Padlizsánkrém (vinetta)

2009. szeptember 14., hétfő

A padlizsánkrémnek is van már többféle változata, amik közül szerintem a majonézzel készülő erdélyi vinetta a legfinomabb. Máshol vöröshagymával, esetleg főtt tojással, vagy egyszerűen csak olívaolajjal készítik.
A padlizsánkrém természetesen akkor a legfinomabb, ha szabad tűzön egyben sütjük a zöldséget hozzá, ám erre nincs mindig lehetőség, viszont a padlizsánkrém minden k
örülmények között készítve megállja a helyét. Legfeljebb a füstös ízre vágyók só helyett füst ízű sóval ízesíthetik.


Padlizsánkrém (vinetta)
(3-4 főre)


2 közepes padlizsán

1 doboz szójajoghurt (150 ml-es)
3 gerezd fokhagyma
4 ek. citromlé
kb. 7-8 ek. hidegen sajtolt olívaolaj
só
(vagy füst ízű só)
bors
kömény

1, A padlizsánt megmossuk, késsel néhány centinként becsíkozzuk az oldalát és 200 fokos sütőben megsütjük kb. 45-60 perc alatt. Ha nagyon nem akarna készre sülni,
akkor lehúzzuk a héját és a padlizsán húsát egy hőálló tálban még tovább süthetjük, majd ha tényleg teljesen megpuhult, villával összetörjük.
2, Elkészítjük a majonézhelyettesítő szószt: a szójajoghurtot a fűszerekkel, a fokhagymával és a citromlével összeturmixoljuk, majd fokozatosan öntjük hozzá az olajat, amíg egy kicsit be nem sűrűsödik.
3, Villával összedolgozzuk a padlizsánt és a fokhagymás-joghurtos szószt és már készen is vagyunk.

Házikenyérből készült pirítóssal vagy pászkával tálaljuk, de felhasználható sült zöldségekhez, sült vagy rakott krumplikhoz is.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket