Újhagymás-rukolás tekercs

2010. május 5., szerda

Ennek a finomságnak az ötlete a Vegetáriánus ételek c. füzetkéből származik, ahol természetesen sok-sok tojással, tejjel, margarinnal, sütőporral szerepelt, ezért a tészta és a töltelék elkészítésében már a saját fejem után mentem.
Meg is dicsértem magam utána, mert ez a tészta az eddigi próbálkozásaim közül a legjobban sikerült: lágy, puha és omlós, de egyáltalán nem száraz, ízre is nagyon kellemes, sőt, még másnap is olyan friss volt, mintha éppen akkor vettem ki a sütőből.


Újhagymás-rukkolás tekercs

Tésztához:
300 g liszt (ebből 200 g tk tönkölyliszt és 100 g finomliszt)
0,5 dl olaj
kb. 3 dl víz
1 kávéskanál szódabikarbóna


Töltelékhez:
10-12 szál újhagyma
2 marék rukola
olaj

bors

1, Egy lábasban néhány evőkanál olajon és kevés vízen épp hogy csak megfonnyasztjuk a felkarikázott újhagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott rukolát is, fűszerezzük és még pár percig fonnyasztjuk. Nem baj, ha nem esik össze teljesen, még úgyis sülni fog, nem kell péppé főzni a zöldeket.
2, A tészta hozzávalóit kimérjük és tésztává gyúrjuk.
3, A tésztát három részre osztjuk (lehet kétfelé is, de akkor nagyobb buci tekercsek lesznek belőle).
4, Az egyik tésztadarabkát jó vékonyra és téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a töltelék harmadával. Feltekerjük és ezt eljátsszuk a másik két tésztadarabbal is.
5, Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
6, A töltött tekercseket srégen felváltva egyszer az egyik, majd a másik irányba vágva felszeleteljük. Ez így persze elég érthetetlen, úgyhogy itt egy fotó - valahogy így gondoltam:

7, Majd a darabkákat a rövidebb élüknél megfogva a hosszabbik élükre állítva tesszük a tepsire úgy, hogy enyhén össze is nyomjuk őket. Ezt a formázási módot egyébként Phzs oldaláról lestem, ahol kakaós csigák készültek belőle és Phzs sokkal jobb fényképekkel tarkított fázisfotókkal dokumentálta az esetet.
8, Ha felsorakoztattuk a kis tekercseket a tepsire, akkor mehetnek is sütőbe. Kb 25 perc alatt sülnek készre.

Vacsorára salátával kitűnő (én most kukoricasalátával ettem), de fogyaszthatjuk egytálételek mellé kenyér helyett, vagy kínálhatjuk pogácsa helyett vendégeknek is, mert meglepően ízletes és nagyon finom csak úgy magában is.

Változatok töltelékre:
Igazából bármit tölthetünk bele: édeset, sósat, gyümölcsöset, zöldségeset egyaránt, de ha maradunk a zöldleveles töltelékeknél, akkor a következő ötleteim vannak belevalónak bármilyen kombinációban: újhagyma, rukola, petrezselyem, bazsalikom, medvehagyma, pitypanglevél vagy egyéb ehető vadnövények levelei. Azt hiszem, legközelebb egy medvehagymás-pitypangos változatot fogok kipróbálni...

8 megjegyzés:

Kata írta...

Ez nagyon guszta, biztosan ki fogom próbálni, köszi a receptet! :o)

Norka írta...

Fúúú! de jól néz ki! Csorog a nyálam! Nagyon ügyi vagy. Nekem is kéne már valami kenyeret vagy péksütit készítenem.

Szamóca írta...

Lányok,
örülök, hogy tetszik. Próbáljátok csak ki, nagyon fincsi!

Kata,
Szerintem is guszta, nagyon bírtam, hogy csüngnek ki a tekercsekből ezek a zöld cuccok! :-)

Norka,
köszi. És mit fogsz készíteni? Süssél te is valamilyen zölddel tarkított kenyeret! Ennek még a színe is olyan jó volt, szerencsére nem fakult ki a sütéstől!

Norka írta...

Fúú! Még nem is tudom. El vagyok csúszva. Ez tavasz teli van eseményekkel, persze így van ez rendjén.

mikka írta...

Hali, én elkészítettem, és olyan jól sikerült, hogy másnap újabb adagot kellett sütnöm. Nekünk szója virsli meg friss tavaszi saláta járt hozzá. De az ajánlott kukoricasaláta miatt már látom, hogy harmadszor is terítéken lesz. :))
köszönöm Szamóca:)

Szamóca írta...

Norka,
nem csodálom, hogy ennyi jóga mellett nincs időd sütni! :-)

Mikka,
ezt örömmel hallom.
Jó itt látni téged, mindig valami jó hírrel jössz! ;-)
Szerencsére elég egyszerű finomság és gyorsan elkészül, de azért mást is egyetek!
És kipróbáltál valami más tölteléket is, vagy újhagymával-rukkolával készítetted?

mikka írta...

új töltelék majd a legközelebbi adaghoz lesz :) Kipróbálnám egy jó kis olaszos-paradicsomos-kicsit pizza szószos töltelékkel, sok bazsalikommal, meg oreganoval. Vagy kukoricás-répás mexikói fűszerezéssel. Sőt, édesen is kipróbálnám, mert a tésztája tényleg nagyon jó. Szóval van még lehetőség. Nekem ez is alaprecept :)

Szamóca írta...

Mikka,
látom nagyon beindult a fantáziád! De minden ötleted fogamra való és nagyon tetszenek. :-)
(Ha esetleg elkészíted valamelyik változatot és receptestül átküldöd nekem e-mailben, akkor szívesen felteszem ide a blogra a neveddel! Persze csak, ha nincs ellenedre.)
Igen, a tésztája ennek tényleg nagyon jól sikerült, azóta már én is sok mindenre használtam, nem csak ilyen tekercsre.

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket