egyszer az egyik, majd a másik irányba vágva felszeleteljük. Ez így persze elég érthetetlen, úgyhogy itt egy fotó - valahogy így gondoltam:

7, Majd a darabkákat a rövidebb élüknél megfogva a hosszabbik élükre állítva tesszük a tepsire úgy, hogy enyhén össze is nyomjuk őket. Ezt a formázási módot egyébként Phzs oldaláról lestem, ahol kakaós csigák készültek belőle és Phzs sokkal jobb fényképekkel tarkított fázisfotókkal dokumentálta az esetet.
8, Ha felsorakoztattuk a kis tekercseket a tepsire, akkor mehetnek is sütőbe. Kb 25 perc alatt sülnek készre.

Vacsorára salátával kitűnő (én most kukoricasalátával ettem), de fogyaszthatjuk egytálételek mellé kenyér helyett, vagy kínálhatjuk pogácsa helyett vendégeknek is, mert meglepően ízletes és nagyon finom csak úgy magában is.

Változatok töltelékre:
Igazából bármit tölthetünk bele: édeset, sósat, gyümölcsöset, zöldségeset egyaránt, de ha maradunk a zöldleveles töltelékeknél, akkor a következő ötleteim vannak belevalónak bármilyen kombinációban: újhagyma, rukola, petrezselyem, bazsalikom, medvehagyma, pitypanglevél vagy egyéb ehető vadnövények levelei. Azt hiszem, legközelebb egy medvehagymás-pitypangos változatot fogok kipróbálni...

Kukoricasaláta vegánul

2010. május 4., kedd

Lehet, hogy viccesen hangzik, hogy kukoricasaláta receptet teszek közzé, hiszen olyan egyszerű az egész, ezt mindenki meg tudja csinálni: néhány ek tejföl, néhány ek majonéz, pici mustár és már mehet is a kukoricakonzerv tartalmára.
Igen ám, de a tejföl tömény tejtermék, a majonéz tojásos, a mustár cukros-ecetes, úgyhogy mikor vegán lettem, a kukoricasaláta hiányzott a legjobban. Nem ám a krémes, habos süteményeket hiányoltam vagy a tejszínhabot a gesztenyepüréről, reszelt sajtot a makaróniról, hanem a kukoricasaláta miatt jelentkeztek elvonási tünetek. (Igen, ez a kukoricafüggőség, de már megtanultam vele együtt élni. :-)
Sokáig kísérleteztem, mire az igazira hasonlító salátát sikerült készítenem. Mert hiába a szójajoghurt a tejföl helyett, azt valahogyan még be kell ízesíteni, hogy a majonézt is pótoljuk belőle.
Amit most közzéteszek, ez a legjobban sikerült változat, most már mindig így készítem, csak a hagymákat és a zöldfűszereket szoktam variálni benne, sőt, van már egy szójamentes változatom is, de arról majd máskor.


Kukoricasaláta
(2 személyre - bár ezt én egyedül befalom)

1 kukoricakonzerv (normál méret: 285 g töltősúlyú)

Öntethez:
1 doboz (150 ml-es) szójajoghurt
2 ek citromlé
1 ek méz
3 ek olaj (legjobb vmilyen hidegen sajtolt, de az olívaolaj elég jellegzetes, úgyhogy én kukoricacsíraolajat szoktam tenni bele. Nagyon fini lesz tőle.)
2 ek citromlé
1 ek méz
őrölt mustármag
(ez utóbbi három a mustár helyett szerepel, de ha van, tehetünk bele házi mustárt is, csak emiatt viszont nem szoktam külön készíteni)

bors
picike kömény
kevéske hagyma apróra vágva: legjobb az újhagyma vagy medvehagyma
valamilyen friss zöldfűszer felaprítva: nálam petrezselyem és/vagy rukola, vagy esetleg majoranna, bazsalikom

Az öntet összes hozzávalóját alaposan összedolgozzuk és a lecsöpögtetett kukoricával elkeverjük. Ha van rá lehetőség, néhány órát a hűtőben pihentetjük.
Legjobb lenne egyébként a hagymák és zöldfűszerek kivételével az öntet összes hozzávalóját turmixolni, hogy az olajtól olyan igazi majonézszerű állagot kapjunk, de nem szoktam ezzel pepecselni, így is nagyon finom és gyorsan fogy.

Általában újkrumplival, pászkával, vagy friss házikenyérrel fogyasztom, most viszont újhagymás-rukolás tekercsekkel került elpusztításra.

Heti nyersétel menü

2010. május 3., hétfő

Még április elején An. hívott bennünket a Nyers Ételes Heti Menü játékba, miszerint össze kellett állítani egy heti menüt a nyers étkezés szabályai szerint, de még azon belül is minél egyszerűbben és aszaló nélkül elkészíthető, beszerezhető, könnyen hozzáférhető és így tavasszal is kapható alapanyagokból álljon.
Egyből megtetszett a játék, hiszen már én is próbálkoztam a nyers étkezéssel néhány hétre, vagy hónapra, de aszaló nélkül nem volt túl változatos a menü, így hamar meguntam. Most igyekeztem egy változatos, sok gyümölcsöt, de napi egyszer zöldséget is tartalmazó menüt összeállítani, amelyben zöld levelesek és persze édességek is helyet kaptam a lehető legkevesebb zsiradék hozzáadásával.
Ez a menü eléggé személyre szabottra sikerült, ugyanis teljesen a saját táplálkozásomhoz igazítottam, úgy, ahogyan azt én is tartani tudnám. Éppen ezért lehet, hogy másnak kicsit idegen és tarthatatlan lenne ez az étrend, de nekem így vált be. Így élet-szagúbb, mintha kitaláltam volna valami szuper, tökéletes étrendet.
Az ételek egyébként végtelenül egyszerűek, ugyanis nem csak aszalóm nincs, de nem is igazán értek a krékerek és egyéb nyers ételcsodák elkészítéséhez.


Általában így étkezem:
Reggeli: zöldturmix vagy gyümölcs
Délelőtt: gyümölcs(ök)
Ebéd: főtt étel sok-sok salátával
Uzsonna: általam készített édesség, sütemény, de van, hogy csak aszalt gyümölcs
Vacsora: általában kenyeret valamilyen pástétommal, zöldségekkel, vagy héjában sült krumplit salátával, de van, hogy csak gyümölcssalátát eszem

Ez most így néz ki nyersen:
Reggeli: zöldturmix
Délelőtt: gyümölcs(ök)
Ebéd: valamilyen saláta zöldségekből/zöldlevelesekből
Uzsonna: valamilyen finomság, könnyű nyers édesség
Vacsora: valamilyen gyümölcssaláta, gyümölcsös finomság





Ezek után, íme, egy heti nyers menü:

Hétfő:
Reggeli: petrezselymes zöldturmix (alma, datolya, petrezselyem, fejes saláta)
Délelőtt: banán, narancs
Ebéd: szezámkrémes édesköménysaláta
Uzsonna: csokis banánpuding (2-3 banán összetörve néhány evőkanál kakaó v. karobporral, esetleg 1-2 ek mézzel összekeverve. Pont olyan, mint a csokipuding)
Vacsora: gyümölcsös hajdinakása (a csíráztatott hajdina kevés mézzel krémesre turmixolva és tetszés szerinti gyümölccsel megpakolva)

Kedd:
Reggeli: spenótos zöldturmix (banán, narancs, spenót, fejes saláta)
Délelőtt: alma, körte
Ebéd: saláta: egyszerű saláta
Uzsonna: diós datolyafalatok
Vacsora: banán-kivi "kása"

Szerda:
Reggeli: csalános zöldturmix (banán, narancs, csalán, jégsaláta)
Délelőtt: alma, körte
Ebéd: pestós zöldségsaláta (petrezselyemből, medvehagymából, áztatott dióból készített pestóval leöntött zöldségek, pl: paprika, uborka, hagyma, jégsaláta)
Uzsonna: narancsos-diós almagolyók (narancslébe áztatott mazsola reszelt almával és dióval összekeverve, golyóvá formázva és dióba hempergetve)
Vacsora: kókuszos gyümölcsleves

Csütörtök:
Reggeli: turbolyás zöldturmix (banán, fejes saláta, turbolya)
Délelőtt: alma, kiwi
Ebéd: avokádókrémes zöldségsaláta: tetszés szerinti zöldségek (pl: uborka, karalábé, paprika) egy szétnyomkodott sózott, borsozott avokádóval összekeverve
Uzsonna: mákos és csokis gyümölcsfalatok (a mákot és a kakaót/karobot néhány evőkanál mézzel és vízzel krémessé keverjük. Banán, körte, alma falatokat mártogathatunk bele, mint a francia fondü-be)
Vacsora: datolyaszószos gyümölcsök (pl: alma-banán saláta datolyaöntettel)

Péntek:
Reggeli: római salátás zöldturmix (körte, datolya, római saláta)
Délelőtt: banán, alma
Ebéd: hajdinasaláta: tetszés szerinti zöldségek (pl: urboka, lilahagyma, paradicsom, sárgarépa) csíráztatott hajdinával és néhány tetszés szerinti fűszerrel (pl: só, bors, kömény, zöldfűszerek: petrezselyem, bazsalikom) összekeverve. Akár egy-két ek olaj is mehet rá, de szerintem elhagyható.
Uzsonna: kókuszos banánturmix
Vacsora: almasaláta narancsos mazsolával

Szombat:
Reggeli: pitypangos zöldturmix (alma, mazsola, pitypang, római saláta)
Délelőtt: banán, kiwi
Ebéd: cukkinispagetti: felcsíkozott cukkini és a szósz: paradicsom, hagyma, sárgarépa és egy kevés olaj összeturmixolva (lehetőleg csak darabosra)
Uzsonna: baracklekvár (aszalt sárgabarack és mazsola néhány órára beáztatva. Olyan lesz, mint a baracklekvár. Fogyaszthatjuk almaszeletekre kenve)
Vacsora: mákos banánguba

Vasárnap:
Reggeli: rukkolás zöldturmix (körte, datolya, rukkola, fejes saláta)
Délelőtt: banán, narancs
Ebéd: hajdinaszószos zöldségsaláta: a csíráztatott hajdinát leturmixolom és ízesítem (só, bors, citromlé, petrezselyem, rukkola, akár szójaszósz is), majd tetszés szerinti zöldségekkel (pl: uborka, paradicsom, sárgarépa, paprika) összekeverem.
Uzsonna: diákcsemege: néhány szem mandula, kesudió mazsolával
Vacsora: banánöntetes gyümölcsök (a banánt villával pépesítjük és a felkockázott gyümölcsökre öntjük, fahéjjal ízesítjük)

A legtöbb ételt ezek közül már megtalálható a blogon.
Ami még nincs fent, az várhatóan hamarosan felkerül és belinkelem ide is, de egyik sem olyan bonyolult étel, hogy egy kis fantáziával ne lehessen elkészíteni.

Diós datolyafalatok

2010. május 1., szombat

Ez megint nem recept - inkább csak ötlet, de remélem, nem bánjátok, ha ilyeneket is teszek fel. Hamarosan jönnek megint a nagyobb konyhai virtuozitást igénylő ételek. Addig is eszegessetek ilyen finom datolyafalatokat uzsira édesség helyett!
El tudom képzelni egyébként ezeket az egyszerű datolyákat egy vegán svédasztalra is, vagy nagyobb összejövetelkor a sütemények helyett/mellett, vagy akár hirtelen betoppanó vendégeket is elkápráztathatunk vele, hiszen tényleg gyors és finom édesség.


Diós datolyafalatok

fél diószemek
datolya kimagozva

A datolyát az egyik oldalán hosszában végighasítva kimagozzuk, majd a helyére illesztjük a diót úgy, hogy kicsit kikandikáljon. Ízlésesen tálra rendezzük és már kínálhatjuk is.
A datolyához nem teljesen aszalt datolyát használtam, hanem a friss datolya néven, dobozban árult, tulajdonképpen félig aszalt változatot, mert ezeknek még datolyaformája van és a mag helyére egyszerűbb bevarázsolni a diókat.
A dióhoz pedig a pucolás során épségben maradt fél (esetleg negyed) diókat használtam fel.

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket