Zöldfűszeres-joghurtos gomba (VKF 37. forduló)

2010. szeptember 18., szombat

A mostani VKF forduló témája a gomba. (Kiírás itt.)
Ennyi esőzés után aktuálisabb téma nem is lehetett volna, viszont a diétánk miatt mi most nem eszünk gombát sem, de nagyon szeretjük és tavasszal rengeteget ettünk belőle. Így előbányásztam a tavasszal készült gombás főztjeimet, amik még nem kerültek fel a blogra és azokból válogattam.
Akkor még tönkölyliszttel készítettem ezt a finomságot és durum penne tésztával tálaltam, de most már biztosan kukorica-vagy rizsliszttel sűríteném be és valamilyen finom gluténmentes tésztával kínálnám.

Tavasszal nagyon sok szép, apró szemű csiperkéhez jutottam a piacon, amiből eredetileg gombapörköltöt szerettem volna készíteni, de az túl snassz lett volna ilyen gyönyörű gombákhoz. Mivel a másik kezemben pedig az idei első csokor friss petrezselymet szorongattam, így nem volt kérdés, hogy ezekből valami egészen más fog készülni, amiben érvényesülhetnek a kis, egész gombák és a friss petrezselyem aromája is.
Persze a férjem főzés közben végig nyöszörgött, hogy ne rontsuk el a finom gombákat, legyen inkább rendes pörkölt belőle, de ebéd után már elégedetten nyugtázta a dolgot, hogy milyen jó ötlet is volt a gombát így elkészíteni.

A recept egyedi ízét egyébként a friss zöldfűszerek adják, no meg, hogy a gomba nem szétfőzve, hanem sütve szerepel az ételben. A mustár már csak hab a tortán, ami kellemes ízt ad neki és mellesleg nagyon jól illik a gombához és a sárgarépához is.


Zöldfűszeres-joghurtos gomba
(6-7 főre)

6-700 g penne durumtészta
6-700 g aprószemű gomba
3 doboz (150 g-os) szójajoghurt
3 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 vastag szál sárgarépa
1 paprika
2-3 evőkanál liszt (fele-fele arányban finomliszt és tk tönkölyliszt)
2 evőkanál házi mustár
5 evőkanál citromlé
olaj
friss petrezselyem
friss zellerzöld

bors
kömény

1, A megmosott gombát (ha aprószemű akkor egészben) egy sütőpapírral bélelt tűzálló tálba tesszük és a sütőben 180 fokon fél óra alatt készre sütjük.
2, Közben elkészítjük a mártást: a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés olajon, vízen megpirítjuk-pároljuk.
3, Ha már félig kész, hozzáadjuk a szintén megtisztított és apróra vágott sárgarépát és paprikát ill. 2 gerezd apróra vágott fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges öntünk alá még egy kis vizet, hogy ne ragadjon le. Ezt főzés közben bármikor megtehetjük egyébként.
4, Közben a joghurtot egy tálba öntjük, hozzáadjuk a maradék apróra vágott fokhagymát, a mustárt, a citromlevet, a lisztet, egy kis vizet, ha szükséges és csomómentesre keverjük.
5, Ha a zöldségek puhára párolódtak, lassan hozzákeverjük a joghurtot és hagyjuk még egy kicsit összerottyani, de figyeljünk a folyamatos kevergetésre, mert mostmár könnyen leéghet. A mártás sűrűségét hozzáadott vízzel ill. straubolással (lisztszórással) variálhatjuk ízlésünknek megfelelő módon, de azt ne feletsük, hogy főzés után még egy kicsit sűrűsödni fog.
6, Egy másik edényben közben vizet forralunk és ebben főzzük ki a tésztát al dante (rugalmas) állagúra enyhén sós vízben.
7, Amint a mártás újra felforrt hozzáadjuk a fűszereket, az apróra vágott petrezselymet és zellert, meg a megsült gombákat is és még pár percig továbbforraljuk, de már csak óvatosan kevergetjük, hogy a gombák össze ne törjenek.
8, Ha kész, félrehúzzuk a tűzről, de még fedő alatt melegen tartjuk, hogy az ízek összeérjenek a tálalásig.

9, A penne tésztát tányérra szedjük, ráhalmozzuk a gombás mártást és friss petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Nagyon gyorsan elkészíthető, különleges ízvilágú és nagyon finom, laktató étel.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket