3. nap 811-en

2011. március 11., péntek

A mai napon már éberebben és vidámabban ébredtem, nem olyan betegesen, mint eddig.
Bár hangom még mindig nincs. Megmukkani sem tudok, de a közérzetem egyre jobb. Hát még a férjemé! Mindenkinek olyan örömmel újságolja, hogy milyen nyugalom van otthon, mióta az asszony nem tud beszélni. :-)

De nézzük inkább, mi volt ma terítéken:

reggeli (9:30): 1,2 l tea (gyógynövényekből vegyes)
délelőtt (12 óra): 1 l zöldturmix (római saláta, fejes saláta, banán, körte)
ebéd (15 óra): 5 banán
délután (18 óra): 4 narancs turmixolva
vacsora (21 óra): brokkolikrémleves (fél fej brokkkoli, fél marék napraforgómag, gerezd fokhagyma, lehelletnyi só, fehérbors), majd aszalt krékerek, fasírtok


Reggel az orvosnál kezdtem és próbáltam neki mindenféle jelekkel elmutogatni, hogy kérném vissza a hangomat. Helyette csak antibiotikumot írt fel, hogyha vasárnapig se javulnék, akkor majd kezdjem el szedni, hogyha szerdán már tanítani szeretnék.

A nap további része most is gyümölcsözéssel telt.
Jól esik nagyon, könnyű étel, nem kell órákat tölteni hozzá a konyhában, hogy legyen ebéd, bár nem is lakom jól tőle hosszú időre, de majd hozzászokok.
Mint látjátok, a mai étlapom kísértetiesen hasonlít a tegnapira. Ez nem a véletlen műve; ezeknek a gyümölcsöknek van szezonja. Olyan hatalmas variálási lehetőséget nem kínál most a természet. Még alma és kivi jöhet szóba ezeken a gyümölcsökön kívül, de ez nem baj. És szerintem nem is unalmas. Van egy nagyon jó rész (vagyis elég sok) Graham könyvében erről. Sajnos szó szerint nem tudom idézni, mert a könyvet kölcsönadtam, de arról szólt, amit azóta már többször is elolvastam, hogy ne a napi étkezések, hanem az évszakok váltakozása jelentse a változatosságot. Magyarán, ha télen csak háromféle gyümölcs van, akkor télen csak azt a három féle gyümölcsöt együk és ne arra törekedjünk, hogy a napi ötször étkezés mind más legyen és változatos. Majd lesz változás, ha beköszönt a tavasz, ha jön a friss eper, ha érik majd az őszibarack... stb. Most sokan biztos hátrahőkölve sikítanak, hogy "de hát az milyen egyoldalú táplálkozás és ásványi anyag hiány és... stb." De gondoljunk bele: az emberen kívül melyik élőlény táplálkozik még ennyire változatosan? Télen az erdőben az állatok mit találnak? Azt hiszem, reggel, délben, este ugyanazt. Majd másnap ugyanazt, és következő héten is ugyanazt. Úgy érzem, csak az elkényeztetett ízlelőbimbóink és az élelmiszeripar manipulációja eteti meg velünk nap, mint nap azt a gyártósorokról legördülő többszázféle ételt. Most akkor melyik jobb? Melyik a természetesebb?...

A vacsorán változtattam. Nem kellett volna.
Kevés beáztatott napraforgómagot és brokkolit turmixoltam az új szuper gépemmel. Persze először nem akart működni, de megküzdöttünk és végül elkészítette a vacsorámat. Sajnos. Mert hogy borzasztó lett. Épp most eszem, de nagyon nehézkesen megy le minden falat. Ilyet még az ellenségeimnek sem kívánnék, olyan iszonyatos íze van.
Hogy lehet, hogy nekem sosem sikerül finom nyers ételt készíteni? Már rég nyersevő lennék, ha tudnék mit enni. Hogy lehet, hogy potluckon minden finom és más ételei is finomak, az enyém meg borzasztó?! Azt hiszem ezért tetszik Graham 811-e, mert itt nem nagyon kell alkotni a konyhában, a gyümölcsöket meg csak nem tudom elrontani.

Hú, nagyon gyilkos ez a leves!
Elszaladtam egy kis életmentésért, azaz Ákostól kapott aszalványokat hívtam segítségül. Na, így már mindjárt jobb, így nem érzem a leves ízét. Ezeket a finom nyers aszalványokat egyébként a Gitta konyhájából meg is tudjátok rendelni házhoz szállítással, vagy postán.

A leves viszont megy a kutyusnak, mert nekem lassan visszafelé jön. Aki jót akar magának, ki ne próbálja ezt a receptet! A kutyának bezzeg ízlik, ennek a szőrmóknak minden ízlik, ami nyers zöldségből vagy gyümölcsből van, még a brokkoli torzsáját is ő rágcsálta el egy fél órája.

Szóval, játékot hirdetek: itt megjegyzésben vagy facebook oldalamon kommentben várom a különféle egyszerű, de finom, zsírszegény, friss, nyers zöldséges recepteket, hogy legyen mit ennem vacsorára. Lehet ez bármiféle leves, turmix, saláta... stb. A legjobb receptek beküldőinek nyereménye pedig az öröm, hogy megmentettek engem és a többi blogolvasót valami általam kreált újabb szörnyűségtől, illetve receptjét elkészítve, lefotózva, névvel ellátva felteszem majd ide a blogra.


Sophia bejegyzése itt olvasható a 3. napról

6 megjegyzés:

Sütő Mónika írta...

Szia!
1 hete nekem is elment a hangom, de 1 nap után már javult. Természetes antibiotikum a fokhagyma. Egyél amennyit csak bírsz. Most kaptam egy csodás gyógyszert ami minden légúti megbetegedésre jó, köhögésre, szívre.( Szűzanya üzente na nem nekem:-()

1kiskanál citrom, késhegynyi szegfűszeg, késhegynyi gyömbér,fél fokhagymagerezd pépesítve, kevés méz. Ezeket belekevered 1 deciliter vízbe, hagyod pihenni 5 percet. Ezt kortyolgasd napközben evés előtt.

Sütő Mónika írta...

Legfinomabbak a gyümölcslevesek és a paradicsomleves. Erről nem is írok mert biztos Te is tudsz csinálni.

Céklaleves nagyon jól méregtelenít.
Céklaleves: 2 kis cékla, 2 zeller szár, fokhagyma, snidling turmixolva vízzel, sóval, bio vegetával, citromlével.

Az uborka leves a maradék sajtkrémből készült (mandula turmixolva vízzel, fokhagymával sóval), tettem hozzá uborkát, zellerszárat, sót, vegetát. Uborka csíkokkal tálaltam.

Leves: ötlet innen http://klarkatnyers.blogspot.com
sárgarépát és zöldség gyökeret vékony szeletekre vágtam, tettem hozzá apró karfiol rózsákat és mungó bab csírát. Ezt megszórtam bio vegetával, zeller sóval, olíva olajat csepegtettem rá. Így pihent 3 napig a hűtőben, ma engedtem rá meleg vizet és kész is lett a finom leves.

Jó kísérletezgetést!

ezisén írta...

Szia Te kis rokon Lelkecske!! Azt hittem ilyet csak én tudok ::)) Furcsa hogy önmagukban fonom zöldségek együtt micsoda borzalmasak tudnak lenni.

Móni írta az én kedvencemet, ami alapban Klári receptje, de én is imádom. (rakok is pácolódni mindjárt egy adagot)Egyéb leveseim nekem sincsenek pedig nagy leveses vagyok? voltam ? Leírtam 1-2 őt a netről, majd próbálgatom, ha lesz sikeres írok.

Szamóca írta...

Móni,
igen a fokhagymát azt eszem, amennyit csak bírok belőle. Van, hogy felkockázom és vízzel lenyelem, mint a gyógyszert.
Ezt a mézes-fűszeres receptet még nem hallottam, de valahogy most nem tudtam rávenni magam, hogy kipróbáljam. Az antibiotikumot meg úgyis muszáj volt elkezdenem, úgyhogy most attól javulgatok.

Ó, köszönöm, hogy eszembe juttattad az uborkát! Uborkalevest már rég szerettem volna csinálni csak kendermaggal. Egyik nap el is készítem vacsira.

SzEra,
jaj, de jó, örülök, hogy nem csak én szoktam ennyit bénázni a nyers dolgokkal.

Ezt a levest, amit ajánlotok Kláritól, már én is láttam, de valahogy nem nyerte el a tetszésemet, de ha ennyire mondjátok, hogy milyen finom, akkor most már ki fogom próbálni. ;-)

Attila írta...

Szia,

itt egy saláta-ötlet, ma ettem ebédre: zöld levelek összevágva (nekem most épp rómaisali volt, kb. 350g, de mehet bele másfajta is). Öntet: fél avokádó, citromlé, 1 szál szárzeller, kb. 1 alma és víz turmixolva; ezt a zöldre öntöttem, átkevertem. Felkockáztam 2 narancsot és 1 nagy almát, és hozzákevertem. Lehet is enni :)
Szerintem a narancs és az alma mennyisége tetszőlegesen növelhető, úgy édesebb, levesebb lesz a sali. Mindkét gyümölcs társítható az avokádóval, legalábbis ezt olvastam Sophia blogján, és egyelőre jól is érzem magam tőle :)

Üdv és sok sikert!

Szamóca írta...

Attila,
köszi a tippet, jól hangzik ez a sali, de sajnos még sosem sikerült finom avokádót vennem, úgyhogy már nem kísérletezek vele, mert vagy kemény, vagy túlérett, vagy romlott.
Az almát egyébként tényleg lehet társítani zöldségekkel, ez az egyetlen kivétel a gyümölcsök közül, viszont sem a narancsot, sem az almát nem túl jó zsíros dolgokkal társítani, márpedig az avokádó ilyen.

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket