Spenótsaláta

2009. szeptember 16., szerda

Néhány évvel ezelőtt, amikor a spenótnak még csak a főzelék-főtt tojással-változatát ismertem és fogyasztottam (júúújj...), legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy valaha a spenótleveleket nyersen meg fogom enni. De eljött ez az idő is és nem bántam meg: meglepően finom ugyanis a spenót ilyen formában.


Spenótsaláta
(1 főre)

Salátához:
60-70 g friss spenót felcsíkozva vagy apróra vágva
1 fej vöröshagyma apróra vágva
ízlés szerint petrezselyem szintén apróra vágva

Mártáshoz:
1 doboz (150 ml-es) szójajoghurt
1 gerezd fokhagyma
néhány ek. citromlé
7-8 ek. hidegen sajtolt olívaolaj (akár el is hagyható)

bors

1, A vastag szárától megszabadított és feldarabolt spenótleveleket a szintén apróra vágott vöröshagymával és petrezselyemzölddel egy kisebb tálba halmozzuk.
2, Elkészítjük a mártást: aprítóba vagy turmixgépben összedolgozzuk a joghurtot a fokhagymával, citromlével, sóval, borssal. Az olajat fokozatosan adjunk hozzá míg kicsit besűrűsödik.
3, A szószt ráöntjük a spenótra alaposan összekeverjük és néhány órát a hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket. Tapasztalatom szerint másnap a legfinomabb, akkor ugyanis már a nyers hagyma íze sem tolakodó a spenótlevelek között.


Házikenyérből készült pirítóssal, vagy héjában sült újburgonyával tálalhatjuk, de bármilyen körethez vagy főételhez is fogyaszthatjuk.

Változat:
Amikor épp szezonja van a medvehagymának, akkor a spenóthoz adhatunk apróra vágott friss medvehagymaleveleket is. Ebben az esetben nem teszünk az öntethez fokhagymát, hogy a medvehagyma finom íze érvényesülhessen.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket