Zöldségleves gazdagon

2009. szeptember 3., csütörtök

Nagyon szeretjük a leveseket, de a hagyományos leves-főétel-desszert kombinációja nem játszik nálunk.
Nem tudunk már egyszerre ennyi mindent összeenni, így a leves főétellé lépett elő. Nagyon tartalmasan és általában sűrűre készítem (előfordult már, hogy villával is lehetett enni, olyan jól sikerült), hogy főfogásként is megállja a helyét és ne kívánkozzon utána már más uzsonnáig vagy akár vacsoráig.

Az alábbi leves tulajdonképpen édesanyám húslevese, csak állati részek nélkül. Teljesen úgy készítem, ahogyan még tőle tanultam és annyira szeretjük, hogy a férjem néhány hetente rendszeresen ezt kéri már évek óta. Szerencsémre - ugyanis annyira egyszerű elkészíteni, mert semmiféle rántás, habarás, olajon égetés nem kell bele, csak összedobom a zöldségeket és megvárom, míg megfő.


Zöldségleves gazdagon

zöldségek, ami épp van otthon (nálam szóba jöhető fajták: brokkoli, cukkini, fehérrépa, fokhagyma, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, krumpli, kukorica, póréhagyma, sárgarépa, zöldbab, zöldborsó)
egy bio leveskocka
fűszerek (nálam legtöbbször: majoranna, tárkony, petrezselyem, kömény, bors, só, mustármag, koriandermag, kurkuma, de előfordul még: zeller, lestyán, bazsalikom is a levesben)
kevés olaj
cérnametélt

1, A zöldségeket előkészítés után egy lábasba pakoljuk. A krumplit csak meghámozva egészben szoktam beletenni, a brokkolit és a karfiolt nagy rózsákra szedve, a póréhagymát és a répát karikára vágva, a többit ízlés szerint darabolva.
2, Hozzáadjuk a leveskockát és a fűszereket: a zöldfűszerekből mindig annyit teszek amennyit nem sajnálok. Nagyon jó ízt ad a levesnek és szeretem, amikor a zöldségek között ott úszkálnak a tányéromban. A mustármagot és a koriandermagot egy teatojásba zárom és úgy teszem a lábasba, kurkumát pedig a színe miatt teszek bele.
3, Hozzáadunk még néhány evőkanál olajat is. Ezt valószínűleg el is lehetne hagyni, de már így szoktuk meg. Bevallom ugyanis, hogy mikor először készítettem, szerettem volna az "aranyló húsleves"-hez hasonlót alkotni és ezt olajjal és kurkumával értem el. :-)
4, Felöntjük annyi vízzel, amilyen sűrűre szeretnénk a levest. Én általában csak annyi vizet adok hozzá, hogy a zöldségeket elfedje.
5, Magas lángon, néha azért megkeverve felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
6, Míg a zöldségek főnek, kifőzzük a tésztát is és a kész levest cérnametélttel tálaljuk.

Télen is gond nélkül elkészíthető ez a leves, ilyenkor a legtöbb hozzávalót a fagyasztóból dobálom bele.
Tészta nélkül gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

2 megjegyzés:

mikka írta...

hát kedves Szamóca, nekünk nagyon bejött ez a leves. is. meg a nagyon zabos kelkáposzta is. Igaz itt-ott változtattam a recepten, mert nem minden volt otthon, de a lényeg maradt, és ami fő, nagyon-nagyon finom lett. a párom azt mondta, ez sokkal jobban ízlik, mint a hagyományos töltött káposzta :)A levest annyi kritika érte, hogy túl hamar elfogyott. A morzsasütit első próbálkozásra jól elbénáztam, de a második már szuper lett. Nagyon köszönöm a család nevében is.

Szamóca írta...

Kedves Mikka! Egészségetekre, nagyon örülök, hogy kipróbáltad a recepteket, annak meg pláne, hogy ízlett is mindenkinek!
Hasonló jellegű káposztareceptem van ám mégegy a tarsolyomban, az szerintem sokkal finomabb, úgyhogy lehet, hogy azt is felrakom hamarosan, biztos az is nagyon ízlene nektek.
A levesből már én is lavór-mennyiséget csinálok, de még az is kevés.
A morzsasüti miatt meg ne aggódj! Én is elkészítettem már 150x és mégis mikor vendégek jöttek, nekem sem sikerült. Nem tettem mézet a tetejére sütés előtt és szétesett az egész. Kicsit más cukor nélkül sütni, de megéri.
További jó sütögetést és jó étvágyat a receptekhez az egész családodnak is!

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket