Szőlős túróval töltött kakaós fészek szőlőöntettel (VKF 28. forduló)

2009. szeptember 26., szombat

A VKF 28. fordulójában Trinitynek köszönhetően a szőlő került a középpontba (a kiírás itt olvasható).
Mikor megláttam a kiírást, hirtelen átgondoltam a szőlőhöz és borhoz fűződő viszonyomat és egyből arra jutottam, hogy ebbe a fordulóba most inkább nem neveznék. Bort semmilyen formában nem fogyasztok, még ételekben sem, szőlőt meg maximum nyersen eszem meg, de azt is ritkán. Nem ez a nagy kedvenc, na!
Most akkor készüljön gyümölcssaláta vagy esetleg valami gasztronómiai különlegesség? Az a baj, hogy sajnálom a sok finom gyümölcsöt, hiszen magában mindegyik finomabb.
Aztán 3 hét alatt csak kiötlöttem valamit. Olyannyira, hogy a boron kívül a szőlő minden formáját felhasználtam: van a sütiben nyersen, aszalva, de még főzve is. Nagyon szőlős finomság lett belőle, amit természetesen csak szőlőlevélen stílusos tálalni.


Szőlős túróval töltött kakaós fészek szőlőöntettel
(16 db-hoz)

Kakaós kosárkák tésztájához:
3 bögre liszt (nálam 2 bögre teljeskiőrlésű tönkölyliszt és 1 bögre fehér liszt)
pici só
5 ek kakaópor
5 ek méz
1 dl olaj
3 ek citromlé
2 dl víz

Töltelék mellé:
kb. 100 g szőlő

Túróhoz:
200 g köles
őrölt szegfűszeg
fahéj
1-2 marék mazsola
6 ek. méz
5 ek. citromlé

Szőlőöntethez:
500 g szőlő
5-6 ek. méz
szegfűszeg
fahéj
1, Először elkészítjük a kakaós kosárkákat. A tészta hozzávalóiból egy linzertésztaszerű masszát gyúrunk. Nagyon jó állagú tészta lesz belőle, könnyű vele tovább dolgozni. Nekem például annyira jól formázható, alakítható és nem ragacsos tészta lett, hogy további lisztezés nélkül tudtam nyújtani és szaggatni.
2, A tésztát kinyújtjuk és kb. 9-10 cm-es korongokat szaggatunk belőle. Persze nekem sem volt ekkora pogácsaszaggatóm, úgyhogy legyünk kreatívak: biztosan van ekkora méretű pohár, bögre, lábas, vagy egyéb edény, amit egy fél órára átminősíthetünk pogácsaszaggatóvá. Én például a konyhai aprítom edénykéjét használtam e célra.

3, A muffin sütőformát vékonyan kiolajozzuk, beleigazítjuk körbe a tésztakorongokat, hogy szépen illeszkedjenek a formába, majd egy 20-30 percre a hűtőbe tesszük az egészet.
4, Míg a tészta pihen, előkészíthetjük a kölestúrót: a kölest az 5 dl vízben egy csipetnyi sóval, a szegfűszeggel és fahéjjal odatesszük főni.
5, A tésztát 180 fokos előmelegített (!) sütőben 20 perc alatt készre sütjük, majd a muffin formákban hagyjuk őket kihűlni.
6, Ha a köles beszívta az összes folyadékot, hozzáadunk még 3 dl vizet, megkeverjük és pár percet még főzzük, míg be nem szívja azt is, de még krémes állagú marad.
7, Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a mézet, a citromlevet és botmixerrel kb. a köles kétharmadát elturmixoljuk (lehet az egészet is, ha nagyon krémesre szeretnénk, de én direkt hagytam benne kölesdarabokat is, hogy állagában a tehéntúróhoz hasonlítson), majd hozzáadjuk a mazsolát, összekeverjük és fedő alatt félretesszük kicsit állni.

8, Közben a töltelékhez való 100 g szőlőt leszemezzük, megmossuk, kimagozzuk és ízlés szerint daraboljuk. Eloszlatjuk arányosan a már kihűlt kakaós kosárkákban, majd a még meleg kölestúrót ráhalmozzuk, színültig töltjük vele a tésztafészkeket és gyorsan berakjuk őket a hűtőbe, hogy a túrókrém is kicsit megszilárduljon.
9, Elkészítjük a szőlőszószt is: a fél kiló szőlőt az előzőhöz hasonlóan kis darabokra vágjuk és egy lábasban odatesszük főni a fűszerekkel. Ha a szőlő megpuhult, botmixerrel kicsit belekontárkodunk úgy, hogy azért maradjanak benne szőlődarabok is és még pár percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Belekeverjük a mézet, lefedjük és állni hagyjuk.

10, Mazsolával díszítve és a szőlőszósszal leöntve tálaljuk. (Csak tálalásnál öntsük a sütikre a szószt, különben nagyon eláztathatja a tésztát!)

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket