Rakott padlizsán

2009. augusztus 28., péntek

Végre, végre, végre: kaptam padlizsánt fillérekért, úgyhogy jól bevásároltam belőle, hogy készíthessek egy padlizsánosnál is padlizsánosabb finomságot. Akkor még nem tudtam, hogyan végzik majd a konyhámban, de egyszerűen nem tudok ellenállni ezeknek a szemet gyönyörködtető lila zöldségeknek. Teljesen elvarázsol a színe és az íze is...


Rakott padlizsán
(kb 5-6 főre)

2 gyönyörű közepes méretű padlizsán

2-3 paprika
2-3 fej hagyma

2 dl rizstejszínnel készített aioli
lenmag díszítésnek
olaj a padlizsánok sütéséhez


1, Az aioli receptje alapján már (lehetőleg) előző nap elkészítjük a fokhagymaszószt a rizstejszínnel (vagy ennek hiányában rizs-vagy zabliszttel és egy kevés vízzel, vagy akár szójajoghurttal, de én most mindeképpen szójamentes ételt szerettem volna produkálni) és kb. egy fej fokhagymával. Ízlésünk szerint fűszerezzük. Én most majorannát, bazsalikomot, sót, kevés borsot és köményt tettem bele, a zöldfűszerekből bőséggel, mert a padlizsánt már nem fűszereztem semmivel ezen a szószon kívül.
2, A padlizsánt hosszában kettévágjuk, majd a padlizsánfeleket ugyanígy vékonyra vágjuk, a szeletek mindkét felét sózzuk és kicsit állni hagyjuk.

3, Néhány evőkanál olajat melegítünk egy serpenyőben, ebben megforgatuk 1-2 padlizsánszeletet, vagy amennyi épp belefér. Az olajat nagyon gyorsan felszívja, de még egy kicsit süssük így folyamatosan mozgatva a szeletkéket, hogy oda ne égjenek. Ha már kapott egy kis színt, felöntjük őket egy kevés vízzel és abban pár perc alatt puhára főzzük mindkét oldalukat. Addigra a víz is elfő és jöhet ismét egy kevés olaj és az újabb szeletkék. Nem baj, ha nem lesznek még egészen puhák, hiszen még a sütőben is sülnek majd.
4, Padlizsánsütés közben előkészítjük a zöldségeket: megpucoljuk és karikákra vágjuk a hagymát, a paprikának kiszedjük a csumáját és csíkokra daraboljuk.
5, Ha minden szeletet megsütöttünk, összeállítjuk a padlizsánhalmokat. Egy tűzálló tálba fektetjük a négy legnagyobb szeletet, meglocsoljuk egy kevés aiolival (nem baj, ha nem sűrűsödött be, hígan is jó), majd hagymakarikákat és paprikacsíkokat halmozunk rá és ismét fokhagymaszósz következik. Ráfektetjük a következő padlizsánszeletet és ugyanígy járunk el azzal is.
6, Ha az összes padlizsán elfogyott, ráöntjük a maradék aio
lit, megszórjuk a tetejüket lenmaggal és már mehet is a 180 fokos sütőbe kb. 30-40 percre. Közben levet ereszt a padlizsán és az aioli is szétterül a padlizsánok körül, úgyhogy egyszer-kétszer sülés közben kanalazhatunk a halmok tetejére ebből a fűszeres szaftból.

Első ránézésre úgy tűnik, mintha minden aioli kifolyna a szeletek közül, de nagyon finoman összesülnek a zöldségek és átjárja őket a szósz.
Könnyű, nyárvégi fogás lett belőle.
Lenmagos steakburgonyával és jégsalátával tálaltam.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket