Napraforgós-káposztás nyers kenyér

2011. január 28., péntek

A múltkori isteni finom kenyérkém sikerén felbuzdulva most egy saját változatot próbáltam ki.
Nagyon szeretem a káposztát, de nyersen ropogtatni valahogy nem igazán jön be, de talán aszalva vagy kenyérbe rejtve biztos jó lehet. Ekkor láttam meg Móninál is az ő káposztás kenyérkéit, úgyhogy nem vacilláltam tovább, az előző kenyérkém receptje nyomán elkészült nálam is a káposztás változat.
Most már ez ízlik jobban: kevésbé fűszeres, könnyebb, kicsit ropogósabb. A káposztát nem igazán érezni rajta, pedig rengeteg van benne, mégis összességében nagyon finom, téli kenyeret sikerült alkotni megint.


Napraforgós-káposztás nyers kenyér

2 csésze napraforgómag
fél csésze lenmag
egy közepes fej fejes káposzta fele
2 kisebb alma
fél dl hidegen sajtolt olívaolaj
2 ek citromlé

bors
kömény
borsikafű (csombor)
majoranna

1, A napraforgómagot és a lenmagot egy éjszakára beáztatjuk.
2, Másnap szétterítjük az aszaló tálcáján vagy a sütő tepsijén (nálam ez utóbbi) és néhány óra alatt 40 fok körüli hőmérsékleten kiszárítjuk. Ne ijedjünk meg, a lenmag a nyálkája miatt már most krékerszerűvé aszalódik.
3, A kiszáradt napraforgómagot kávédarálóban lisztté daráljuk.
4, A káposztát felcsíkozzuk és aprítóban darabosra dolgozzuk.
5, Az almát, az olajat, a citromlevet és a fűszereket turmixgépben, vagy aprítóban összedolgozzuk, ha szükséges egy kevéske vizet tehetünk hozzá.
6, Az almás masszát a káposztára öntjük, hozzáadjuk a napraforgómaglisztet is és kézzel alaposan összedolgozzuk.
7, 20-30 percet állni hagyjuk a tésztát.
8, A masszát egyenletesen szétterítjük az aszaló tálcáján. Ennek hiányában a tepsibe szilikonos sütőlapot fektetünk és ezen oszlatjuk el a káposztás tésztát.
9, Egy nedves késsel már most méretre vágjuk a kenyérkéket és 40 fokos sütőbe tolva aszaljuk. Én légkeveréses funkciót használtam és a sütő ajtaját résnyire nyitva hagytam.
10, 7-8 órát szárítjuk így a kenyérkéket, majd megfordítjuk őket és még néhány óra aszalással a kívánt állagúra aszaljuk.


Zöldség-vagy magpástétomokkal, salátákkal, sok-sok zöldséggel egyaránt nagyon finom és hűvös, jól szellőző helyen hónapokig eláll.

Mandulás-fűszeres nyers kenyérke

2011. január 20., csütörtök

Jelentem: elkészült életem első nyers kenyere!
Nem gondoltam volna, hogy nekem is sikerül, de hétvégén Vali tanfolyamán újra belelkesültem és megpróbáltam ismét aszaló nélkül készíteni, mert az ott evett szendvics nagyon-nagyon ízlett. Voltak már sikertelen próbálkozásaim ezügyben, de most nem bíztam semmit a véletlenre, úgyhogy (majdnem) szó szerint követtem az ott tanult receptet és ez lett belőle:


Mandulás-fűszeres nyers kenyérke

2 csésze mandula
fél csésze lenmag
fél csésze aszalt paradicsom
2 kisebb cukkini
2 kisebb alma
fél dl hidegen sajtolt olívaolaj
2 ek citromlé

bors
egy csokor friss petrezselyem
provance-i fűszerezés (rozmaring, kakukkfű, borsikafű, bazsalikom, tárkony)
majoranna

Mivel sem nagy teljesítményű aprítóm, sem aszalógépem nincsen, ezért az elkészítés módján változtattam kicsit, de még így is bonyolultabb leírni, mint elkészíteni. :-)
1, A mandulát és a lenmagot egy éjszakára beáztatjuk.
2, Másnap szétterítjük az aszaló tálcáján vagy a sütő tepsijén (nálam ez utóbbi) és néhány óra alatt 40 fok körüli hőmérsékleten kiszárítjuk. Ne ijedjünk meg, a lenmag a nyálkája miatt már most krékerszerűvé aszalódik.
3, A paradicsomot is beáztatjuk.
4, A kiszáradt mandulát kávédarálóban lisztté daráljuk.
5, Az almát és a cukkinit kockára vágjuk.
6, Összeállítjuk a tésztát: az almát, a cukkinit, a paradicsomot, a lenmagot, az olajat, a citromlevet és a fűszereket turmixgépben, vagy aprítóban összedolgozzuk. Én kénytelen voltam egy kevés vizet is adni a masszához, mert a turmixgépem már nagyon küzdött a feladattal.
7, Ha szuper turmixgépünk vagy aprítónk van, akkor a mandulalisztet is a masszához adjuk. Én egy tálba öntöttem a tésztát és a mandulalisztet már kézzel dolgoztam hozzá, hogy megkíméljem a konyhai kütyüimet a végkimerüléstől.
8, 20-30 percet állni hagyjuk a tésztát.
9, A masszát egyenletesen szétterítjük az aszaló tálcáján. Ennek hiányában a tepsibe szilikonos sütőlapot fektetünk és ezen oszlatjuk el a mandulás tésztát.
10, Egy nedves késsel már most méretre vágjuk a kenyérkéket és 40 fokos sütőbe tolva aszaljuk. Én légkeveréses funkciót használtam és a sütő ajtaját résnyire nyitva hagytam.
11, 7-8 órát szárítjuk így a kenyérkéket, majd megfordítjuk őket és még néhány óra aszalással a kívánt állagúra aszaljuk.


Az eredmény iszonyúan finom, az ízvilága remek, sokkal, de sokkal jobban ízlik, mint az igazi kenyér. Egyszerűen megunhatatlan. Ráadásul jól szellőző, hűvös helyen hónapokig eláll.
Én napraforgópástétommal és sok-sok zöldséggel fogyasztottam.
Mennyei lakoma!

Nyersétel tanfolyam Urbán Valinál

2011. január 16., vasárnap

Nagyon szuper, jó hangulatú és tanulságos nyersétel tanfolyamon jártam ma Urbán Valinál. Vali nemrég jött haza Amerikából, ahol szintén nyers ételekkel foglalkozott. Hallottam róla, hogy újra indít tanfolyamokat, gondoltam is rá, hogy majd egyszer elmegyek megnézni, de azt sosem gondoltam volna, hogy már az elsőn ott leszek.
Hogy hogyan kerültem oda mégis, az kicsit más történet. Hugomum szólt, hogy ő is ott lesz és menjek én is, legalább tudnánk végre találkozni és közben egy csomó nyers finomságot kóstolhatunk, készíthetünk. Sajnos előző este derült ki, hogy Hugomum mégsem tud eljönni, így nekem sem sok kedvem volt hozzá, de végül elmentem és nem bántam meg.

Urbán Vali honlapja: www.nyersetel.hu

Még sosem jártam ilyen tanfolyamon, nem tudtam mire számítsak, de tele voltam kíváncsisággal. Maga a tanfolyam Vali lakásában volt, ahol anno Victoria Boutenko is aludt, mikor Magyarországon járt. :-)
Amíg mindenki megérkezett addig nyers ételekkel kapcsolatos magyar és külföldi könyveket lapozgattunk a nappaliban illetve ismerkedtünk a többiekkel.
Mikor mindenki megérkezett, átköltöztünk a konyhába, körbeültünk, bemutatkoztunk, hogy ki hogyan étkezik, miért van itt, szeretne-e nyersen táplálkozni... stb. A bemutatkozások után Vali szólt néhány szót a nyers étkezésről, kihangsúlyozva azt, hogy az egészségünk a mi kezünkben van, nekünk kell tennünk érte, máshonnan nem várhatunk egészséget.

Közben megkaptuk nyomtatva a mai ételek receptjeit is, úgyhogy már előre lehetett várni a finom fogásokat.

Előétel: ZÖLDTURMIX
Először természetesen zöld turmixal kezdtünk. Ebből mindjárt két félét is csinált nekünk Vali és Gabi, aki az egész este folyamán segédkezett az ételek körül. De ez nem ám olyan zöld turmix volt, amit itthon szoktam készíteni. Ebbe aztán került mindenféle Amerikából hozott zacskós szuperétel, különféle porok és egyéb csodaszerek, amikből csak a kakaóbabot, a virágport és a lícium gyümölcsöt sikerült beazonosítanom. Csak lestem. Eddig nálam a zöld turmix 1-2 féle zöldet és 1-2 féle gyümölcsöt jelentett.
Most ezek mellé még kb négyféle zöld került: római saláta, petrezselyem és még két számomra ismeretlen salátaféle. A nevükre azóta sem emlékszem.
Az elkészült turmix viszont nekem nem ízlett. Egyik sem. Ez már túlfűszerezett, túlízesített ital, ami ennyi mindent összedobálva szerintem már messze áll a Victoria-féle egészséges zöld turmixtól.

Főétel: MAKADÁMDIÓS-KESUS KRÉMSAJTOS, ZÖLDSÉGES MANDULA SZENDVICS
Először a mandulás kenyérke tésztáját készítettük el - vagyis Vali készítette mi meg néztük, figyeltük és jegyzeteltünk, ha szükséges volt. A különféle magokból és zöldségekből készült tészta felkerült az aszaló tálcáira szépen elsimítva és közben megcsodáltuk az aszalót is. Én személy szerint most láttam először ezt a híres Excalibur aszalót és most láttam először, hogy mi az a tapadásmentes teflex lap és hasonlók.
Mivel az aszalási idő kb. 8 óra, ezért azt nem vártuk meg, hanem Vali már tegnap aszalt nekünk egy adagot, amit most kóstolhattunk. A sajtkrém ugyanígy készen várt már bennünket, csak megbeszéltük a hozzávalókat, hogy mi micsoda és hogy aprítógépben ezeket össze kell dolgozni és kész is van.
Ezekből a finomságokból állítottuk össze a szendvicset. A kenyérkéket háromszögalakúra vágtuk, megkentük sajtkrémmel, jó alaposan megpakoltuk zöldségekkel, csírákkal és a tetejére nyomtunk egy másik szelet kenyérkét és már kész is volt.
Hú, nekem ez nagyon bejött! Eszméletlen finom volt, még finomabb is, mint egy rendes, hagyományos szendvics. Bárcsak tudnék ilyet készíteni otthon is és akkor meg lenne oldva a vacsorám és tudnék egész nap nyerset enni.

Desszert: ALMÁS-FAHÉJAS SÜTI
Mivel a sütemény is aszalással készült, így már ez is készen várt minket, de a receptje megvan és nagyon egyszerű, úgyhogy nem bánom, hogy ezzel már nem pepecseltünk, csak furcsálltam kicsit, hogy agavé szirup vagy juharszirup kell az édességbe. Nyers ételekben ilyet még nem láttam.
A süti viszont nagyon finom volt: egy mandulás, almás, édes, fahéjas keverék kekszkorongokká aszalva. Elég édesszájú vagyok, de ez már nekem is túl édes volt és a szendvicsre nem is esett túl jól, de attól még nagyon finom. Uzsonnára, csak úgy magában el tudnám képzelni.

Már igen elszaladt az idő, de evés után még megcsodáltuk Vali gépparkját. Sosem láttam még ilyen aprítót. Hát ezért szenvedek annyit az enyémmel, mert ezt ilyen gépen kellene készíteni? Felírtam egy-két dolgot még aszalóval, turmixgéppel és aprítóval kapcsolatban, bár igazából engem csak ez utóbbi érdekelne, de az nagyon.

Összességében tetszett a tanfolyam, teljesen fel vagyok most dobva tőle. Igaz, nem tudtam elfogadni mindent abból, amit Vali mondott, vagy azt, ahogy egy-két dolgot csinál, de tény, hogy sok újat tanultam ma és remélem, használni is fogom tudni.
Újra fellelkesültem a nyers ételek iránt és a múltkori kísérletezések, kudarcok után úgy érzem, újra megpróbálom elkészíteni ezeket az ételeket, hátha most sikerül.
Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket