Vegán aioli (fokhagymaszósz)

2009. augusztus 17., hétfő

Az eredeti aioli a marseille-i konyha fokhagymás majonéz-jellegű mártása és tojássárgájával, mustárral vagy esetleg majonézzel készítik és sült húsokhoz használják. A provanszál változat már vegán, de tulajdonképpen csak olajjal turmixolt fokhagymáról van szó. (Forrás: Wikipédia)
Fokhagymarajongóként a fokhagyma felhasználásának minden területe érdekel, ezért kicsit vegánosítottam az eredeti receptet és ez lett belőle:


Vegán aioli

7-8 gerezd fokhagyma
2-3 ek. citromlé
2-3 ek. szójajoghurt vagy zab-vagy rizstejszín (ami épp van otthon)
kb. fél dl olívaolaj, vagy amennyit felvesz (ha nem sütjük a mártást, akkor lehet hidegen sajtolt olaj)

bors

A fentieket összeturmixolom, vagy aprítóban összedolgozom úgy, hogy az olajat csak apránként adom hozzá. Krémes állaga a hozzáadott joghurttal vagy tejszínnel szabályozható.
Felhasználható sült zöldségekhez (pl.: rakott padlizsán), sült vagy főtt krumplikhoz, salátákhoz, melegszendvicshez, vagy aki bírja a fokhagymát egyszerűen csak kenyérre kenve pástétomként friss salátával. Ilyenkor lehet ízesíteni friss zöldfűszerekkel és akár kevés mézzel is, majd néhány órát hagyjuk összeérni (hűtőben csak jól lefedve ajánlom - nálunk a konyhaszekrényben pihent inkább) és akkor az erős fokhagyma szaga és íze is mérséklődik.
Ha mégis túl erősnek ítéljük a sok fokhagymát, akkor néhány gerezd helyett egy kisebb fej vöröshagymát turmixolhatunk bele és akár a joghurtot el is hagyhatjuk.

4 megjegyzés:

Kata írta...

Szia!

A zab - vagy rizstejszín is besűrűsödik turmixolás közben? Mert nekem korábban csak szójatejjel ment, sem rizzsel, sem zabbal nem akart működni a dolog :S

Szamóca írta...

Kata, teljesen igazad van: tényleg nem mindegy. Zab-vagy rizstejszínnel kicsit hígabb aiolit kapunk, de azért nekem sűrűsödött valamennyit.
Tény, hogy a felhasználását tekintve nem mindegy, de például a zab-vagy rizstejszínes változat fenséges egy könnyű salátához, ahogy a fokhagymaszósz csorog végig a jégsaláta roppanós, zöld levelein... :-)

Szamóca írta...

Kata, képzeld, a napokban csináltam ismét aiolit rizstejszínnel, de nem használtam fel mindet, csak beraktam a hűtőbe, hogy majd jó lesz az még máshoz. 1-2 nap alatt úgy besűrűsödött, mintha szójajoghurttal készült volna!
Szóval, így is működik, csak ez a türelmesebb változat időmilliomosoknak vagy előre gondolkodóknak. :-)

Kata írta...

Köszi az infót, sőt, infókat :o) Akkor érdemes próbálkozni rizzsel is!! Bár én határozottan nem vagyok előre gondolkodó típus :P

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket